Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 18°C

Ausztráliába menekülhetnek a veszély elől az ukránok

Ausztrália kormánya szerdán bejelentette, hogy kész ideiglenes menedéket nyújtani a válsághelyzetben lévő Ukrajnából érkezőknek, de később vissza kell térniük hazájukba.
Julie Bishop külügyminiszter a parlamentben azt mondta, hogy az ukrán állampolgárok meghosszabbított vízumért folyamodhatnak, és Ausztráliában maradhatnak mindaddig, "amíg országukat veszély fenyegeti".

Bishop nem részletezte, pontosan milyen fenyegetettségre gondol, csupán annyit mondott, hogy Ukrajnában jelenleg "ingatag és nagyon feszült" a helyzet.

A Krím félsziget térségét jelenleg orosz csapatok ellenőrzik Ukrajnában, és egyes vélemények szerint az ország közel áll a háborúhoz.

Az ausztrál miniszter nem mondta meg pontosan, mennyi időre meghosszabbított vízumok kérhetők, és azt sem közölte, korlátozzák-e a befogadandó ukránok számát.

7.49 - A krími kormány nem tárgyal az ˝illegitim˝ kijevi hatalommal

"Nem tartjuk legitimnek azt a hatalmat, amely tárgyalásokat javasol nekünk" - jelentette ki Akszjonov kedd este egy újságírói kérdésre válaszolva.

A Krím Ukrajnából történő esetleges kiválásával kapcsolatban Akszjonov kijelentette, hogy "ezt a kérdést kizárólag az autonóm köztársaság lakosai dönthetik el, az állampolgárok választhatnak, s mi mindent megteszünk, hogy eleget tegyünk az akaratuknak".

A saját krími haderő és flotta létrehozására vonatkozó kérdésre válaszolva a krími kormányfő kifejtette, minden katonai egységnek a krími hatalomnak, pontosabban az autonóm köztársaság parlamentjének kell alárendelnie magát. Hozzátette, hogy "a katonai egységek többsége már átállt a Krím törvényes vezetésének oldalára, és kész letenni az esküt".

A kijevi kerületi közigazgatási bíróság hétfőn a krími parlamentnek Szerhij Akszjonov kormányfővé választásáról és a Krími Autonóm Köztársaság jogállásáról szóló népszavazás megrendezéséről szóló döntését minősítette törvénytelennek. A bíróság hatályon kívül helyezte a krími parlament múlt heti határozatait, és közölte, hogy Akszjonov döntései is törvénytelenek.

A krími parlament többségi, orosz ajkú képviselői múlt pénteken hagyták jóvá a dél-ukrajnai autonóm terület új kormányának összetételét. A parlament előző napon menesztette a korábbi kormányt, és Szerhij Akszjonovot, az Orosz Egység pártjának vezetőjét választotta a minisztertanács elnökévé. A parlament emellett május 25-re - az ukrán elnökválasztással azonos napra - népszavazást írt ki a köztársaság autonóm státusáról és jogköreinek kibővítéséről, majd két nappal később a referendum időpontját előre hozta március 30-ra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A George Washington Egyetem posztumusz kitüntette Carl Lutzot

A holokauszt idején Budapesten zsidók tízezreinek életét megmentő svájci diplomatát kedden tüntették… Tovább olvasom