Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Ausztriát megbüntetik a széndioxid-kibocsátás miatt

Ausztria - Az osztrák környezetvédelmi hivatal hétfőn közzétett jelentése szerint Ausztria 2006-ban 15 százalékkal több széndioxidot bocsátott ki, mint 1990-ben. Pedig a globális felmelegedés elleni 1997-es Kiotói Jegyzőkönyv szerint Ausztriának 2012-re 13 százalékkal kellene csökkentenie a széndioxid-kibocsátását 1990-hez képest.
Ezzel Ausztria utolsó előtti helyen áll az Európai Unióban a Kiotói Jegyzőkönyv teljesítésében. Az osztrák széndioxid-kibocsátás 2006-ban meghaladta a 91 millió tonnát, holott 2012-re 69 millió tonna alá kellene szorítani.

A kvóta túllépéséért Bécset súlyos pénzbüntetés fenyegeti. Tonnánként 100 eurót kell fizetnie. A helyzet paradox, mert Ausztria vezet a megújuló energiaforrások hasznosításában. A 2005-ben itt megtermelt energia több mint 21 százaléka származott megújuló forrásból, szemben a 6,38 százalékos unós átlaggal. Az osztrákok az energia csaknem kilenc százalékát vízerőművekben állítják elő. A bécsi kormány kétségbe esve próbál pénzt szerezni a környezetvédelmi célok megvalósításához. Az egyik elképzelés az, hogy Ausztria kilenc millió tonnányi széndioxid-kibocsátást kivált azzal, hogy fejlődő országok környezetvédelmi beruházásait finanszírozza. De még ez is kevés a kiotói célok teljesítéséhez.

A bécsi kormány kétségbe esve próbál pénzt szerezni a környezetvédelmi célok megvalósításához.
A bécsi kormány kétségbe esve próbál pénzt szerezni a környezetvédelmi célok megvalósításához.

Ezért a bécsi kormány olyan törvényt fontolgat, amely nagyobb áldozatvállalásra kényszerítené a regionális kormányzatokat. A politikusok szerint a fő ok, amely miatt Ausztria nem teljesíti a kiotói kötelezettségeit: a benzinturizmus. Az alacsonyabb osztrák benzinárak miatt az olaszok és a németek tömegével járnak tankolni Ausztriába. A politikusok azt állítják, hogy a benzinturizmus nélkül Ausztria teljesíteni tudná a kiotói széndioxid-kibocsátási előírásokat. A benzinár-emelést azonban kizárják az osztrák lakosság védelmében. Helyette dugópénz és teherautós útadó bevezetését fontolgatják.

Olvasóink írták

 • 4. Egy Wiesenhof-diak. 2008. április 28. 04:39
  „Screw ausztria. Utalom a tokosokat. A RABA vizet szennyezik, most meg szemet-egetot terveznek a hatarnal. A szel alltalaban kelet fele megy. Ha a kormanynak lenne "tojasa" el kellene terjeszteni azt a hirt, hogy mi meg atom reaktor epiteset tervezunk a Ferto-tonal. Hadd izguljanak a szemetek. Mindig minket cseszegetnek az aljsa osztrakok. Ha az imamra felfigyel "valaki" odefenn jovore arviz fogja elfedni ausztriat. :-))”
 • 3. Cerebellum 2008. április 21. 20:01
  „Tiszteletreméltó döntés. Ilyen téren mi mikor zárkózunk fel az EU-s országok mögé?”
 • 2. Lizsu 2008. április 21. 17:48
  „"...A benzinár-emelést azonban kizárják az osztrák lakosság védelmében. Helyette dugópénz és teherautós útadó bevezetését fontolgatják."
  Van ahol még normális emberek ülnek a törvényhozás szintjén... Nálunk ezzzzzzzzzzz???????????”
 • 1. ewewe 2008. április 21. 16:08
  „A keleteoropai roncsautokat kellene kiszoritani az orszagbol !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaérkezett a pápa az USA-ból - amerikai visszhangok

Hazaérkezett Rómába XVI. Benedek pápa hatnapos Egyesült Államokbeli útjáról hétfőn. A katolikus… Tovább olvasom