Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Atomtemetőt építenek a csernobili zónában

Az ukrán kormány 45 hektár földterületet különít el egy atomtemető építésére a csernobili övezetben.
Jurij Nedaskovszkij, az Energoatom ukrán állami vállalat elnöke szerint a kiégett nukleáris fűtőelemek központi tárolójának megépítése egy újabb lépés lesz Ukrajna energetikai függetlensége felé. Elmondta, hogy a tervezési munkálatoknak 2017 végéig kell befejeződniük. Az előzetes számítások alapján a 3,7 milliárd hrivnyába, azaz mintegy 75 milliárd forintba kerülő beruházás fő kivitelezőjének az amerikai Holtec vállalatot választották.

Az utóbbi években szakértők megállapították, hogy jelentősen csökkent a radioaktivitás szintje az 1986-ban balesetet szenvedett csernobili atomerőmű környékén. A korábbi kormányzat két évvel ezelőtt tett ígéretet arra, hogy programot készít a sugárszennyezett övezet rehabilitálására, és a terület gazdasági célokra történő kiaknázására.

Tavaly az ukrán média arról számolt be, hogy a negyedszázada műveletlenül hagyott földeken ismét beindul a mezőgazdasági termelés. Közben épül az új, modern, ökológiailag biztonságos szarkofág, amelynek 2015-re kell elkészülnie, és felváltania a felrobbant reaktor fölé a baleset után sebtében épített átmeneti vasbeton burkolatot.

A világ eddigi legnagyobb atomerőművi katasztrófája 1986. április 26-án történt. A Kijevtől 130 kilométerre épült csernobili atomerőmű négyes blokkjában robbanás következett be, amely teljesen megsemmisítette a reaktorát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A serpák fele elhagyta az alaptábort

A serpák azután döntöttek a hazatérés mellett, hogy múlt pénteken 13 társuk életét vesztette, három… Tovább olvasom