Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Átalakították az egyiptomi kormányt

Átalakították az egyiptomi kormányt. A tizenegy új miniszter kedden le is tette a hivatali esküt a legfelső katonai tanács előtt - közölte az állami televízió.
A kormányfővé még Hoszni Mubarak elnök által január 29-én ismét kinevezett Ahmed Safik vezetésével alakult át a kabinet, amelybe most - évtizedek óta először - függetlenek és ellenzéki pártok tagjai is bekerültek. Változás történt egyebek között az olajipari, a kulturális, az egészségügyi és kereskedelmi tárca élén.

A kulcsfontosságú minisztériumokat viszont nem érintette az átalakítás, így posztján maradt Mohamed Huszein Tantávi védelmi, Ahmed Abul Geit külügy-, Mamduh Marei igazságügy-, Mahmut Vagdi belügy- és Szamír Mohamed Radván pénzügyminiszter. Tantávi vezeti a legfelső katonai tanácsot, amelynek Hoszni Mubarak államfő február 11-én átadta a hatalmat.

A demokratikus átmenetet irányító legfelső katonai tanács igyekszik megnyugtatni a Mubarak-ellenes tömegtüntetéseket vezető mozgalmat, hogy elkötelezett a reformok végrehajtása mellett.

Február 13-án a katonai kormányzat feloszlatta a parlamentet, felfüggesztette az alkotmányt, de a kormányt ügyvezetői minőségben - a majdani demokratikus választásokig - megtartotta. A hadsereg közölte, hogy hat hónapon át irányítja az országot, vagy addig, amíg az alkotmány módosítását követően megtartják az elnök- és parlamenti választásokat.

Új utcai tüntetések veszélyére figyelmeztetve a Mubarak-ellenes fiatalok napok óta követelik a legfelső katonai tanácstól, hogy alakítson szélesebb alapon nyugvó, szakértői kormányt, amelyben már nem vesznek részt a megbuktatott államfő régi, jól kipróbált emberei. Így valószínűleg nemtetszéssel fogadják azt a hírt, hogy Safik kapott kormányalakítási megbízást, s megtarthatta bársonyszékét a külügy- és az igazságügyi miniszter is. Safik 2004 júliusa óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget.

Kairóban, a Tahrír téren kedden mintegy ötszázan tüntettek, új kormány felállítását és a közel három évtizedes rendkívüli állapot feloldását követelve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A német kancellár szankciókkal fenyegeti Líbiát

A német kormány szankciókat helyezett kilátásba Líbiával szemben, amennyiben a tripoli kormány nem… Tovább olvasom