Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Ausztriába csak nyelvtudással költözhetünk

Aki külföldiként a jövőben tartósan le akar telepedni Ausztriában, annak tudnia kell németül.

Aki külföldiként a jövőben tartósan le akar telepedni Ausztriában, annak tudnia kell németül - ez az egyik sarkalatos pontja az osztrák kormány által kedden jóváhagyott integrációs akciótervnek.

A terv hatályba lépésének időpontja még tisztázatlan, néhány feltételt állítólag még az idén alkalmazni fognak a hatóságok. Werner Faymann kancellár "alkotmánykövető" végrehajtást ígért. Mint közölte, az alapfokú nyelvismeretet csak olyan országokból érkező bevándorlóktól fogják megkövetelni, ahol van lehetőség a német nyelv tanulására.

Maria Fekter belügyminiszter arra hivatkozva védte meg a tervet a bírálatoktól, hogy ha Dánia és Svédország képes volt bevezetni hasonló kritériumokat, akkor azoknak érvényt lehet szerezni egy olyan nyelv (a német) esetében is, amelyet milliók beszélnek világszerte. Emlékeztetett arra, hogy a Föld különböző országaiban összesen mintegy 400 Goethe Intézet működik, s rajtuk kívül más intézményekben is van lehetőség a német nyelv elsajátítására.

A Zöldek és néhány nem kormányzati szervezet (NGO) máris bírálja az akciótervet, amelyet túl szigorúnak tart. A szintén ellenzéki, szélsőjobboldali Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) viszont az amerikai kormány zöld kártyájához hasonló kemény feltételekhez kötné a bevándorlást.

