Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Amerika egyelőre nem támadja meg Iránt

Az Egyesült Államokban vendégeskedő Angela Merkel német kancellár nem tudta megváltoztatni az amerikai álláspontot Irán atomprogramjának megítélésében. A politikus azonban ígéretet kapott George Bush elnöktől, hogy az Egyesült Államok kihasznál minden lehetőséget, hogy az atomvitát tárgyalóasztalnál, békésen próbálják rendezni. Erről helyi idő szerint szombat délután beszélt a két politikusus a sajtónak, miután Bush elnök texasi birtokán tárgyaltak.
"Texasban úgy tartják, ha valakit a saját házadba hívsz meg, az nem csak meleg fogadtatást jelent, de a vendég iránti tiszteletet is kifejezi" - fogalmazott George Bush annak kapcsán, hogy szombaton crawfordi birtokán fogadta Angela Merkel kancellárt. A találkozón ott volt az amerikai külügyminiszter, Condoleezza Rice is, hiszen alapvetően külpolitikai témákat vitattak meg a vezetők. Elsősorban az iráni nukleáris fenyegetettség kérdését járták körül. Rice a közelmúltban a Közel-Keleten tárgyalt, ott szerzett tapasztalatait osztotta meg Merkellel. A tárgyalás után tartott sajtótájékoztatón a német kancellár és az amerikai elnök közös nyilatkozatot tett arról, hogy a továbbiakban is diplomáciai eszközökkel igyekeznek megoldani a nemzetközi konfliktust, amelyben az Egyesült Államok határozott véleménye az, hogy Teherán nukleáris fegyver kifejlesztésén dolgozik, azaz atomprogramját nem ipari, és nem békés célokra kívánja elsősorban felhasználni.

Merkel amerikai útjának nem titkolt célja volt az Irán-ellenes feszültség csillapítása, hiszen a matanzi erőmű bombázásának terve nemcsak ismeretes, de végrehajtására több forgatókönyvet is kidolgozott már az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon. Merkel meg akarta győzni az Egyesült Államok elnökét, hogy a katonai akció előtt minden lehetséges egyéb eszközt, így a további ENSZ-szankciók szigorítását is be kell vetni. Németország az egyik legfontosabb európai kereskedelmi partnere Iránnak, a német befektetések élen járnak az arab országban. Bush elnök szerint - amennyiben az ENSZ-en keresztül nem sikerül keresztülvinni az újabb szankciókat -, egyoldalú lépésként akár maga Németország is bevezethet szigorításokat, mint ahogy azt az Egyesült Államok tette pár héttel ezelőtt.

A másik fontos kérdés Koszovó sorsának rendezése volt, de szó esett Myanmarról (Burma)és a libanoni válságról is. Amerikai szakértők figyelmeztetnek arra, hogy a meleg fogadtatásra már csak azért is szükség volt, mert Afganisztán kérdésében némi feszültség van a két ország viszonyában, hisz a németek csökkentik csapataik létszámát, illetve Berlin nem akar a sokkal veszélyesebb dél-afganisztáni tartományokba német katonákat küldeni. Bush elnök egy héten belül a második európai államfőt fogadta - Merkel előtt Nicolas Sarkozy francia elnök tett kétnapos hivatalos látogatást Washingtonban. Ez egyértelmű utalás arra, hogy a legfontosabb külpolitikai kérdésekben a Fehér Ház egyelőre nyitott és ad a vén Európa véleményére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hídomlás Kanadában

Legkevesebb öt munkás megsérült, egy súlyosan, miután összeomlott egy épülő híd Kanada középső… Tovább olvasom