Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Argentína békés célú urándúsításba fog, és fejleszti nukleáris iparát

Argentína atomenergia-ipari fejlesztési programja keretében jövőre állítja elő az első dúsított urán tételt békés felhasználási célokra - jelentette be Cristina Fernandez argentin elnök.

"Visszavesszük azt a jogunkat, amiről soha nem lett volna szabad lemondanunk: stratégiai nukleáris erőforrásaink önálló kezelését, amivel a 90-es években hagytunk fel" - jelentette ki az elnök a déli Rio Negro tartományban lévő Pilcaniyeu urándúsító üzem újraindítása alkalmából tartott beszédében.

A C5N hírcsatorna által közvetített adásban az elnök bejelentette, hogy az üzemben dúsított urán első felhasználható tételei jövőre készülnek el.
A gazdasági tervezési minisztérium által kiadott sajtóközlemény szerint az üzem által előállított dúsított urán kizárólag békés célokat szolgál majd.

Argentína 2006-ban "porolta le" atomenergia programját az energiatermelésre használt földgázellátásban jelentkező hiány megoldására. A tartós hiány miatt telente az ipari gázellátást szezonális jelleggel korlátozni kell.

Argentína két atomerőművel rendelkezik, az egyik a Siemens által épített Atucha I, a másik pedig az AECL által épített Embalse. A 360 megawatt teljesítményű Aucha I 1974-ben kezdte meg az áramtermelést, a 650 megawatt teljesítményű Emblase pedig egy évtizeddel utána.

Argentína egymilliárd dolláros program keretében üzemidő- hosszabbító beruházást kezdett az Emblase erőműben. Az Emblase Buenos Aires térsége mellett Cuyo és Centro tartományt látja el árammal.
Jövőre kezdi meg az áramtermelést a harmadik atomerőmű, az Atucha II 750 megawatt kapacitással, ami Argentína szükségletének mintegy 3 százalékát fedezi. Az erőműnek eredetileg 1987-re kellett volna elkészülnie, de politikai csatározások és gazdasági nehézségek miatt az üzembe helyezés késlekedést szenvedett.

Argentína Carlos Menem elnöksége alatt a kilencvenes években jegelte atomenergia programját, de a kutatási és fejlesztési programokat tovább finanszírozta. Az állami INVAP fejlett technológiai vállalat saját tervezésű és gyártású kutatási és gyógyászati célú mini-reaktorokat helyezett üzembe belföldön, valamint Ausztráliában, Peruban, Egyiptomban és Algériában.

Az argentin atomipari vertikum az erőművek és a kutató intézet mellett termelésből kivont uránbányákat, a reaktorokban használt nehézvizet gyártó létesítményeket, valamint nukleáris fűtőanyagrudakat gyártó és feldolgozó létesítményeket is magában foglal.

"Képesek leszünk a teljes atomipari ciklus önálló működtetésére az urántermeléstől kezdve egészen a hulladék újrahasznosításáig" - jelentette ki az argentin elnök, hangsúlyozva, hogy kormánya elkötelezte magát az atomenergia békés felhasználása mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomália a legkorruptabb ország

Afganisztán, Mianmarral megosztott helyen a második, Irak pedig a harmadik legkorruptabb ország. A… Tovább olvasom