Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Alkoholstop a német vonatokon, buszokon

Alkoholtilalmat fontolgatnak a német vasutakon és az autóbuszokon. Az elmúlt hónapokban ugyanis olyan mértékben növekedett meg az italos és ebből fakadóan erőszakos utazók száma, hogy a szövetségi rendőrség a vasúti és az autóbusztársaságokat sürgős összefogásra szólította fel.
A különböző közlekedési eszközökön - mindenekelőtt a vonatokon - való mértéktelen italozásban Németországban is a fiatalok és ezen belül a hétvégi labdarúgó-találkozókra utazó szurkolók járnak elöl. Külön érdekesség, hogy az adott labdarúgócsapat minél alacsonyabb osztályban játszik, annál kapatosabbak drukkereik, továbbá, hogy az alkoholizálással kapcsolatos erőszak mindenekelőtt az egykori NDK-hoz tartozó keleti tartományokra jellemző.

De az "erőn felüli" ivás jellemzi a különböző, ugyancsak többnyire hétvégi rendezvényekre utazókat, továbbá - különösen a nagyvárosokban - az éjszakai mulatozókat. Berlinben például mind a városi vasúton, mind az autóbuszokon annyira megnőtt az éjszakai részegek száma, hogy mindenekelőtt a buszsofőrök saját maguk és a többi utas védelmében már sztrájkkal fenyegetőznek.

A rendőrség ezek után sürgős tanácskozásra invitálta a német vasút, a Deutsche Bahn vezetőit abból a célból, hogy vitassák meg a "fedélzeti" alkoholizálás visszaszorítását célzó intézkedéseket. Ezen a fronton egyébként tartományonként eltérő a helyzet, a legszigorúbb a legkonzervatívabb Bajorország, ahol mind éjjel, mind nappal erélyes korlátozás, illetve ellenőrzés van érvényben. De hasonló szigorúságot fontolgat Alsó-Szászország is, míg önkéntes szigorral jár elő egyik vagy másik magán vasúti társaság, mindenekelőtt a Metronom is. Ez utóbbi november 15-től teljes alkoholtilalmat rendelt el járatain, hadat üzenve eddigi, az ital hatása alatt erőszakoskodó és a berendezéseket rongáló utasainak.

A Deutsche Bahn egyelőre még elutasítja ezt, de töri a fejét azon, hogy miként lehetne az alkoholfogyasztást korlátok közé szorítani. A étkezőkocsikban való pezsgő-, bor- és sörárusítás betiltását nem tartja helyénvalónak, mégpedig arra hivatkozva, hogy az ottani hangulat az egyik fő utascsalogató tényező. Másrészt azért sem, mert a vasút vezetői azt vallják, hogy a mértéktelen alkoholizálók amúgy sem a vendégkocsikban "fogyasztanak". Ők inkább magukkal hozzák a sört, a bort vagy a rövidet, és minél közelebb a célállomás, annál inkább felöntenek a garatra. A visszaúton pedig ennél is katasztrofálisabb a helyzet.

A hatóságok épp ezért most azt fontolgatják, hogy mind a vasutakon, mind az autóbuszokon megszigorítják az ellenőrzést. A buszsofőröket pedig feljogosítják arra, hogy adott esetben megtagadják a láthatóan alkohol hatása alatt állók fuvarozását, ez utóbbi megvalósítása azonban távolról sem tűnik egyszerűnek. A rendőrség legutóbb azt indítványozta, hogy vezessenek be eseti tilalmat. Így például tiltsák meg az alkoholfogyasztást azokon a vonatokon, amelyek szurkolókat vagy épp egy-egy tüntetésre igyekvőket szállítanak. A vasút részéről azonban ez a javaslat nem talált osztatlan támogatásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakadékba zuhant a busz, tíz ember meghalt

Tíz ember meghalt, amikor a kelet-kínai Csöcsiang (Zheijang) tartományban száz méter magasból… Tovább olvasom