Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Apácákon kívül mindenki szavazhat Indiában

Több apáca nem tudta leadni voksát a keddi előválasztáson Indianában, mert nincs fényképes személyazonosító igazolványuk, például útlevél vagy jogosítvány. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága nemrég úgy döntött, hogy fényképes okmány felmutatásához köti a szavazáson való részvételt. Korábban több államban csak az aláírást ellenőrizték.
Az indianai South Bandben a szavazatokat épp a "Szent Kereszt" zárdában lehetett leadni, de néhány apácát nem engedtek az urnához, mert nem tudtak fényképes személyazonosítót felmutatni. Más apácák emiatt úgy döntöttek, hogy szolidaritásból ők sem szavaznak.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága áprilisban úgy döntött, hogy minden állam kérhet fényképes személyazonosítót a szavazóktól. Korábban egyes államokban csupán azt ellenőrizték, hogy a voksoló aláírása megegyezik-e azzal, mint amit a szavazásra való regisztráció során adott.

Az új határozat a republikánusoknak kedvez, a szavazásra jogosultak egy része ugyanis sem útlevéllel sem jogosítvánnyal nem rendelkezik, zömük pedig demokrata szavazó. Indianában például a 4,7 millió választásra jogosult közül 43 ezernek nincs se útlevele, se jogosítványa. Ugyancsak ebbe a kategóriába tartoznak a szegényebb kerületekben élők vagy kisebbséghez tartozók. Ők hagyományosan demokrata párti szavazók.

Olvasóink írták

  • 1. paul 2008. május 07. 15:14
    „A címben India szerepel, a cikkben pedig Indiana. A kettő nem ugyanaz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkosszolgálati központ Berlinben

Szerdán rakják le Berlinben az alapkövét a Német Szövetségi Hírszerzés (BND) új központjának. A… Tovább olvasom