Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C Még több cikk.

Átalakul a párizsi Eiffel-torony első emelete

Tavasztól megújul az Eiffel-torony első emelete, amelynek pavilonjai és terei elavultak. A padozat egy részét üveggel akarják felcserélni.
"A nagyközönség fogadásának javítása a célunk egy egyáltalán nem hagyományos épületben. Az Eiffel-torony Párizs jelképe, törődni kell vele, hogy a hölgy szépen öregedjen" – hangsúlyozta kedden Anne Hidalgo, a párizsi polgármester városépítésért felelős első helyettese.

A 25 millió euró (7,4 milliárd forint) értékű munkálatok 18 hónapon át tartanak.

"Azt tapasztaltuk, hogy a párizsiak ritkán jönnek az Eiffel-tornyba, és az első emeletet nem látogatják. Azt mondtuk magunknak, ha a harmadik emelet az éghez tartozik, az (58 méter magasan lévő) első emeletről a lehető legközelebbről láthatjuk magát a tornyot és Párizst" – mondta Alain Moatti építész.

A tervben szerepel három pavilon, közöttük egy fogadóterem átépítése, játékos és oktató körsétával, és főként a vashölgy alatti sétatér feletti űr felfedezése. Az épület lábai között húzódó üres tér körül üvegjárdát építenek 36 milliméter vastag lapokból, 2,80 méter magas, ferde üvegkorláttal a látogatók védelmére – mondta el Moatti.

Az átépítéskor is tiszteletben tartják a négy, ferde alakban hajló óriás pillér építészeti jellemzőit. Az új pavilonok is ehhez igazodnak majd.

Az új első emelet környezetbarát is lesz, a meleg vizet négy napelem és négy függőleges tengelyű szélerőmű segítségével állítják elő, ezeket esztétikai és zajártalom okozása nélkül helyezik el.
Az 1889-es világkiállításra Gustave Eiffel által épített 324 méter magas Eiffel-torony a francia főváros jelképévé és elsőrendű idegenforgalmi nevezetességé vált.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbukott a szlovák kormány, a parlament elutasította az eurós mentőcsomagot

Megbukott az Iveta Radicová vezette szlovák kormány, mert a parlament nem szavazta meg a bizalmi szavazással összekötött voksoláson az EFSF jogköreinek bővítését. Tovább olvasom