Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Antikitüntetést kaptak az I. világháború gyávái

Borítékolt fehér tollat, háborús jelképet találtak a minap Nagy-Britanniában egy levéltár archívumában.
A fehér toll mögött nem indiántörténet húzódik, hanem brit szokás: azok kaptak madártollat, akik az I. világháborúból (1914-18) kihúzták magukat - vagy akikről legalábbis ezt hitték. A háború kitörése után nagyon hamar megalakult a Fehér Toll Rendje, amely arra buzdított nőket, hogy ajándékozzanak fehér tollat azoknak a férfiaknak, akik nem katonai egyenruhában vannak - ezzel próbálta a szervezet élénkíteni a férfiúi belépési kedvet a hadseregbe.

A gyávaság jelképét azonban nemcsak közvetlenül, női kézből kaphatta meg valaki, hanem postai úton, levélben is. A minap lelt tollas boríték igencsak ritka, mivel a címzettek érthetően igyekeztek azonnal megsemmisíteni billogukat, így nemigen maradt fenn ilyen megszégyenítő iromány, különösen nem tollastul. William Weller azonban megtartotta, ő kapta a küldeményt. Talán azért nem égette, vagy dobta el, mert okkal-joggal nem ment a frontra. Az I. világháború idején 40-es éveiben járt, de egészsége nem engedte, hogy bevonuljon. Ugyanakkor építészként közvetve sokat tett a harcolókért, mivel acélipari munkásoknak épített házakat.

A csaknem évszázados levél Wolverhampton városának archívumából került elő. Küldője tudatta, hogy Weller kiérdemelte a lövészárkot mesterien megúszók legnemesebb érdemrendjének kitüntetését, és a levelet gúnyból így írta alá: A Chicken Heart - azaz magyarul Egy Nyúlszívű. Szó szerint viszont csirkeszívű, ezért a baromfiság okán toll, nem pedig nyúlszőrszál a mellékelten borítékolt szimbólum.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betiltották a sorozatokat félbeszakító reklámokat Kínában

Kína a kultúrharc jegyében betiltotta a sorozatokat félbeszakító reklámokat. Tovább olvasom