Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Anglia: Bocsánatkérés helyett lemondás

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az brit ellenzéki konzervatívok vezérére, hogy ítélje el pártja egyik képviselőjelöltjének a bevándorlókról tett kijelentését. Nigel Hastilow ((nájdzsel hesztiló)) nem volt hajlandó bocsánatot kérni, és hétfőn inkább lemondott, miután arról beszélt: igaza volt a 60-as években Enoch Powellnek ((inok pauell)), a bevándorlás miatt "vérfolyamokat" vizionáló hírhedt konzervatív politikusnak.
Hastilow egy helyi lapban azt írta, az emberek számára Nagy-Britanniában a legnagyobb probléma a bevándorlás, és Enoch Powellnek igaza volt, "mert visszafordíthatatlanul megváltozott az ország". A politikus csak amiatt fejezte ki sajnálkozását, hogy gondokat okozott megjegyzésével David Cameron konzervatív pártvezérnek.

Vezető toryk bírálták Hastilow-t, Peter Hain ((héjn)) kormányminiszter viszont azt mondta: az ügy rávilágít a konzervatívok lappangó rasszizmusára. A bevándorlás már a 2004-es EU-bővítés előtt vezető téma volt a brit politikai életben a - bevándorlóknak tekintett - kelet-európai dolgozók megjelenésével azonban még inkább az előtérbe került.

Az újonnan érkezettek által keltett nehézségekről szóló híradásokkal szemben ritkábban esik szó a külföldiek munkájából fakadó gazdasági előnyökről, vagy arról, hogy a például Franciaországban, vagy Spanyolországban tömegesen letelepedő britek hasonló ellenérzéseket váltanak ki az ottani lakosságban. Az akadály nélküli bevándorlás miatt aggódó Powellt 1968-as beszéde után menesztették a konzervatív árnyékkormányból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztatták a szicíliai maffia főnökét

Az olasz rendőrség hétfőn letartóztatta a szíciliai maffia első emberét Palermo közelében. Salvatore… Tovább olvasom