Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Atomhelyzet: a japánok többsége kételkedik

A legtöbb japán kételkedik abban, hogy teljes körű információt kap a hatóságoktól a megrongálódott fukusimai atomerőművel és a sugárzás mértékével kapcsolatban - mondta kedden Nagy Navarro Balázs, az MTI Hírcentrum helyszíni tudósítóstábjának tagja.
Az emberek félelmét a hatóságok folyamatos tájékoztatással, valamint sugárzásmérők kihelyezésével próbálják eloszlatni: így a japánok saját szemükkel is meggyőződhetnek arról, hogy az atomerőmű közvetlen környékén kívül a radioaktivitás nem érte el az egészségügyi határértéket.

Az MTI Hírcentrumának tudósítói hétfőn érkeztek meg a fukusimai reaktoroktól 90-100 kilométerre északra található Szendájba. A március 11-ei földrengés epicentruma 100-120 kilométerre volt ettől a várostól, ahol a szökőár hatalmas pusztításokat végzett.

Az utakat rendbe hozták, az eltűnteket - akiknek száma Nagy Navarro becslései szerint több tízezerre tehető - tovább keresik, ahol pedig nincs esély arra, hogy túlélőket találjanak, ott lebulldózerezik a romokat. A könnyűszerkezetes házakat gyakorlatilag nem lehet helyreállítani. A terület "úgy néz ki, mint egy letarolt, háború utáni környék" - mutatott rá a tudósító, hozzátéve, hogy vannak olyan falvak, amelyeknek kilencven százaléka megsemmisült.

A legrosszabbul azok jártak, akik sík területen laktak. A cunami 20-30 perccel követte a földrengést, és az embereket riasztották ugyan, de sokaknak - főként a betegeknek, mozgásképteleneknek - nem sikerült időben biztonságos helyre menekülniük.

"Találkoztunk olyannal is, akit a kocsiban ért el az áradat, és ő még ki tudott mászni belőle, de a többi utas már nem" - mondta Nagy Navarro Balázs.

Az életben maradtak általában iskolákban zsúfolódnak össze, mivel azokat legtöbbször a települések magasabb pontjaira építették, így nem tett bennük kárt a szökőár. Egy oktatási intézmény például háromszáz embernek nyújt ideiglenes otthont. Hogy pontosan mennyi időre, azt egyelőre nem tudni, az azonban bizonyosnak tűnik, hogy a következő hónap végéig nem fognak megoldást találni lakhatási problémáikra.

A "táborlakók" helyzete az utóbbi napokban valamelyest javult: vannak hősugárzók, alapvető élelmiszerekből nincs hiány, s "csak" elegendő palackos vízhez, valamint benzinhez nehéz hozzájutni. Szendájban csupán néhány benzinkút üzemel, ezeknél a segélyeket szállítók, a mentésben résztvevők és a sajtó tagjai munkájuk végzéséhez szükséges "előnyöket" élveznek, azaz néhány literrel többet kapnak a válságos helyzetben kincset érő üzemanyagból.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt az éjszakai alkoholstop Ungváron

Keddtől ismét korlátozás nélkül árusíthatók éjszaka és reggel alkoholos italok Ungváron, miután az… Tovább olvasom