Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Ausztriai buszbaleset - Még nem készült el a jelentés

A buszvezető tanúként való kihallgatása szombaton megtörtént, de még várnak a tachográf adataira és a kórházi jelentésekre.


Még nem készült el a jelentés

Még nem készült el a végleges rendőrségi jelentés az Ausztriában balesetet szenvedett magyar autóbusz ügyében - tájékoztatták az MTI-t telefonon vasárnap az illetékes rendőrségen.

A buszvezető tanúként való kihallgatása előző nap megtörtént, de még várnak a menetíró készülék (tachográf) adataira és a kórházi jelentésekre. A nyomozás jelenlegi állása szerint az autóbusz téli útviszonyok mellett, a hólánc használatát előíró kötelezettség ellenére hólánc nélkül haladt az úton, amikor egy kanyarban megcsúszott és az árokba borult - mondta a Rennweg am Klatschfeld-i rendőrőrs ügyeletese.

A Rennweg am Klatschfeld-i rendőrőrs ügyeletesének elmondása szerint a baleset napján a kora reggeli óráktól figyelmeztető jelzés hívta fel a figyelmet a minden gépjárműre érvényes, feltétel nélküli hólánchasználati kötelezettségre a kérdéses útszakaszon.

Az előző éjszaka eső esett és jégpáncél alakul ki az úton, majd azt hóréteg borította be. Az útkarbantartó vállalat felsózta az útszakaszt, de a hideg idő miatt a só nem fejtette ki megfelelően a hatását, ezért tették ki a mintegy egyméteres átmérőjű jelzéseket - mondta a rendőr. Hozzátette, hogy ez gyakran előfordul.

Gógán Attila előző nap azt is mondta, szerinte akkor is megcsúszott volna a jármű, ha lett volna hólánca. Az MTI ezzel kapcsolatos kérdésére az ügyeletes vasárnap azt mondta, nem áll rendelkezésére olyan szakvélemény, amely ezt alátámasztaná. Hozzátette, hogy más járművek hólánccal problémamentesen közlekedtek azon az útszakaszon.

A sofőr hazautazhat, további kihallgatására a jelenlegi ismeretek szerint nincs szükség. Az autóbusz jelenleg az autómentő telephelyén van, s a tulajdonoson áll, hogy elszállíttatja-e, s hogy mikor - mondták a rendőrségen az MTI-nek.

A csapat szerdáig a sítáborban marad

Elhagyhatja a kórházat vasárnap az a négy diák, akiket megfigyelésre bent tartottak az ausztriai buszbalesetet sérültjei közül.

Polacskó Dániel, a sítábor szervezője vasárnap délelőtt az MTI-nek telefonon nyilatkozott, s előző napi közlését pontosítva elmondta, végül nem három, hanem négy diákot tartottak bent megfigyelésre két osztrák kórházban. A tanulókat vasárnap már kiengedik, jelenleg szervezik visszautazásukat a szállásra, hogy délután már ismét a többiekkel lehessenek - közölte.

A két kórház húsz, illetve harminc kilométernyire van a szállástól. A szervező elmondta, a csapat kitölti a sítábor hátralévő napjait, szerdáig maradnak. Kérdésre beszámolt arról is, hogy a buszvezető, aki - mint fogalmazott - nincs túl jó lelki állapotban, a szálláson van, a busztársaság vezetője is a helyszínen tartózkodik.

Jelenleg folyik a hatóság vizsgálata az útviszonyokról, hogy miként is történt pontosan a baleset - fűzte hozzá.

Minden gyereket kiengednek a kórházból

Négy gyerek töltötte az éjszakát kórházban, miután a budapesti gimnázium diákjainak busza szombaton reggel balesetet szenvedett Ausztriában. Polacskó Dániel, a csoporttal lévő egyik tanár a Független Hírügynökségnek vasárnap reggel elmondta, egy fiú úgy döntött, hogy nem szeretne tovább a sítáborban maradni. A tanár szerint bár megütötte magát, inkább lelki okok miatt döntött így. Érte a szülei utaznak ki és ők viszik haza. A többiek mindannyian maradnak, egészen szerdáig.

