Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Átadta a hatalmat fiának a bhutáni király

A bhutáni király átadta a hatalmat fiának, Dzsigme Keszar Namgyel Vangcsuk koronahercegnek, a tervezettnél több mint egy évvel korábban - jelentették be szombaton tisztviselők és a helyi sajtó.
Az 51 éves Vangcsuk király tavaly decemberben jelentette be, hogy fia javára lemond a trónról 2008-tól.

Druk Gjalpo Dzsigme Szingje Vangcsuk király már alá is írta a hatalom átadásáról szóló rendeletet a kormány még csütörtökön tartott rendkívüli ülésén, amelyen részt vettek a királyi tanácsadói testület tagjai is.

A mintegy 700 ezer lakost számláló Bhutánban 1907 óta uralkodik a Vangcsuk-dinasztia. Druk Gjalpo Dzsigme Szingje Vangcsuk király 17 éves korában, 1972-ben lépett trónra.

Az 51 éves Vangcsuk király tavaly decemberben jelentette be, hogy fia javára lemond a trónról 2008-tól, amely évben demokratikus válasör a kis buddhista királyságban. Az India és a Kína között elterülő országban a király javaslatára váltja fel parlamentáris demokrácia a monarchiát, illetve fogadják majd el népszavazáson az első alkotmányt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a király miért döntött a hatalom átadásának előrehozataláról. Azt sem közölték, hogy a 26 éves koronaherceget mikor koronázzák meg.

Bhután az utóbbi évekig szinte érintetlen maradt a külvilágtól, csak korlátozott számban engedtek be külföldieket az országba. A televíziózás csak 1999-ben jelent meg Bhutánban, az internet pedig egy évvel később tört be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrző pontokat létesített az illegális AKSh Koszovóban

Fegyveresek illegális közúti ellenőrző pontokat létesítettek ezen a héten Koszovó nyugati részén,… Tovább olvasom