Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Árvíz - Halálos áldozatok és hatalmas anyagi kár Észak-Csehországban

Öt halálos áldozata van a hétvégi árvíznek Észak-Csehországban - közölte a regionális tűzoltósági parancsnokság Liberecben hétfőn.

A hivatalos mentőszolgálat adatai szerint a halottak száma négy, ketten pedig eltűntek. Az áldozatok vízbe fulladtak.

A legutóbbi becslések szerint az állam anyagi kára mintegy négymilliárd korona. Az első becslések még egymilliárd koronás (11,28 milliárd forint) anyagi kárról szóltak. A lakossági károkat több százmillió koronára teszik.

A cseh kormány hétfőn rendkívüli ülésen foglalkozott a helyzettel, s 40 millió koronás gyorssegélyt szavazott meg az árvíz sújtotta régiónak. A helyzetet most átfogóan kiértékelik, s várható, hogy a szerdai kormányülésen újabb 300-350 millió koronát szavaznak meg a régiónak, amelyet vasárnap a cseh miniszterelnök és az államfő is felkeresett.

Észak-Csehország nagyobbik részén hétfőn reggel újra kiadós zivatarok voltak, de a helyzet kezd megnyugodni, a medrükből kiömlött folyók, patakok szintje vasárnap este óta már folyamatosan apad.

A regionális válságstáb szerint legalább négyezer embert kellett a hét végén kitelepíteni, akik többsége a hét elején visszatérhet a házába vagy lakásába. Több tucatnyi ház azonban annyira megsérült, hogy életveszélyessé vált, s fennmaradásuk kérdésében a szakértők döntenek.

A régióban háromtucatnyi település került víz alá, s több száz ház rongálódott meg különböző mértékben. Az elöntött településeken a helyi patakok szintje az özönvízszerű eső következtében alig fél óra alatt 3-4 métert emelkedett.

A mentési munkálatokba mintegy ezer tűzoltó és hivatásos mentő, valamint a hadsereg 500 katonája kapcsolódott be.

Mintegy 4000 háztartás még hétfő délután is áramszolgáltatás, s több mint 900 háztartás pedig gázellátás nélkül volt. Továbbra is gondok vannak a közlekedéssel. Számos közút megrongálódott, több tucatnyi híd összedőlt, s hat regionális vasútvonalon szünetel a forgalom, mert ki kell javítani a síneket. A járhatatlan, részben lezárt közutak miatt fennakadások vannak a buszközlekedésben is. Ennek következtében reggel sokan késve érkeztek meg munkahelyükre.

Meteorológiai előrejelzések szerint viharos, esős időre kell számítani Csehország többi részein is. Várható, hogy a nagyobb folyók vízszintje is emelkedni fog. A Moldván Prágában továbbra is első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a halott a földdel, sárral betemetett kínai falvakban

Már megközelíti a 340-et az északnyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartomány Csoucsü (Zhouqu) megyéjét… Tovább olvasom