Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Ausztria fegyverrel látta el Horvátországot 1992-ben?

Ausztria megszegte 1992-ben az ENSZ Jugoszlávia elleni gazdasági zárlatát, ugyanis fegyverrel látta el Horvátországot - írta hétfőn az osztrák News című hetilap.
A lap szerint az ország a zárlat tekintetében kihirdetett semlegessége ellenére is több szállítmányt küldött 15 évvel ezelőtt a horvátoknak. Ezeket Hans 6, Hans 8, Hans 9 és Hans 10 fedőnevekkel látták el, a megrendelő pedig az állami tulajdonban lévő RH Alan nevű vállalat volt, amelynek élén Vladimir Zagorec tábornok állt. A News számlák számát, megrendelőlapokat és bankkivonatokat jelentetett meg, amelyek különböző osztrák fantomcégek nevére szólnak, amelyeken keresztül juttatták el a szállítmányt Horvátországba. A fegyverek között elsősorban helikopterek és rakéták voltak, emellett a lap 830 távcsöves puskát, 68 000 golyót és lézerkészülékeket is említ. A fizetést pedig készpénzben, csekkekkel és banki átutalással végezték.

A lapban megjelent egy előszámla is, amelyet Gojko Susak akkori horvát védelmi miniszter írt alá, amellyel pénzt kér a pénzügyi tárcától, valamint egy levél, amelyet munkatársa Biljana Sucic írt alá és amellyel elrendelte, hogy három horvát bank utaljon át pénzösszegeket Ausztriába, a grazi Hamerson International Trading Company részére. A megrendelésnél orosz helikopterekről volt szó, a fizetés indokaként azonban a Horvátországban lerombolt házak felújításához szükséges felszerelést tüntettek fel.

A cikk szerzője szerint a fizetés minden esetben a megrendelés után következett, ami akkor szokásos a fegyverkereskedelemben, ha két állam kormánya üzletel, ami alapján arra a következtetésre jutott, hogy az osztrák vezetés tudott róla. A semlegesség megszegése öt év után elévül, ennek ellenére az ENSZ bármely tagállama - így például Szerbia - beperelheti Ausztriát az embargó megszegését vizsgáló nemzetközi bíróság előtt.

Olvasóink írták

 • 2. kíváncsi 2007. november 19. 19:02
  „Cseter János, ne húzd fel magad! Horvátországot megtámadták, fegyverrel, kizárólag önvédelemre kellett nekik a fegyver. Jól tette, Ausztria (is), hogy adott nekik. A szerbek háborús bűneit a mai napig vizsgálják, komplett falukat írtották és romboltak földig, köztük magyar településeket is.
  Magyarország pedig biztos sokkal kevesebb támogatást (kiképzést, hadi anyagot, stb) adott Szaddamnak, mint az USA, úgyhogy ezt hagyjuk.”
 • 1. Cseter János 2007. november 19. 17:58
  „Általában úgy szokott lenni, hogy a másik szemébe az meglátja a szálkát, aki a sajátjában még a gerendát sem veszi észre!
  Magyarország vezérei úgytudom sok felesleges harci ezközt adott IRAQ-nak!
  Igy van ez, akik szeretnek üzletelni a halállal meg is teheti büntetlenűl. Azoknak semmisem drága főleg, azok élete akiknek e fegyverekkel oltják ki! Ilyen és hozzájuk hasonló felfogású emberek gyártatják ma is a taposó aknákat, amiknek általában (gyerekek és ártatlan civilek) az áldozatai! Ez ellen hiába is küzdenek a jóakaratu emberek milliói. Gátlástalan gazemberek, sokkal nagyobb hatalommal rendelkeznek! De hát ez köztudott mindehol, ez nem újság!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csengőhangként hódít a spanyol király

A legkeresetebb csengőhang lett Spanyolországban I. János Károly király mondata, amelyben arra kérte… Tovább olvasom