Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Atomfegyvereket is tároltak a kommunista Csehszlovákiában?

Három, nukleáris robbanófejek tárolására alkalmas szupertitkos föld alatti raktárral rendelkezett a kommunista csehszlovák hadsereg: a raktárakat a hatvanas években építették, s a szovjet hadsereg ellenőrzése alatt voltak.
Radarállomás telepítésére kérték fel a cseh kormányt
Pavel Minarík, a Központi Katona Levéltár kutatója szerint a három csehországi atomfegyverraktár felépítéséről a Varsói Hadsereg parancsnoksága döntött 1965-ben, s a létesítmények valódi küldetését gyakorlatilag csak a legfőbb politikai és katonai vezetők ismerték. A három raktár felépítésének költségei 174 millió koronát tettek ki, ami akkoriban rendkívül hatalmas összegnek számított.

Máig sem tisztázott, hogy valóban voltak-e valaha ezekben a raktárakban atomfegyverek vagy sem. „1990-ben széleskörű speciális méréseket végeztünk a körzetekben, de a normálist meghaladó atomsugárzást sehol sem észleltünk" - mondta Mladá Fronta Dnes című lapnak Jirí Sedivy volt cseh vezérkari főnök. Dana Drábová, a cseh állami atombiztonsági hivatal elnöke szerint viszont ilyen mérésekkel lehetetlen bizonyítani, hogy voltak-e valahol atomfegyverek vagy sem.

Miroslav Vacek, aki a kilencvenes évek elején csehszlovák védelmi miniszter volt, azt állítja, hogy atomfegyvereket ebben a három raktárban sosem tároltak. „Létezett egy titkos terv, miszerint a szovjetek egy nemzetközi válság esetén nukleáris robbanófejeket adnának a csehszlovák hadseregnek, s ezeket tárolták volna a raktárakban" - jelentette ki Vacek. Ezt a véleményt osztja a kutató Minarík is.

Miután az amerikaiak a nyolcvanas évek elején néhány európai országba Pershing rakétákat telepítettek, a szovjetek 1983 és 1988 között egy rakétadandárt állomásoztattak Csehszlovákiában, amely SS-12-es nukleáris robbanófejek szállítására alkalmas rakétákkal volt felszerelve. Ezek a fegyverek azonban teljes mértékben szovjet ellenőrzés alatt voltak. A szovjet atomfegyvereket az 1987. decemberi szovjet-amerikai megállapodás alapján vonták ki Csehszlovákiából és Kelet-Németországból is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták Anna Politkovszkaja feltételezett gyilkosait

Az orosz rendőrség letartóztatott két embert, akiket Anna Politkovszkaja megölésével gyanúsítanak -… Tovább olvasom