Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Átadták a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat

Átadták a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díjat Bereczky Ildikó harkányi református lelkésznek szombaton Budapesten.
A kitüntetést a Bethesda Kórház, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinata, a Dunamelléki Református Egyházkerület és a németajkú protestáns gyülekezet fóruma hozta létre. Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke köszöntő beszédében rámutatott: a díj azt mutatja, hogy szükség van azokra az emberekre, akik segítenek a bajba jutottaknak, Magyarországon pedig sokan vannak az elesettek, a szociálisan rászorulók.

Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke laudációjában elmondta: Bereczky Ildikó szülei a második világháború idején Erdélyből menekültek Budapestre. A kitüntetett itt elvégezte a teológiai akadémiát, ahol lelkipásztori diplomát szerzett, 1986-ban pedig Kecskeméten száz nőtársával együtt lelkésszé avatták. Közben 1983-ban és 1984-ben a bázeli egyetem teológiai fakultásán végzett két szemesztert. A református püspök kitért arra, hogy Bereczky Ildikó a nyolcvanas években dolgozott a Ráday Kollégium levéltárában, közben Pécsett ifjúsági szervező munkát végzett.

A pártállami időkben az egyházügyeket vezető Állami Egyházügyi Hivatal utasítására adminisztrációs eszközökkel ez utóbbi tevékenységét megszüntették, ő mégis Baranyában maradt. Itt megszervezte az egyházmegye ifjúsági, és 10 szórványgyülekezet lelki életét. A püspök Szólt arról is, hogy Bereczky Ildikó tanított a kilencvenes években a nagykőrösi főiskolán Újszövetséget, 1998-tól pedig a pécsi református iskolában vallástanár és a harkányi gyülekezet lelkésze. Ennek során "a munkanélküliség, a szegénység állandó kísérője volt a lelkészi munkájának".

Cigánypasztorációs munkájában együttműködött katolikus lelkésztársaival Baranyában - tette hozzá. Közlése szerint a díjazott a nyolcvanas években erdélyi, a kilencvenes évek elején pedig délvidéki menekülteket fogadott be, volt olyan nap, amikor több száz adag ételt osztott ki nekik. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében Jézus gyógyításainak történetein keresztül hangsúlyozta: a Megváltót "nem lehet kihasználni", és rá kell jönni arra, hogy "milyen keveset kérik őt".

Jézus gyógyítása nem késik, nem úgy, mint a magyarországi védőoltás, vagy az egészségügyi reform - fogalmazott. Bereczky Ildikó köszönő beszédében kiemelte, hogy "a díj azokról szól, akiket megtalál a szenvedés, a katasztrófa, a kiszolgáltatottság, az emberi szükség", illetve azokról, akik segítenek rajtuk. Utóbbiak "hiánypótló modellek ebben a világban", akik meglátják azt, hogy "a bajban lévő ember a felebarát" - fűzte hozzá. A Dizseri Tamás-díjat 2005-ben adták át először. A Melocco Miklós szobrászművész által tervezett, az irgalmas szamaritánust ábrázoló kisplasztikával nettó 700 ezer forint pénzjutalom jár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kanadai vízumkényszer a magyarországi választások után?

Ismét a Magyarországgal szembeni kanadai vízumkényszer esetleges újbóli bevezetéséről ír a kanadai… Tovább olvasom