Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Alkotmányellenes a román átvilágítási törvény

Alkotmányellenesnek mínősítette a bukaresti Alkotmánybíróság az 1999-es román átvilágítási törvény számos cikkelyét és a módosításra 2006-ban kiadott úgynevezett sürgősségi kormányrendeletet.
A bíróság csütörtöki döntését, amelynek részleteit pénteken hozták nyilvánosságra, éles bírálatok és harsány helyeslések követték. A bírálók szerint a kommunista múlt feltárása került veszélybe, mert a döntés leállítja a néhai titkosszolgálat, a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács munkáját, és gyakorlatilag hatálytalanítja eddigi határozatait.

Az alkotmánybírósági ítélet helyeslői szerint a törvény gyakran adott lehetőséget visszaélésekre, igy zsarolásra és korrupcióra. A törvény hatályba lépése óta számos közéleti emberről kerültek nyilvánosságra információk arról, hogy együttműködtek a Securitatéval. Ilyen volt például Rodica Stanoiu egykori igazságügyi és Mona Musca egykori kultúrális miniszter.

A kompromittálódott emberek közül senkit nem állították eddig bíróság elé, csupán a közhívatali posztok betöltésétől tiltották el őket.. Az Alkotmánybíróság egyhangú ítélete után a kormánynak vagy a parlamentnek 45 nap áll a rendelkezésére ahhoz, hogy összhangba hozza a törvényt az alkotmánnyal.

Amennyiben határidőn belül nem teszi meg ezt , megszűnik a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács működésének törvényes alapja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengűlő dollár Amerikában

Jelentősen csökkent az állások száma az év eleje óta az amerikai munkaerőpiacon, ahol évek óta nem… Tovább olvasom