Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Ausztriában 6,9 százalékkal nőtt az álláskeresők száma

Ausztriában 6,9 százalékkal nőtt az álláskeresők száma májusban az előző év azonos időszakához képest, a szakértők szerint ennek részben a Magyarországról és Szlovákiából beáramló munkaerő a magyarázata – írta kedden a Der Standard osztrák liberális lap.
Az újság hangsúlyozta, egyelőre semmi jel nem mutat a 2011 közepétől tartó negatív irányú trend megváltozására, ehhez ugyanis túl alacsony a gazdasági növekedés, és túl gyorsan emelkedik a munkaerő-kínálat. Helmut Mahringer, a WIFO osztrák gazdaságkutató intézet munkaerő-piaci változásokat figyelő szakértője úgy vélte, 2020-2030-ig nem várható a munkaerő-kínálat csökkenése.

A Der Standard szerint a kialakult helyzetért részben a Magyarországról és Szlovákiából Ausztriába érkező munkavállalók, részben a munkanélküliségi ráta enyhe emelkedése, részben pedig azok a politikai törekvések tehetők felelőssé, amelyek azt szorgalmazzák, hogy az idősebbek minél tovább maradjanak a munkaerő-piacon és minél később vonuljanak nyugdíjba. Az osztrák munkanélküliségi ráta májusban 0,9 százalékkal 8,6 százalékra nőtt.

A WIFO szakértői leszögezték, mivel az osztrák munkaerő-piacon évről évre 50-60 ezerrel több munkavállaló jelenik meg, az 1-1,5 százalékos gazdasági növekedés nem elegendő arra, hogy kiegyenlítse a keresletet a kínálattal.

A lap hozzátette, hogy Ausztriában a visszafogott gazdasági növekedés ellenére továbbra is teremtenek új munkahelyeket. Május végéig 0,7 százalékkal több új állás jött létre, számuk 24 ezerrel összesen 3,434 millióra emelkedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kanadába is jutott a véletlenül elküldött lépfene baktériumból

Nemcsak Ausztráliába és Dél-Koreába, hanem Kanadába is küldtek tévedésből élő lépfene-baktériumokat… Tovább olvasom