Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Ausztrália: elnöki bocsánat az ellopott generációért

Félórás beszédben kért bocsánatot az őslakosoktól az ausztrál miniszterelnök, Kevin Rudd kedden a canberrai parlamentben. Ausztráliában az őslakosok történelmi győzelemként ünnepelték a gesztust. A canberrai parlament körül több mint 3000 őslakos, a televízión keresztül pedig több ezren hallgatták az ausztrál kormányfő beszédét, majd amikor Kevin Rudd először kimondta, hogy "bocsánat", üdvrivalgásban törtek ki.
Az őslakosok többsége szerint a gesztus számukra felér a "berlini fal lebontásával." Ez volt az első alkalom, hogy az ausztrál kormány bocsánatot kért azért, mert 1915 és 1969 között csaknem 100 ezer őslakos gyereket szakítottak el szüleiktől asszimilációs céllal.

Azóta több vizsgálat is kimutatta, hogy az "ellopott generáció" tagjai közül sokan tartós pszichikai károsodást szenvedtek. Az ellenzéki Liberális Párt vezetője, Brendan Nelson január végén megkérdőjelezte, hogy a ma élő ausztráloknak felelősséget kell-e vállalniuk a múlt igazságtalanságaiért. Nelson szerint ráadásul a legtöbb esetben jó szándékkal vették el a gyerekeket szüleiktől, és sokakat rossz körülmények közül hoztak el.

A bennszülött ügyekért felelős miniszter azonban közölte: a bocsánatkérés tartalmát hosszan egyeztették az őslakosok képviselőivel, eszerint semmi olyat nem tartalmaz majd, ami az ausztrálok mostani generációját okolná a múlt bűneiért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemi erőszak miatt két évre ítélték a tenort

Nemi erőszak vádjával két év börtönre ítélte egy svéd bíróság a chilei Ernesto "Tito" Beltran… Tovább olvasom