Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Amerikai vezetők: az iraki helyzettől is függ a kivonulás

Amerikai katonai vezetők megfelelőnek tartják az Irakot megszálló amerikai haderő 2011-es kivonulási határidejét. Ezt Michael Mullen admirális közölte hétfőn. A vezérkari főnökök egyesített tanácsának elnöke ugyanakkor azt is mondta, hogy a 150 ezres amerikai haderő kivonulása függ a az iraki helyzettől is.

A megválasztott amerikai elnök a kampányában 16 hónapos időszakot határozott meg a csapatok visszavonására. Egy vasárnapi amerikai tévéinterjúban azt mondta Barack Obama, hogy a január 20-i beiktatása után azonnal összehívja a vezérkari főnökök egyesített tanácsát, hogy megkezdjék a kivonulási terv végrehajtását. Az amerikai nagykövet és az iraki külügyminiszter hétfőn írta alá Bagdadban azt a kétoldalú biztonsági megállapodást, amelynek értelmében az amerikai haderőnek 2011-ig távozniuk kell Irakból.

A megállapodás szerint az amerikaiaknak 2009-ben vissza kell vonulniuk táboraikba az iraki városokból és falvakból, és át kell adniuk a bázisaikat. E mellett csak iraki bírótól vagy a kormánytól származó felhatalmazással kutathatnak át otthonokat. Az iraki hatóságok jövőre eljárást indíthatnak amerikai katonák és biztonsági cégeknél dolgozó zsoldosok ellen, ha szolgálati idejükön túl és a bázisukon kívül, iraki területen súlyos bűncselekményt követtek el. A megállapodás megtiltja az USA-nak, hogy Irak területét használja Irán vagy Szíria elleni támadáshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kórházi szuperbaktérium

Egyre jobban terjed a kórházakban egy újabb szuperbaktérium, az Acinetobacter baumannii, és… Tovább olvasom