Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Alkotmányellenesnek ítélte a halálbüntetést egy amerikai bíró

A bíró arra alapozta az ítéletet, hogy a számos kiszabott halálos ítélet közül csak igen keveset hajtanak végre, ezáltal maga a kivégzés mint procedúra embertelen és önkényes az állam részéről.
Alkotmányellenesnek nyilvánította a halálbüntetést egy kaliforniai körzeti bíró helyi idő szerint szerdán hozott ítéletében.

A bíró arra alapozta az ítéletet, hogy a számos kiszabott halálos ítélet közül csak igen keveset hajtanak végre, ezáltal maga a kivégzés mint procedúra embertelen és önkényes az állam részéről.

"A túlzó és kiszámíthatatlan halasztások miatt a halálbüntetés olyan rendszere alakult ki, ahol a sok száz halálra ítélt személy közül csak keveseket végeztek ki vagy fognak kivégezni. Önkényes tényezők - például a bűncselekmény jellege vagy az ítélet kiszabásának időpontja -, nem pedig legitim indokok alapján döntik el, hogy valakit kivégeznek-e" - írta Cormac J. Carney bíró az ítéletben. A bíró ezt a gyakorlatot nemcsak önkényesnek, hanem egyúttal embertelennek is minősítette.

A bíró arra is emlékeztetett, hogy Kalifornia államban az elmúlt 35 évben - a halálbüntetés bevezetése óta - több mint 900 embert ítéltek halálra, de ebből csak 13 ítéletet hajtottak végre.

Nem ez az első eset, hogy egy bíróság embertelennek ítélte a siralomházban való várakozást. Korábban az Emberi Jogok Európai Bírósága is ügy döntött egy kiadatási ügyben, hogy bizonyos körülmények között embertelen bánásmódnak számít, ha valakinek évekig kell várnia kivégzésre.

Egy másik amerikai bíróság 2006-ban pedig úgy ítélt, hogy a halálbüntetés azért alkotmányellenes, mert túl nagy a veszélye annak, hogy a méreginjekcióval való végrehajtás során túlzott szenvedés érheti az elítéltet.

A mostani ügyet egy 1994-ben halálra ítélt ember indította a kaliforniai San Quentin börtön igazgatója ellen. A felperesre, Ernest Dewayne Jonesra egyébként azért szabták ki a legsúlyosabb büntetési tételt 1994-ben, mert megerőszakolta és megölte barátnőjét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hamász is elfogadta a humanitárius tűzszünetet

Az iszlamista szervezet szóvivője tudatta, hogy csütörtökön 10-től 15 óráig a Hamász nem fog izraeli… Tovább olvasom