A gyerekek egyébként reggel nyolc óra után kezdtek felszállni az új buszokra és indultak a sípályákra. Polacskó Dániel előtte azt mondta, hogy van egy kis izgalom és gyomorgörcs a diákokban, de a hangulatuk jó. Már inkább a síelés iránti vágyakozás került előtérbe.

Korábban - Három diák marad kórházban megfigyelésre

Három diákot tartanak bent megfigyelésre ausztriai kórházakban a budapesti Kempelen Farkas Gimnázium Ausztriában szombaton buszbalesetet szenvedett utasai közül; osztrák jelentések szerint a balestben hárman súlyosan, 29-en könnyebben megsérültek.

Polacskó Dániel, a sítábor szervezője az MTI-nek telefonon azt mondta: nincsenek súlyos sérültek. Egy 17 éves lány került súlyos sérülés gyanújával kórházba, mert beütötte a csípőjét, és nem tudott saját lábán kiszállni a buszból. Ezért a mentők emelték ki, és helikopterrel szállították kórházba. Hozzátette: kiderült, hogy sérülése nem súlyos, csípőtájéki zúzódásokat szenvedett, várhatóan két napig bent tartják megfigyelésre. Szintén megfigyelésre tartanak bent a kórházban egy fiút enyhe agyrázkódás miatt, és egy lányt, aki az oldalát ütötte be.

Fotó: http://kaernten.orf.at/stories/424300/
Fotó: http://kaernten.orf.at/stories/424300/Polacskó Dániel arról is beszámolt, hogy kisebb sérüléseket, zúzódásokat nyolc gyerek szenvedett, van, akinek össze kellett ölteni a sebét. A sítábor szervezője kérdésre elismerte: hólánc valóban nem volt a buszon, de a sofőr, aki húsz éve emeletes buszt vezet, úgy ítélte meg a reggeli induláskor, hogy erre nincs szükség. Hozzátette: az utolsó útszakasz, egy ötszáz méteres meredek lejtő teljesen jeges volt, erre mondták az osztrák rendőrök, meg kell vizsgálni, hogy a legveszélyesebb útszakasz miért nem volt tisztítva. Megjegyezte: amikor két-három órával később jöttek vissza ugyanazon az útszakaszon, akkor már le volt takarítva. Polacskó Dániel azt nem kívánta megnevezni, hogy melyik utazási iroda szervezte a síutat, illetve azt, hogy az iroda melyik busztársaságtól bérelte a járművet. A csoport egyébként 85 fős, 61 gyerek, 20 öregdiák és négy kísérő utazott ki.

Fotó: MTI
Fotó: MTIOsztrák jelentések szerint az autóbusz karosszériáján a Contibus.hu felirat olvasható. (A cég honlapján: Biztonság, Kényelem, Színvonal jelzőkkel hirdeti autóbuszait.) A sítábor szervezője kitért arra, hogy már reggel elindult értük a cserebusz, majd miután a gyerekekkel pszichológus beszélgetett, kiderült, hogy nem szívesen ülnének emeletes buszra. Így - folytatta - Székesfehérváron visszafordították, és két buszt küldenek helyette. Elmondta, hogy már megérkezett a busztársaság vezetője, útban van a bécsi főkonzul és az iskola igazgatója is. Polacskó Dániel azt mondta: a sítábort folytatják, szerdáig maradnak, a pszichológusok is azt ajánlották, hogy "ha leesik valaki a lóról, akkor vissza kell ülni", a gyerekeknek a sokk feldolgozása úgy a legkönnyebb, ha egy minél jobb hangulatú tábort tartanak.

A sítáborosok busza szombat reggel szenvedett balesetet az ausztriai Karintia tartomány spittali járásában, az innerkremsi síterep térségében. A busz letért az útról, oldalára borult, és az útszéli árokba csúszott a hegyi úton. A tartományi rendőrség az MTI-hez eljuttatott közleményében annyit közölt, hogy a szóban forgó útszakaszon egy emeletes magyar busz a csúszós útviszonyok miatt egy éles jobbkanyarban áttért az út bal oldalára és az árokba csúszott. A busz vezetője - egy 39 éves magyar férfi - nem fogyasztott alkoholt. Brigitte Lindermuth rendőrségi szóvivő az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a buszon nem volt hólánc, pedig az az adott útviszonyok mellett kötelező lett volna. A sofőr ellen a rendőrség várhatóan feljelentést tesz gondatlanság miatt.

