Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Albánia nem törekszik egyesülésre Koszovóval

Nem téma sem Tiranában, sem pedig Pristinában a térség albánságának egyesítése egy államban Koszovó függetlenségének kihirdetése után - hangoztatta Sali Berisha albán miniszterelnök. A politikus szerint az egy évszázaddal ezelőtti megoszlás két teljesen különböző albán valóságot teremtett - egyet Tiranában, mást Pristinában.
Ha Koszovó lakosságát referendumon kérdeznék meg, hogy a függetlenséget, vagy az Albániával való egyesülést választaná, biztos vagyok benne, hogy 98 százalék - ha nem 99 - a függetlenséget választaná, jelentette ki a tiranai vezető az APA osztrák hírügynökségnek adott interjújában. A realitásokat tiszteletben kell tartani, tette hozzá.

Értékelése szerint a jelenlegi Albánia egészen más problémákkal szembesül, mint Koszovó. Tíz év múlva Albánia fejlett ország lesz, s tagja az EU-nak és a NATO-nak. Berisha ebben teljesen biztos.

Koszovó és Albánia egyesülése szinte senkinek sem felelne meg, legkevésbé Szerbiának, vélik a térség jó ismerői. Hiszen egy lélekszámra csaknem ugyanakkora - Belgrád szerint Szerbiával ellenséges - állam jönne létre a térségben. Koszovónak kétmillió, Albániának 3,5 millió lakosa van, azzal, hogy a népszaporulat Koszovóban az egyik legnagyobb Európában. E két "albán állam" egyesülése felvethetné az albánság egyesítését egy állam kereteiben. (Mint ismeretes Macedóniában és Montenegróban is jelentős albán népesség él.) Mindezek a "balkáni reflexek" megelőzhetők a térség gyorsabb európai integrációjával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pilsen helyett Prágában vonulnak a cseh neonácik?

Elképzelhető, ismét Prágát választják tervezett szombati felvonulásuk helyszínéül a cseh neonácik.… Tovább olvasom