Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Ausztria nem számít rohamra

A munkaerő piac május 1-i teljes nyitása után a nyolc érintett országból osztrák szakértők szerint legfeljebb húszezren próbálnak majd szerencsét Ausztriában.


Számos termelőüzem tárt karokkal várná Ausztriában a szakembereket. A bér- és szociális dömping ellen hozott törvény védi a külföldi munkavállalókat: ők sem kereshetnek kevesebbet, mint osztrák társaik. Az első, általános cikk után a Szervuszausztria.hu további cikkekben részletesen is tájékoztat arról, mit kell a magyar munkavállalóknak tenniük - írja a szervuszausztria.hu.

Elsősorban szakmunkásokra számítanak, illetve arra, hogy a jelenleg még feketén Ausztriában dolgozókat bejelentik, és ezzel munkaviszonyukat legalizálják. A Munkaerő Piaci Szolgálat (AMS) és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium adatai szerint a nyolc érintett országból jelenleg is nagyjából 69-70 ezer fő dolgozik Ausztriában, miután a magasan képzettek számára a hiányszakmákban eddig is lehetővé tették a legális munkavállalást. Számukra az az újdonság, hogy ehhez többé nincs szükség semmiféle engedélyre, illetve, ahogyan Helmut Hofer, a Magasabb Tanulmányok Intézetének (IHS) munkaerő piaci szakértője fogalmaz: megszabadulnak a bürokratikus nehézségektől. A munkaviszony bejelentése azonban kötelező.

A szakképzetlen munkaerő beáramlására senki nem számít, részint nincs is erre igény, részint pedig ez az a réteg, amely nem túl mozgékony. A munkanélküliségtől sújtott Kelet-Szlovákiából, vagy Kelet-Magyarországról nem tódulnak a munkát keresők a gazdagabb nyugati országrészbe. Nyelvtudás és kellő mobilitás hiányában ők nem fognak a határon túlra vándorolni – vélik az osztrák szakértők.

A cégek viszont tárt karokkal várják a szakképzett munkaerőt. A Trenkwalder felmérése szerint a termelőüzemnek két harmada arra számít, hogy jelentős előnyökhöz jut a munkaerőpiac teljes nyitása révén. Negyvenegy százalékuk már foglalkoztat a nyolc érintett országból származó munkavállalót, hat százalék határozott szándéka újabbakat alkalmazni, 38 százalék pedig gondolkodik a lehetőségen. Érdekesek az indítékok. 31 százalék a keleti munkavállalók nyelvtudásából akar profitálni, 14 százalék viszont költség előnyöket remél.Nem azért, mert alacsonyabb bérérét alkalmazná a külföldieket, hanem mert ők termelékenyebbek – teszik hozzá a felmérés készítői.

A teljes írás>>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidel Castro megerősítette: lemond a párt első titkári posztjáról

Fidel Castro megerősítette a hivatalos kubai sajtó által kedden ismertetett egyik cikkben, hogy… Tovább olvasom