Korábban - Magyar turistabusz ötméteres árokba csúszott - Sérültek

Letért az útról, oldalára borult, és az útszéli árokba csúszott egy magyar turistabusz szombat délelőtt 82 utassal, köztük 61 tizenévessel az ausztriai Karintia tartományban egy hegyi úton - közölte a vöröskereszt és a bécsi magyar konzulátus. Az utasok közül hárman súlyosan megsérültek. A baleset a spittali járásban, az innerkremsi sítelep térségében történt. Németh Krisztina bécsi magyar főkonzul az MTI érdeklődésére elmondta: a rendőrség tájékoztatása szerint a buszon nem volt hólánc.

A baleset a spittali járásban, az innerkremsi sítelep térségében történt. A turistabusz Schönfeldből indult és úton volt az innerkremsi sítelep felé. A tartományi rendőrség az MTI-hez eljuttatott közleményében annyit közölt, hogy a szóban forgó útszakaszon egy emeletes magyar busz a csúszós útviszonyok miatt egy éles jobbkanyarban áttért az út bal oldalára és az árokba csúszott. A busz vezetője - egy 39 éves magyar férfi - nem fogyasztott alkoholt. Brigitte Lindermuth rendőrségi szóvivő az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a buszon nem volt hólánc, pedig az az adott útviszonyok mellett kötelező lett volna. A sofőr ellen a rendőrség várhatóan feljelentést tesz gondatlanság miatt.
A budapesti Kempelen Farkas Gimnázium diákjai és öregdiákjai utaztak a buszon, 61 tanuló, négy tanár és 17 öregdiák - mondta el a főkonzul. Az osztrák vöröskereszt legfrissebb információi szerint három súlyos és 29 könnyű sérültje van a balesetnek. A három súlyos sérültet a tamswegi, a spittali és a villachi kórházba szállították - mondta Peter Klampl szóvivő. A könnyű sérültek többsége zúzódásokat, vágott sebeket és horzsolásokat szerzett a balesetben. "Szerencse a szerencsétlenségben" - vélekedett a szóvivő - , hogy a baleset viszonylag kedvező kimenetelű volt. Azoknak, akik épségben maradtak, egy kríziscsoport nyújt segítséget a helyszínen.

A mentőszolgálatok 15 mentőkocsit, öt orvost és 36 ápolót küldtek a helyszínre, emellett 60 tűzoltó van bevetésben - mondta. Legelőször egy véletlenül a közelben tartózkodó német orvos sietett a bajba jutottak segítségére. A szóvivő az osztrák hírügynökséggel előzőleg azt közölte, hogy egy fiatal súlyosan, nyolc-tíz másik könnyebben megsérült. A főkonzul később úgy értesült, hogy egy diákot helikopterrel szállítottak kórházba, de a jelenlegi ismeretek szerint komolyabb orvosi beavatkozásra nem lesz szükség nála, néhány napon belül hazaengedik.

Többen könnyebben megsérültek, őket és a többi utast elsőként egy közeli hotelben helyezték el. Mint mondta, várhatóan 17 utast szállítanak kórházba orvosi megfigyelés és egyéb ellátás céljával. A turistabusz Schönfeldből indulva úton volt az innerkremsi sítelep felé. A rendőrség tájékoztatása szerint a busz egy lejtős útszakaszon egy kanyarban megcsúszott a jégréteggel és vékony hóval borított úton - mondta a főkonzul.

