Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Állandó lakcím csak egy lehet

Ha állandó lakcímmel rendelkezem Bécsben és Magyarországon is, akkor hol és milyen iratokkal tudok kijelentkezni a magyarországiról?

Olvasói kérdés

Ha állandó lakcímmel rendelkezem Bécsben és Magyarországon is, akkor hol és milyen iratokkal tudok kijelentkezni a magyarországiról. Úgy tudom, hogy ez kötelező és megbüntethetnek, ha nem teszem. Van ennek költsége? A személyi igazolványt le kell adni ilyenkor? De ha igen, akkor hogyan tudom például a lekötött pénzemet felvenni és a magyarországi banki, egyéb hivatalos ügyeimet intézni?

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatala adott tájékoztatást a témában. Eszerint a külföldi letelepedés szándékát bármelyik járási hivatalnál vagy konzuli tisztviselőnél személyesen be lehet jelenteni. Aki rendelkezik ügyfélkapu-regisztrációval, az ezt elektronikusan a www.nyilvantarto.hu webes ügysegéd alkalmazással is megteheti. A Győri Járási Hivatal Kormányablak Osztálya a belvárosi Czuczor Gergely utca 36. és a Nagysándor József utca 31. szám alatt fogadja a bejelentéseket.

A kitöltött külföldi letelepedési nyilatkozat benyújtásakor a személyazonosító igazolványt és a magyarországi lakóhelyet tartalmazó lakcímigazolványt le kell adni, érvényes magyar útlevéllel és egy új lakcímigazolvánnyal fog rendelkezni a polgár, amelyen „külföldi cím" adattartalom lesz megjelölve. Magyarország területére tartózkodási hely ezzel egyidejűleg és a későbbiekben is bejelenthető. Az eljárás illetékmentes.

A külföldi letelepedés bejelentése az állampolgárságot természetesen nem érinti, azonban előnyéről, hátrányáról érdemes előzetesen érdeklődni az adóhatóságnál és a társadalombiztosítási szerveknél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A férj dolgozik – a feleség biztosított Ausztriában?

A családtagok nem válnak automatikusan biztosítottá Ausztriában, ha az édesapa az osztrákoknál… Tovább olvasom