Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Államtitokok lesznek az időjárási adatok Kínában

Jövőre Kína fellép az ellen, hogy külföldi intézmények szabadon gyűjtsenek időjárási adatokat Kínában - jelezte a China Daily című angol nyelvű pekingi lap.
A Kínai Meteorológiai Hatóság a lap közlése szerint megállapította, hogy 2000 óta ilyen adatgyűjtéssel húsz alkalommal sértették meg az ország "meteorológiai biztonságát". Cseng Kuo-kang (Zheng Guogang), az illetékes miniszterhelyettes szerint az illegális adatgyűjtés sértette az ország szuverenitását és fenyegette biztonságát.

Példaként Cseng azt hozta fel, hogy egy japán társaság tavaly engedély nélkül létesített meteorológiai megfigyelőhelyet Kína északnyugati részén, egy erőmű közelében, idén pedig egy brit cég épített meteorológiai állomást a 2008-as olimpiai vitorlás versenyek színhelyének közelében, amely közel van Csingtao (Qingdao) hadi kikötőjéhez.

"A meteorológiai adatok fontosak a nemzetgazdaság, a társadalmi fejlődés és a mindennapi élet szempontjából, de a nemzetvédelem és a katonai tevékenység terén is" - írta a China Daily, bár azt nem közölte, miként használhatják fel a meteorológiai adatokat Kína ellenfelei Kína ellen.

A kínai vezetés szigorú ellenőrzést gyakorol a katonai adatok, a politikai vezetésre vonatkozó információk, valamint a kellemetlen környezeti és egészségügyi információk fölött, mivel attól tart, hogy ezek elégedetlenséget válthatnak ki - írta az AFP.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy helikopter Anglia partjainál

Hat ember meghalt, egy pedig eltűnt, amikor tengerbe zuhant egy helikopter szerdán Anglia partjaitól… Tovább olvasom