Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Amerikában a diplomás családosok jobban keresnek

Ha jobban szeretnél élni, végezz el egy egyetemet, és házasodj meg! - ezt tanácsolta olvasóinak a minap a The Washington Post, amikor ismertette egy friss felmérés eredményét.
A Pew intézet kutatása szerint a diplomával rendelkező emberek - azért, mert körükben ma már nagyobb hajlandóság tapasztalható a házasodásra - az utóbbi évtizedekben fokozták anyagi előnyüket a kevésbé iskolázottakkal szemben. A Pew 30 és 44 év közötti, Amerikában született férfiak és nők helyzetét vizsgálta negyven évre visszamenőleg.

DíVera Cohn, a tanulmány társszerzője rámutatott: számos egyedülálló ember is nagyon jól keres, de általánosságban az mondható el, hogy a házasságban élők anyagi körülményei a vizsgált időszakban nagyobb mértékben javultak. 1970 és 2007 között a családokban az egy főre eső jövedelem gyorsabban nőtt, mint az egyedülállók bevételei.

Az inflációval kiigazított adatok szerint 1970-ben egy házasságon kívül élő férfi, illetve nő éves átlagjövedelme 57, illetve 30 ezer dollár volt, ezek az értékek 2007-re 66, illetve 49 ezer dollárra növekedtek. A házasoknál ezek az adatok nagyobb mértékben javultak. A házasságot választó férfiak és nők esetében az 1970-es adat 46, illetve 47 ezer dollár volt, amely 2007-ig 74, illetve 75 ezer dollárra emelkedett.

A kutatás érdekes eredményei között szerepelt, hogy 2007-ben a férfiak lényegesen nagyobb aránya vett feleségül nála magasabb iskolázottságú és nagyobb jövedelemmel rendelkező nőt, mint három évtizeddel korábban. A Pew felméréséből az is kiderült, hogy a kiemelkedő jövedelmű, férjüknél jobban kereső nőknek a házasságban nagyobb szavuk van a családi gazdálkodásában, a jelentősebb kiadásokról többnyire ők mondják ki a végső szót.

A The Washington Post kiemelte, hogy 1970-ben a diplomások és nem diplomások nagyjából azonos aránya házasodott, ma már az előbbiek közül többen lépnek házasságra.

Olvasóink írták

  • 1. Csetneky 2010. január 24. 20:36
    „Kár, hogy ez Magyarországon nem feltétlenül van így.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megdrágultak a német szállodák

Az év elején megdrágultak a németországi szállodák, annak ellenére, hogy csökkent az áfa. Tovább olvasom