Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Albánia és Horvátország NATO-tag lett

Albánia és Horvátország szerdán a NATO teljes jogú tagja lett, miután a két ország nagykövetei Washingtonban, az amerikai külügyminisztériumban letétbe helyezték a belépési dokumentumokat.
Alekszander Sallabanda albán és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát nagykövet vett részt a ceremónián, amelynek vendéglátója James Steinberg, amerikai külügyminiszter-helyettes volt. "Miután a külügyminiszter-helyettes megkapta az okmányokat, Albánia és Horvátország az Észak Atlanti Szövetség teljes jogú tagja lett" - ez áll az Egyesült Államok külügyminisztériumának közleményében. "Üdvözöljük a csatlakozási folyamat befejeződését a NATO születésének 60. évfordulóján tartandó április 3-i és 4-i csúcstalálkozó előtt. Ezen az eseményen az albán kormányfő, Sali Berisha és a horvát kormányfő, Ivo Sanader első alkalommal képviselik országukat, mint a szövetség tagjai" - írja a washingtoni külügyminisztérium közleménye.

Albánia és Horvátország a NATO 27. és 28. tagjai. A NATO szóvivője a szövetség brüsszeli központjában azt mondta: a két ország nagyon keményen dolgozott, hogy megfeleljenek a tagság elvárásainak. James Appathurai úgy fogalmazott, hogy mind a demokráciát, mind a hadseregük állapot tekintve a két ország teljesíti a feltételeket, amelyek különösen azért voltak nehezek az ő esetükben, mert a Balkán történetének "egy igen nehéz időszakán kellett túljutniuk nem olyan régen, hogy részeivé váljanak a regionális stabilitásnak és a nemzetközi biztonsági rendszernek". Stipe Mesic horvát elnök Zágrábban azt mondta, hogy Horvátország a két nagy célkitűzése közül az egyiket immár teljesítette, a következő a csatlakozás az Európai Unióhoz. Mind Albániának, mind Horvátországnak vannak csapatai Afganisztánban.

Horvátország tagsága azonban egy kényes kérdést is felvet. A NATO-nak ugyanis békefenntartó küldetése van az önálló Koszovóban, az egykori szerb tartományban. Elvileg tehát Koszovóban horvát katonák is állomásozhatnak majd, ami viszont ronthat Horvátország és Szerbia kapcsolatain. A szlovén-horvát határvita miatt erősen akadozik Horvátország EU-csatlakozási folyamata. Szlovénia azonban korábban közölte, hogy ez nem gátolja meg Horvátország NATO-csatlakozását. Ennek eljárása ugyanis az volt, hogy Szlovénia adta át a horvát NATO-tagság ratifikációjáról szóló okmányt március 2-án, az albán csatlakozásét pedig március 3-án Washingtonban. A két ország NATO-csatlakozási folyamata Szlovéniával zárult le, és így a horvát és az albán tagságot mind a 26 tagállam ratifikálta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás egy moldáv gázvezetéken - nem jut gáz a Balkánra

A robbanás a földalatti vezetéken tíz méteres krátert hagyott maga után. Tovább olvasom