Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Amerikai küldött tárgyal Bengáziban

A líbiai felkelők vezetőivel folytat puhatolózó tárgyalásokat Bengáziban az amerikai kormány küldötte - jelentette az AP hírügynökség kedden egy amerikai tisztségviselőre hivatkozva.

Chris Stevens a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács tagjaival találkozik, hogy közelebbről tájékozódjon arról, kik ők, mit akarnak, mire van szükségük és mire képesek. Bengázi útja előkészítheti a testület washingtoni elismerését Líbia törvényes kormányának, bár egy ilyen döntés - a neve elhallgatását kérő washingtoni illetékes tájékoztatása szerint - a közeljövőben még nem várható.

Stevens az Egyesült Államok tripoli nagykövetségének második embere volt egészen addig, amíg a külképviseletet februárban a kibontakozó felkelés és az elharapódzó erőszak miatt be nem zárták.

Bengáziban a diplomata találkozóin szó esik a felkelők esetleges pénzügyi támogatásáról, illetve a humanitárius segélyekről is.

Az átmeneti tanácsot eddig három ország ismerte el: Franciaország, Olaszország és Katar. Az Egyesült Államok egyelőre még kivár, és még arról sem döntött, hogy felfegyverzi-e a felkelőket.

Stevens Bengáziban mindenesetre arra buzdítja tárgyalópartnereit, hogy tegyék világossá terveiket, és kötelezzék el magukat az emberi jogok tiszteletben tartása mellett. Washingtonban már üdvözölték az eddig elhangzott ígéreteket a demokratizálásra, és dicsérték az Átmeneti Nemzeti Tanács kísérleteit, hogy a líbiai társadalom széles köreinek képviselőit fogadja be soraiba.

Londoni értesülések szerint brit diplomaták európai uniós partnereikkel olyan ajánlatot készítenek elő, amellyel megpróbálnák rávenni Moammer el-Kadhafi családtagjait és kulcsfontosságú szövetségeseit arra, hogy nyilvánosan fordítsanak hátat a líbiai vezetőnek. Kadhafi hét fia, egy lánya, legközelebbi rokonai és szoros szövetségesei cserébe dollármilliárdokat követelhetnének vissza a befagyasztott javakból, és feloldanák az ellenük elrendelt utazási tilalmat is.

A Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) bizonyítékai vannak arra nézve, hogy Kadhafi kormánya még a felkelés kitörése előtt számolt azzal, hogy a lakosság tiltakozásait szükség esetén civilek megölésével fogja elfojtani. Luis Moreno-Ocampo, az ICC ügyésze a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: bizonyítékaik vannak arról, hogy a januári tunéziai és egyiptomi megmozdulások után a tripoli rezsim olyan tervet dolgozott ki az esetleges tüntetések letörésére, amely előirányozta a polgári lakosság lövetését is arra az esetre, ha a könnygáz és más eszközök nem bizonyulnának elegendőnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent márciusban a munkanélküliség Litvániában

A litván munkanélküliségi ráta a februári 14,2 százalékról 13,6 százalékra csökkent márciusban -… Tovább olvasom