Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Argentína: öngyilkos lett, vagy megölték a tanút?

Argentínában kedden holtan találták az egyik fontos tanút abban a perben, amely a katonai diktatúra idején politikai okokból bebörtönzött raboktól ellopott kisbabák ügyét vizsgálja. A hatóságok feltételezése szerint a dél-amerikai ország hadseregének egykori tisztje öngyilkos lett, emberi jogi szervezetek szerint azonban Paul Navone alezredest megölték, nehogy bizonyítékokat szolgáltasson az Argentínát megrázó ügyben.
A katonatiszt holttestére otthona közelében, egy az argentin légierő tulajdonát képező hotel parkjában bukkantak a Buenos Airestől 700 kilométerre északnyugatra fekvő Ascochinga településen. Valószínűleg egyetlen pisztolylövés végzett vele. A fegyvert a tetem közelében meg is találták.

A férfinak néhány nap múlva kellett volna vallomást tennie arról, hogy mi történt a politikai okokból bebörtönzött Raquel Negro ikergyermekeivel. Emberi jogi szervezetek szerint az 1976 és 1983 között tartó argentin katonai diktatúraidején körülbelül 500 kisbabát vettek el rejtélyes körülmények közül ellenzéki szüleiktől. A gyermekeket aztán olyan gyermektelen házaspároknak adták, akik a katonai kormányzat szimpatizánsai voltak. Az igazi szülők ezek után nyomtalanul eltűntek.

Az 1976-ban hatalomba került katonai kormányzat illegális eszközöket használva nyomta el az ellenzéket és a baloldali csoportokat. Ebben az úgynevezett "Piszkos Háborúban" harmincezer disszidens tűnt el. A most 20-as 30-as éveikben járó "ellopott gyerekek" közül mára 88-at sikerült azonosítani.

Őket nagyszüleik keresték meg, akik megalakították a Plaza de Mayo Nagymamái nevű emberi jogi szervezetet. Deceberben egy másik az üggyel kapcsolatba hozott katonát találtak holtan. A parti őrség börtönben levő tisztjét ciánnal mérgezték meg. A hatóságok szerint ő is bizonyítékokkal szolgálhatott volna a szüleiktől elvett gyermekekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkában a szenátor: Terrorizmus, gyilkosság, vesztegetés

Egy maffiacsoport vezetésével vádolnak egy egykori moszkvai felsőházi politikust, akinek két… Tovább olvasom