A korábbi tervezetnél szigorúbb kritériumok mindazonáltal nem vonatkoznak a felsőfokú végzettséggel, magas szakmai ismeretekkel rendelkező bevándorlókra, a menedékkérőkre és a szezonmunkát vállalókra.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. info2009* 2010. január 22. 23:23
  „Az osztrak elvarja, hogy Sopronban MINDENKI nemetul beszeljen veluk. Amikor mi vasarolunk Eisensadt egyik-masik nagy boltjaban, erdekes modon nem akarnak megmukkanni magyarul. Amikor az osztrakok felvasaroljak a magyar falvakban a hazakat es betelepednek, nemetul beszelnek. Ha bemegyek Sopronba egy fodraszhoz, nemetul szolnak hozzam. Szoval az lenne a javaslatom, hogy a nyugati hatarszelen is kezdjunk el MAGYARUL beszelni a betero vendegekhez, akar etterem, akar bolt, akar fodrasz stb. Szoval Ausztriaban nemetul es Magyarorszagon magyarul? Hogy hangzik ez? Ha mar ott tartunk, hogy mit engedunk mi meg az osztrakoknak, talan azt se kellene megengedni, hogy a kedves osztrak vendegek, szappannal mosakodjanak a bukki gyogyvizben...es mindez a mi felelossegunk, hiszen mi megengedjuk mindezt nekik.”
 • 62. meir 2010. január 22. 18:37
  „A legujabb rendeletek szerint ide is hozzank,CSAK alapfoku nyelvtudassal,es Husegnyilatkozattal lehet jonni!
  aztan ha olyat tesz megis, vissza veszik az allampolgarsagot es kitoloncoljak!!!!”
 • 61. elemér 2010. január 21. 12:57
  „57. ungi
  Én nem vagyok se europai se amcsi, és ez egy felszabadittó érzés nékem. Kivülröl az ember tisztábban látja a dolgokat. Elösször a nyelvet megkell tanulni és az evolució idöben tellik.”
 • 60. modernsopron 2010. január 21. 10:34
  „úgy tudom, ausztriában nagyon sok a bevándorló. ha nem lenne törvény, az ország olyan lenne mint az usa vagy nagy brittánia. persze gazdag ország, jól él az ember, pörög a gazdaság a válság ellen is, nagyon magas a szociális ellátás, az egészségi rendszer. aki már volt egy osztrák korházban, azt belátja. ha utána jár magyarországra, rájön hogy mennyira el van maradva még mindig nyugat-európáról. így nem értem honnan jön ez az ausztria-ellen mentálitás a magyaroknál (talán a monarchia óta?!?).
  ez az új törvény nem a magyarok ellen van, hanem ott probál rendet csinálni, ahol emberek sri lánkaból, nigeriából, kinából vándorolnak be, nem tudnak egy szót németül, és mégis azt várják hogy az osztrák állam segítssen nekik. elöször munka, utána kapsz pénz. és nyelv nélkül nem kapsz munkát.
  aki dánországból, magyarországból vagy franciaországból költözik ausztriába, ezt a törvényt nem érint. (úgy értem). hanem a török családnak a nagymamáját, akit bécsbe hozzák, mert ott jobb egészségügyi ellátást kap mint törökországban, az igen. és jogos, szerintem.”
 • 59. ungi 2010. január 21. 07:30
  „Ez az egesz törvenykezes ahogy mar korabban is irtam, nem a magyarok ellen iranyul. Greg! Különben nem te vagy az egyetlen, aki magyar letere Ausztriaban el. Vagyunk itt elegen. A különbseg köztünk csak annyi, hogy mi elfogadtuk az ö eletvitelüket, szokasaikat te meg nem. Tudod, ezt hivjak beilleszkedesnek. Te nem igy csinaltad, ezert vagy megint itthon! Engem meg senki sem szidott Ausztriaban azert, mert magyar vagyok. Ha az üzletbe magyar vasarlo nem tudja megertetni magat, odahivnak, es forditok. Van üzlet, ami este 22 oraig nyitva van. Söt van ejjel-nappali is! Ugyanugy mint nalunk. Ez a törveny nem ellened, nem ellenem irodott, hanem az osztrakok jogaiert. Mert az mar tenyleg tulzas, hogy az iskolaban nem lehet ugy köszönni, hogy "Grüss Gott" mert ez serti a moszlemeket. Nem lehet feszületet kirakni, mert sertheti a mozlemeket. Mindez elhangzott egy linzi iskolaban. Na ezert hozzak az ilyen törvenyeket. Ha egy külföldi odaköltözik, akkor igen is illeszkedjen be, es ne azt varja el, hogy majd a befogado orszag fog igazodni hozza. Nem a magyarok ellen iranyul, probald egy kicsit a komplexusaidat legyözni. Nem kell mindent ellened iranyulokent ertelmezni.”
 • 58. t-a-ibi 2010. január 21. 07:23
  „45. hozzászólás akinemfél
  Kedves akinemfél.
  Magáról a tényről tettem ki a cikket.
  Akkor szeretem a fórumot amikor a hozzászólók tudják mi történt, tudják miről írnak.
  Látod senki nem reklamált, hogy teli-volt a csarnok zászlókkal a meccs alatt.
  Pedig elvárható lett volna.
  Ez van.”
 • 57. ungi 2010. január 21. 07:21
  „Elemer! Te is europai vagy , ugye? Csak elköltöztel, de attol a szarmazasod nem valtozott!Hogy is irtad?Az europaiak butak! No comment!”
 • 56. elemér 2010. január 21. 03:54
  „Na most hogy kezeli az illegálisokat az USA ? Világos hogy hazamennének ha otthol jobban megélnének. Maradnak és kevesebbért dogoznak és szemethunynak nekik. Helyenként még állami segélyeket is kapnak, amit persze eltitkolnak. Munkabéreket meg lenyomják. Az biztos hogy jobbak a lehetöségeik mint ott, vagy visszamennének. Midig mondtam hogy az evolucio idöben tellik és nem Mo.-n találták fel a spanyolviaszt.”
 • 55. elemér 2010. január 21. 00:26
  „Igen ezt aláirom. Amcsiknak nagyobb tapasztalata van ilyesmiben és ezt jobban értik.”
 • 54. Nagy_Imre_Vancouver 2010. január 20. 23:02
  „Amikor a Svedeknel bevezettek a letelepedesi korlatozasokat azzal meg itt is foglalkozott a sajto. Ez a torveny nem a magyarok vagy lengyelek ellen iranyul. Ausztrianak tovabbra is szuksege van az olcso ill. a szakkepzett magyar munkaerore. Ez a torveny egy erotlen probalkozas arra hogy visszaszoritsak az EU-n kivulrol jott menekulteket. Az EU keptelen egysegesen kezelni a menekultugyeket tehat az egyes orszagok ilyen torvenyekkel probaljak tavoltartani a menekulteket (sikertelenul)”
 • 53. Georg 2010. január 20. 22:39
  „csak hogy csavarjak a gondolatmeneten;-)...........Burgenlandban a MAGYAR NYELV IS HIVATALOS NYELV !!!”
 • 52. gall 2010. január 20. 21:08
  „2011 január 1.-től vége a munkavállalási-engedélynek,gyakotilag nem lesz rá szükség Ausztriában sem.most is elég nagy a munkanélküliség náluk,mi lesz akkor?vmi védőjogszabályt biztos kitalálnak az osztrákok számára,de a legtöbb akkor is lusta ember marad aki a segélyből fog élni..az osztrák vállalkozó meg nyilván azzal dolgoztat,aki kevesebbe kerül neki,pl magyar,szlovák,lengyel.kiváncsi vagyok rá,rohan majd ki mki dolgozni ausztriába,v stop lesz.”
 • 51. nagy_greg 2010. január 20. 20:46
  „50. Agent. Nem erted?? Pont azert alkalmaznak mert a magyar vagy angol vagy mas nyelvtudasod kell nekik es nem a ´local´ nyelv. Pl. Ausztriaban szoktak pultos lanyokat keresni akik beszelnek magyarol es szlovakul. Tehat, a NEMET nyelvtudas lenyegtelen....akkor is ha ausztriaban dolgozol. Ezert ved az EU!!!!”
 • 50. Diák 2010. január 20. 20:25
  „Az idegen nyelv tudásába még senki nem halt bele, nem ugy mint a nemtudásába. Ausztriának igaza van. Gimnazista koromban a Nyugati pályaudvarra jártam éjszaka szenet lapátolni, abbol fizettem német és angol tanáromat. Az oroszt játszva tanultuk az általánosban (Gorkij tagozat), az arabot Egyiptomban szedtem magamra. Egy pillanatig nem kellett megbánnom. Elhagyhatjuk az EU elöirásokat, ami marad a józan ész. Ha valaki vendégségbe megy, alkalmazkodjon a házigazdákhoz.”
 • 49. Agent 2010. január 20. 20:11
  „"De....hogy vissza terjunk a cikk temajara: EU torveny eloirja, hogy ha valaki azert koltozik mas EU tagalamba, hogy dolgozzon, akkor NEM tehetik kotelezove az idegen nyelv megtanulasat ha a szemely maga mar beszeli az egyik EU nyelvet"

