Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Amerikai variációk az iraki helyzet javítására

Három variációt dolgozott ki egy Pentagon-bizottság az iraki helyzet javítására - írta a The Washington Post. A lap úgy tudja, hogy a három opció: a kivonulás (amelyet a bennfentesek "Go Home"-programként emlegetnek) a további amerikai egységek küldése ("Go Big"), vagy pedig a haderő csökkentése a megszállás hosszabb fenntartása mellett ("Go Longer").
A Post által idézett magas rangú védelmi illetékesek azt valószínűsítik, hogy a bizottság az egységek rövid időre szóló növelésének és az iraki hadsereg kiképzésében való hosszú távú részvételnek kombinációját ajánlja.

A bizottság, amelyet Peter Pace tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke vezet, megállapította: a hadsereg nincsen abban a helyzetben, hogy további több ezer katonát küldhessen Irakba. Ugyancsak elvetették azt a variációt, hogy gyorsan kivonuljanak Irakból, mert ez közvetlenül véres polgárháborúba taszítaná az országot.

Éppen ezért a testület kidolgozott egy hibridtervet, "Go Long" néven, amelynek értelmében egy rövid időre 20 - 30 ezerrel növelnék az Irakban állomásozó amerikai katonák létszámát, később azonban jelentősen csökkentenék a harcoló egységeket, miközben hosszú ideig az országban maradnának az iraki haderő amerikai kiképzői és tanácsadói - írta a The Washington Post.

Jelenleg mintegy 140 ezer amerikai katona van Irakban. A hónap elején tartott kongresszusi választásokon győztes demokraták a néhány hónapon belüli iraki kivonulást szorgalmaznák, George Bush elnök azonban többször leszögezte: addig maradnak az amerikai katonák, amíg az irakiak nem tudják átvenni az ország biztonságának ellenőrzését. A Fehér Ház ugyanakkor közölte: az elnök „nyitott az új ötletekre".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölték a bolgár kommunista titkosszolgálat volt vezetőjét

Szófiai dolgozószobájában holtan találták Bulgária kommunista titkos-szolgálatának egykori főnökét.… Tovább olvasom