A rendőrség szerint az autóbuszon nem volt hólánc, ami pedig ilyen útviszonyok mellett kötelező Ausztriában - tette hozzá. Az egyik nevelőtanár tájékoztatása szerint minden szülő tud a balesetről, a tanároktól vagy a diákoktól értesültek róla - mondta a főkonzul. Egy hozzátartozót a konzulátus értesített. Az érintettek eddig nem fordultak segítségért a képviselethez. Az utat egy utazási iroda szervezte, ennek vezetője a főkonzul ismeretei szerint úton van Ausztriába. A tartományi rendőrség az MTI-hez eljuttatott közleményében egyelőre annyit közölt, hogy a szóban forgó útszakaszon egy emeletes magyar busz a csúszós útviszonyok miatt az árokba csúszott. Ismereteik szerint egy ember meghatározatlan fokú sérülést szenvedett, többen enyhe sérüléseket. A helyszínelés még tart.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. tosa2 2010. február 22. 17:19
  „Diáknak és a mindig rettentő okos Mankapunkának!
  Nagyon is egyetértek hapi 74-el !!!, nincs is mit hozzátennem, DE !!! A nemrégen
  felborult és több halálos áldozat a német vezetővel ?? Ő vajon miben hibás, most
  őt is lehet szidni, na ugye,hogy nem csak magyar sofőrök hibáznak,már ha hibázott!!!!!!!”
 • 30. hapi74 2010. február 22. 12:05
  „Annyira okos itt mindenki.....Én nem szeretnék okosítani senkit sem,csak legalább abba gondoljatok bele,hogy ha látod,hogy az útviszonyok olyanok,akkor egyértelmű,hogy felrakod a hóláncot,ha nem olyan,akkor nem kell.Ezt szerintem bárki el tudja dönteni. A sofőrt persze lehet hibáztatni,hogy ő okosabb,mint bárki más,de valószínüleg ő se akarja kockáztatni ennyi ember életét,sőt..... Szerintetek azokban a pillanatokban,amikor ő már érezte,hogy nem fogja tudni bevenni a kanyart,mit érezhetet mögötte 60-70-80 utassal,gyerekektől a felnőttekig???Miért kell egyből támadni,egy kicsit nem tudtok gondolkodni??Szerintetek neki nincs családja,akihez még szeretne hazamenni???”
 • 29. Mankapunka 2010. február 21. 21:37
  „Látod,ezért becsülik kint a magyar munkaerőt Diák.
  Jól írtad.”
 • 28. Diák 2010. február 21. 19:55
  „Ezért pofázok, de teljesen hiába. A magyar soförök minden helyzetben oberokosak, mindent jobban tudnak, ködben elöznek, hólánc kötelezö táblára rá se ránditanak, téli gumi nélkül is szenzáciosan vezetnek, büszkén halnak.”
 • 27. lena 2010. február 21. 19:31
  „Üdv!

  Nem tudom számít -e de az rtl en megnéztem a nem vágott anyagot és ott azt mondák a buszon utazók, hogy az út le volt takarítva amikor elindultak.Gondolom ha nem így lett volna nem ezt nyilatkozzák csak akkor az esti hírekben mi lett volna a szenzáció.Más jött le a vágatlan anyagban meg más a tv és a híreken keresztül.De érdekelt és utánanéztem a nemzetközi kresz alatt.Ezt találtam.Kíváncsi vagyok akkor most mi lesz ?
  "
  Ausztriába határellenőrzés híján ugyan áthajthatunk nyári gumival is, de komoly büntetéssel számolhatunk: a 2008. január 1-jén életbe lépett új törvény szerint ugyanis november 1. és április 15. között a téli abroncs használata kötelező télies időjárás esetén. Vonatkozik ez a szabály a személyautókra és a 3,5 tonnánál kisebb tehergépkocsikra, amelyek havas úton vagy az összes keréken téli gumival, vagy a hajtott kerekeken hólánccal közlekedhetnek csak. Hóláncot csakis az utat borító összefüggő hó- ill. jégtakaró esetén lehet viszont használni, ha a szabályt megszegjük, a büntetés legalább 35 Euro összegű - baleset okozása esetén viszont ez az össze többszörösére növekszik."”
 • 26. megmindiggyöri 2010. február 21. 17:06
  „"A Rennweg am Klatschfeld-i rendőrőrs ügyeletesének elmondása szerint a baleset napján a kora reggeli óráktól figyelmeztető jelzés hívta fel a figyelmet a minden gépjárműre érvényes, feltétel nélküli hólánchasználati kötelezettségre a kérdéses útszakaszon." - De magyar sofőr nem tesz hóláncot, mert nem szükséges. Mert neki sok gyakorlata van. A sok hülye osztrákmeg nem tudja, h. a szabályok azért vannak, h. ne tartsák be őlet, így aztán "más járművek hólánccal problémamentesen közlekedtek azon az útszakaszon."”
 • 25. Mankapunka 2010. február 21. 16:47
  „ketkereknek igaza van,39 évesen húsz év gyakorlat buszon,na ez a komoly.
  Mindig ilyen embereket keresnek munkahelyekre.