  tegyük hozzá akkor azt is azért, hogy igen, de akkor nem kell csodálkozni, ha nem is alkalmaznak.”
 • 48. Agent 2010. január 20. 20:07
  „37, valszeg azért, mert a németet elég sokszor többen használják anyanyelvként mint a magyart, az angolról nem is beszélve, tehát: angol világnyelv, német, nem világnyelv, de Európában annak számít, a magyar meg nem, ez tény, tetszik nem tetszik. Arról nem s beszélve, hogy az angol-német (germán) faék egyszerűségű nyelvek a magyarhoz képest. Vagy vegyük a latint ha orvosnak/tudósnak állsz, kötelező tudni latinul, holott a világon egy országban sem anyanyelv, de ezeken a pályákon nem boldogulsz nélküle.”
 • 47. Virgács1 2010. január 20. 19:27
  „Kedves 37.sme
  Nem igaz, nyugodtan megszólalhatsz magyarul, mivel sok helyen az eladók, vendéglőkben a pincérek szépen beszélnek magyarul és egyre többen tanulják a határ menti városokban.
  Amúgy meg, ha valaki kinn akar élni külföldön, akkor minimum tudja legalább az ország nyelvét beszélni.”
 • 46. modernsopron 2010. január 20. 19:07
  „Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.
  (István király)

  Felhábórító és szomorú, amit itt leír az ember, anélkül hogy ismer a másik ország nyelvét, kultúrát, szokásait...úgy néz ki a nacionalizmus most újjászületik Magyarországon, ahelyett hogy egyre nyítottabb, európaiabbá váljon az ország.”
 • 45. akinemfél 2010. január 20. 18:47
  „Kedves t-a-ibi !
  Kár,hogy csak a cikk egy részét kozlod. A cikk vége így szol :
  "A nemzetközi sajtótájékoztató után a Magyarországi Kézilabda Szurkolók Szövetsége jelenlévő két elnökségi tagja megkérdezte a rendezőséget, hogy miért nem lehet zászlókat kirakni. A hivatalos válasz, hogy a médiajogokat gyakorló cég nem engedi csak a kék színt még ott sem ahol egyébként nincs reklám. Azt az ígéretet kaptuk, hogy megpróbálnak hatni a cégre, hogy reklám mentes felületen járuljanak hozzá. Most kaptuk a hírt, hogy engedélyezik bizonyos helyeken a zászlók kirakását. Reméljük így is lesz. "
  Igy már nem is olyan érdekes a cikk,ugye ?”
 • 44. sztiv 2010. január 20. 18:19
  „Szerintem evidens, hogy ahol le akarsz telepedni, köhögj a nyelvükön. A munkavállalás az más, de ott nem is kritérium.”
63 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Skype vezet a telekommunikációban

A távközlési cégek nem kis bánatára egyre inkább a Skype-hoz fordulnak a külföldről hazatelefonálók… Tovább olvasom