Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Amerikai radarállomás ellen tüntettek Págában

Mintegy két-három ezer ember tüntetett hétfőn este Prágában az ellen, hogy amerikai radarállomás épüljön Csehországban. A cseh politikai vezetés megosztott a radar ügyében.
Bár a tüntetést és a felvonulást a városi hatóságok az esetleges közlekedési gondokra való hivatkozással nem engedélyezték, a szervezők végül is a helyszínen megegyeztek a rendőrökkel, hogy a felvonulást mégis megtartják. A rendőrök az egész akciót biztosították, s incidensekre nem került sor. Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt "botrányosnak" és "politikai" döntésnek minősítette a városi hivatal döntését.

"Sem az amerikai rakéták, sem a radarállomás nem szolgálják Csehország biztonságát. Követeljük a kormánytól, utasítsa el Washington kérését, hogy amerikai radarállomás épüljön Csehországban. Nincs szükségünk idegen katonákra" - mondta újságíróknak a Vencel téren Jan Tamás, az amerikai támaszpont és a radarállomás elleni civil mozgalom vezetője.

Az Egyesült Államok a múlt héten hivatalos diplomáciai jegyzékben kérte fel a cseh kormányt, hogy engedélyezze egy, az amerikai rakétavédelmi rendszerbe illeszkedő radarállomás építését a Prágától 60 kilométerre délnyugatra fekvő Jince község melletti katonai gyakorlókörzetben. A cseh nemzetbiztonsági tanács beleegyezett a tárgyalások megkezdésébe, amelyek várhatóan néhány hónapig, vagy akár egy évig is elhúzódhatnak.

A háború- és Amerika-ellenes jelszavakat skandáló, transzparenseket vivő tömeg a Vencel térről az Egyesült Államok nagykövetsége elé vonult, s a tüntetés a cseh kormány épülete előtt ért véget. Jan Tamás szerint a hétfői akció csupán a kezdet, s a következő hetekben országszerte tüntetéseket fognak szervezni.

A cseh politikai vezetés ugyanis megosztott a radar ügyében.

Míg a legerősebb kormányzópárt, a Polgári Demokratikus Párt támogatja a radarállomás kiépítését, s a végső döntést a parlamentre bízná, addig a koalíciós Zöldek Pártja, valamint az ellenzéki szociáldemokraták és kommunisták népszavazás kiírását követelik ebben az ügyben. "Olyan fajsúlyú dologról van szó, hogy a népszavazás kiírása indokolt" - jelentette ki Ondrej Liska, a képviselőház külügyi bizottságának zöldpárti elnöke.

A radarállomás felépítését Jince és a többi környező település lakosságának a többsége is elutasítja. Richard Graber, az Egyesült Államok prágai nagykövete Jincében tett látogatásakor azt hangoztatta, hogy a radarállomásra és az azt kezelő személyzetre a cseh jog lesz érvényes és a cseh joghatóság alá tartoznak majd. Hozzátette: a helyi vállalkozások is lehetőséget kapnak majd arra, hogy részt vegyenek az építkezésben.

Az amerikai rakétavédelmi pajzs másik részét, a rakétaindító támaszpontot Washington Lengyelországban tervezi felépíteni. A tervek szerint a jincei radarállomás 2011-ben kezdené meg működését és várhatóan 200 főt foglalkoztatna.

MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelmi megegyezés Észak-Írországban

Az ír sziget több mint nyolc évtizeddel ezelőtti megosztása óta először fogadta el a protestáns… Tovább olvasom