Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Amstetteni rém: számos vádpontban bűnösnek vallja magát

Ausztria - Rendkívüli sajtóérdeklődés és szigorú biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg hétfő délelőtt az "amstetteni rémként" emlegetett Josef Fritzl ötnaposra tervezett bírósági tárgyalása az alsó-ausztriai székvárosban, St. Pöltenben.

Fritzl föld alatti birodalma

A hetvenharmadik életévét taposó, végzettségét tekintve mérnök férfi világszerte nagy port felvert ügye tavaly áprilisban pattant ki. Akkor derült fény arra, hogy csaknem 24 éven át amstetteni házuk pincéjébe bezárva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette a lányát. Hét gyermeket nemzett az idén negyvenhárom éves Elisabethnek. Az egyik csecsemő - egy ikerpár tagja - azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi saját bevallása szerint egy kályhában elégette. Elisabeth és három gyermeke az apjuk által épített föld alatti tömlöcben sínylődött tavaly tavaszig, anélkül, hogy valaha is láttak volna természetes fényt. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak testvéreikről.

A két és fél évtizeden át tartó gaztettről sem a vádlott feleségének, sem közös gyerekeiknek - összesen heten vannak, Elisabeth a harmadik legidősebb - még csak sejtelmük sem volt. A mérnök azonban nemcsak a családját vezette félre, hanem a környezetét és a hatóságokat is megtévesztette. Senki sem tudott arról, hogy mit művel a kert alá mélyen benyúló betonbunkerben.

Péntekre várható az ítélet

A több hónapig tartó vizsgálat után az alsó-ausztriai tartományi ügyészség tavaly novemberben emelt vádat Fritzl ellen. A 27 oldalas vádirat pontjai között emberölés, nemi erőszak, vérfertőzés, súlyos kényszer alkalmazása, személyes szabadság korlátozása és rabszolgasorsban tartás szerepel. Ha a St. Pölten-i bíróság esküdttanácsa az összes vádpontban bűnösnek találja a mérnököt, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik. (A legsúlyosabb büntetési tételt az emberölés alapján alkalmazhatja a testület, az osztrák jogrendben ugyanis nincs lehetőség az egyes vádpontokban kiszabott büntetések összevonására.)

A vádlott sorsáról nyolc esküdt fog dönteni: az ő feladatuk, hogy megállapítsák bűnösségét vagy felmentsék a vádak alól. Amennyiben az ügyészség érvelését megalapozottnak tartják, az ítélet(ek) mértékét három hivatásos bíróval együtt határozzák majd meg. Az ítélet kihirdetése péntekre várható.

Részben beismeri

Az ügyész nyitóbeszédének elhangzása után a tárgyalást vezető bíró kérdésére a mérnök teljes egészében vagy részben elismerte bűnösségét a vádpontok többségében, a gondatlanságból elkövetett emberölés és a rabszolgasorsban tartás vádját azonban visszautasította. Fritzl egyébként úgy lépett be a tárgyalóterembe, hogy az arcát eltakarta egy kék aktatartóval, így - a jelenlévő fotóriporterek felháborodására - nem lehetett fényképet készíteni róla. Ezt leszámítva higgadtan várta a per kezdetét "álcája" mögött.

Csak ilyen fotók készülhettek a férfiről.Fotó: EPA
Csak ilyen fotók készülhettek a férfiről. Fotó: EPA

Az áldozatok - a feleség és a gyerekek, Elisabethet is beleértve - saját érdekükre hivatkozva nem kívánnak sem tanúskodni, sem megjelenni a tárgyaláson. A tárgyalás több szakaszra tagolódik, a vádlottat DVD-felvételről szembesítik az áldozatok, legfőképp Elisabeth által elmondottakkal. Az előzetesen rögzített vallomások mintegy 11 órát tesznek ki. A per során szakértőket, köztük pszichiátereket is meghallgatnak.

Bár a tavaly elvégzett pszichiátriai vizsgálat megállapította, hogy Fritzl végig tudatában volt cselekedete súlyának és következményének, a szakértői vélemény szerint nagy mérvű lelki-szellemi elferdülés mutatható ki nála. Erre való tekintettel az ügyészség kezdeményezte, hogy büntetésének kiszabása után abnormális elítéltek számára fenntartott intézményben helyezzék el.

Fritzl: gyerekkoromban zaklattak

- Nem volt az anyámmal jó a kapcsolatom - idézi Fritzlt a tárgyaláson elhangzottak alapján a Daily Mail. - Anyám nem engedte, hogy barátaim legyenek. 12 éves koromig nem csinálhattam semmit függetlenül. Volt ugyan egy titkos barátom, de benne is keserűen csalódtam, mert cserben hagyott.


Aztán kizárták a sajtót


A vezető bíró két óra elteltével elrendelte a nyilvánosság kizárását. Az előzetes tervek szerint a sajtó képviselői legközelebb csupán az ítélet kihirdetésekor lehetnek jelen.

Iris Stromberger és Patrick Huber, osztrák művészek a bíróság előtt. Fotó: AP
Iris Stromberger és Patrick Huber, osztrák művészek tiltakoznak az erőszak ellen a bíróság épülete előtt. Fotó: AP

Olvasóink írták

  • 1. Truder 2009. március 16. 16:21
    „Mit kell ezen tárgyalni?Az ilyen perverz állatot kérdés nélkül felkötném.Nem érdemel mást!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autós üldözés: Magyarok loptak a parndorfi outletben

Ruhákat lopott egy harmincéves magyar férfi a parndorfi outletcenterben. A férfi a saját ruhája… Tovább olvasom