  25 éves 15 év autószerelő gyakorlattal.HAaaaaaaaaaaaaaaaaaa”
 • 24. Bébbynca 2010. február 21. 14:29
  „Powerarc!Csak annyit ,h azok a diákok már nem kisgyerekek,inkább felnőttek,ha nézted volna a hiradót!!
  De mindegy.Szerencsére már minden ok...”
 • 23. Powerarc 2010. február 21. 12:06
  „Az ilyen emeletes buszokban pont felül nem lehet több ülést berakni, az tele van eleve. Inkább az alsó részen lehet a tágasabb, kevesebb ülőhellyel rendelkező részt kibővíteni tisztán ülőhelyessé.
  Persze hogy magasabban van a súlypont, de a diákok súlya közel sem annyi mint egy normál felnőtté és amivel hivatalosan egy járműnél számolni kell.”
 • 22. 13.István 2010. február 21. 10:26
  „Nem véletlenül a busz súlyponjával volt gond ,eredetileg hány ülőhely van az ilyen járműben szintenként?
  A kilátás érdekében a fölső szinten többen lehettek mint az alsón és a súlypont magasabbra került!
  A hóláncról meg annyit,annak föszerelésre szerintem táblának kell előre figyelmeztetni ,majd a vizsgálat során
  mindenre fény derül!”
 • 21. lolita 2010. február 20. 21:35
  „AHA! Tetcett a kontrad pontosan azert mert igazad van1”
 • 20. ADAMOPELAG 2010. február 20. 19:58
  „Böck külföldi:) ez nyilvánvaló. "ing." náluk a végzettséget beírják a személyibe, hogy tudja mindenki, hogy kivel áll szemben. Amúgy meg hagyjátok hadd fröcsögjön, mást úgysem tud;)”
 • 19. Primax 2010. február 20. 19:48
  „"...a buszon nem volt hólánc, pedig az az adott útviszonyok mellett kötelező lett volna."
  Óriási felelőtlenség és merészség. Lehet, hogy akkor is megcsúszott volna, de így egyértelműen a hólánc hiánya lesz a "perdöntő".
  Jobbulást és gyógyulást mindenkinek !
  A söfőrt pedig évekre eltiltani a vezetéstől !”
 • 18. Bébbynca 2010. február 20. 19:47
  „Agent!:)
  Te egy állat vagy:):)Amugy igazad van!!:)”
 • 17. SC 2010. február 20. 19:33
  „13. hozzászólás Agent
  Telitalálat! Köszi:SC”
 • 16. zorbas10 2010. február 20. 18:54
  „Az Karintia barátom!
  Tovább megyek a BÉCS is nekünk MAGYAROKNAK nem wien!”
 • 15. ketkerek 2010. február 20. 18:51
  „.."de a sofőr, aki húsz éve emeletes buszt vezet.."-.."A busz vezetője - egy 39 éves magyar férfi - "19 évesen kezdte a szakmát ,ami azért nagyon szép......”
 • 14. ungi 2010. február 20. 18:45
  „Ez sokba kerülhet a soförnek, az biztos. Ha a biztosito nem fizeti meg a kart, ami könnyen elöfordulhat, mivel kötelezö volt a holanc hasznalata, es ö megsem hasznalta, az összes költseget a nyakaba varrjak. Kezdve a mentesi munkalatok dijatol , a mentöhelikopterig. Nem szeretnek a helyeben lenni. Javulast a serülteknek!”
 • 13. Agent 2010. február 20. 18:19
  „http://modoros.blog.hu/2009/08/19/olvasoi_rovat_az_emigrans
  :):):):)”
 • 12. SC 2010. február 20. 18:15
  „Amúgy meg gyors gyógyulást minden sérültnek!”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újfasiszta összejövetelt akadályozott meg a rendőrség

A horvát rendőrség megakadályozott egy nemzetközi újnáci összejövetelt, amelyet egy német… Tovább olvasom