Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Állami hatáskörbe került a lelőtt amerikai tinédzser ügye

St. Louis városában egy rendőr a hétvégén lelőtt egy, szemtanúk szerint fegyvertelen tinédzsert. A felháborodás nem csitul, a helyi hatóságoktól elvonták az ügyet.
Nem csitul a felháborodás az egyesült államokbeli St. Louis városában, ahol egy rendőr a hétvégén lelőtt egy, szemtanúk szerint fegyvertelen tinédzsert. Mindennek nyomán Missouri állam kormányzója helyi idő szerint csütörtök este úgy döntött, hogy a helyi rendőrségtől elvonva állami hatáskörbe utalja az ügyet.

Értesülések szerint a szóban forgó intézkedésre azt követően került sor, hogy St. Louis városában heves tüntetések voltak a rendőrök ellen. A tüntetők közül többen benzines palackot és más tárgyakat dobtak a kivezényelt rendőrökre, akik füstbombák és könnygáz bevetésével válaszoltak. Több médium tudósítója eközben arról számolt be, hogy a rendőrök agresszíven léptek fel velük szemben munkájuk végzése közben.

A heves felzúdulást kiváltó incidens szombat este történt. A rendőrség szerint dulakodás kezdődött a 18 éves fekete fiatal, Michael Brown és egy rendőr között. Egy szemtanú viszont azt mondta: látta, amint Brown feltartja a kezét, miközben egy fehér bőrű rendőr közeledik feléje, majd többször rálő, akkor is, amikor a fiatal már a földön volt.

Jay Nixon kormányzó az intézkedés kapcsán annyit közölt, hogy St. Louis városában a biztonságért mostantól a szövetségi állam rendőrsége a felelős. Utalt arra, hogy a szövetségi rendőrség körültekintőbben kíván fellépni és hozzá akar járulni a kialakult feszültség enyhítéséhez.

Közvetve erre utalt egy nyilatkozatában Eric Holder, az Egyesült Államok igazságügyi minisztere is. Egy interjúban a többi között kijelentette, hogy a rendőrségnek a kialakult helyzet enyhítésére, nem pedig élezésére kell törekednie. Hangsúlyozta azt is, hogy a békés tiltakozók szabadon tüntethetnek, és biztosítani kell azt is, hogy az újságírók zavartalanul végezhessék munkájukat

Az FBI nem volt hajlandó elárulni a fegyverét használó rendőr nevét. Ferguson 21 ezer lakosának kétharmada fekete, az érintett kerület 53 rendőréből azonban 50 fehér bőrű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebola: alábecslik a halottak számát

Az Egészségügyi Világszervezet helyszínen dolgozó munkatársai bizonyítékokat látnak arra, hogy a… Tovább olvasom