Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Aláírta az államfő az új ügynöktörvényt Lengyelországban

A lengyel államfő aláírta azt a törvényt, amelynek alapján mintegy 400 ezer embernek kell igazolást szereznie múltjáról.Az esetleges beismerés nem von maga után automatikus szankciókat, de ha valakit hazugságon érnek, akkor hat évig nem tölthet be közhivatalt Lengyelországban.
A jogszabály azokra a tisztségviselőkre és köztisztviselőkre, állami tulajdonú vállalatok vezetőire, iskolaigazgatókra, egyetemi tanárokra, diplomatákra és újságírókra terjed ki, akik 1972 augusztusa előtt születtek. Nekik kötelességük lesz a kommunista titkosszolgálatok dokumentumait kezelő Nemzeti Emlékezet Intézetétől igazolást kérni arról, hogy kapcsolatban álltak-e a kommunista rendszer titkosszolgálataival.

Az eddig érvényes törvény alapján csak a politikusok és magas rangú köztisztviselők kötelesek nyilatkozni arról, hogy együttműködtek-e a titkosszolgálatokkal. Az esetleges beismerés nem von maga után automatikus szankciókat, de ha valakit hazugságon érnek, akkor hat évig nem tölthet be közhivatalt Lengyelországban.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észrevétlenül jutottak a kínaiak egy amerikai hajó közelébe

Észrevétlenül, egy amerikai repülőgép-hordozó anyahajó közelébe tudott jutni a múlt hónapban egy… Tovább olvasom