Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Aknával robbantották volna fel Putyint: csecsen hadúr akarta megöletni az elnököt

Putyint katonai célokra gyártott aknával, a március 4-i elnökválasztás után akarták felrobbantani.
Doku Umarov csecsen lázadóvezér akarta megöletni Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt.

A politikus elleni merénylet tervéről, valamint az ukrán és az orosz titkosszolgálatok közös munkájáról hétfőn számolt be a Pervij kanal nevű orosz tévécsatorna.

A tájékoztatás szerint Putyint katonai célokra gyártott aknával, a március 4-i elnökválasztás után akarták felrobbantani, s ehhez gondosan tanulmányozták a választás nagy esélyesének tartott politikus mozgását. Az információt Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára is megerősítette, de kommentálni nem volt hajlandó.

A Pervij kanal (Első csatorna) beszámolt róla, hogy az események láncolatát egy január 4-én egy odesszai lakásban bekövetkezett robbanás indította el. A tűzoltók először gázszivárgásra gyanakodtak, de az ukrán titkosszolgálat két nappal később már arról értesítette az orosz partnerszervezetet, hogy a lakás bérlői közül egy meghalt, egy másikat sikerült megmenteni, s rögtön kihallgatták, mert a lakásban robbanószerkezetek alkatrészeit találták.
Az elfogott, Ilja Pjanzin nevű férfi elmondta, hogy társaival együtt Törökországon át az Egyesült Arab Emírségekből érkezett Doku Umarov megbízásából, s az volt a feladatuk, hogy felkészüljenek egy Vlagyimir Putyin elleni merényletre. Ezért Odesszában meg kellett tanulniuk a bombakészítést, hogy utána Moszkvába menjenek, s előbb gazdasági létesítmények ellen hajtsanak végre merényleteket, majd végül Putyin ellen.
A merényletterv ismertté válásától kezdve az ukrán és az orosz titkosszolgálat együtt dolgozott, s az ukránoknak sikerült elfogniuk a csoport harmadik, szökésben lévő tagját, Adam Oszmajevet, aki már régebben a hatóságok látóterébe került - 2007 óta nemzetközi körözés volt érvényben ellene.
A Pervij kanal beszámolója szerint Oszmajev - ügyének kedvezőbb elbírálása reményében - készséggel együttműködött a hatóságokkal. Elmondta, hogy ő hozta össze a merényletre készülőket odesszai oktatóikkal, akiktől a bombakészítést tanulták. Oszmajev személyi számítógépén videofelvételeket is találtak, amelyek Putyin gépkocsi-konvojáról készültek, mozgás közben, különböző helyeken mutatták a járműveket, hogy meg lehessen állapítani belőlük Putyin pontos elhelyezkedését utazás közben.
Adam Oszmajev vallomásából kiderült, hogy a merénylethez használni kívánt robbanószert már korábban Moszkvába szállították. A robbantást az orosz főváros egyik fő útvonala, a Kutuzov sugárút közelében akarták végrehajtani, s a tervek szerint elég erős lett volna ahhoz, hogy egy teherautót a levegőbe emeljen és felfordítson. A lehetőségek között szerepelt az is, hogy nem távirányítású bombával ölik meg Vlagyimir Putyint, hanem öngyilkos merénylő próbál meg a közelébe férkőzni. Az odesszai robbanásban meghalt ember, Ruszlan Madajev kész lett volna vállalni ezt a feladatot.
Az ügyben a nyomozás folytatódik. A moszkvai tévécsatorna hétfő estére ígért újabb tájékoztatást a merényletről.

Korábban:

Az orosz és az ukrán titkosszolgálatok meghiúsítottak egy merényletet, amelynek célpontja Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök volt: az ukrajnai Odesszában letartóztattak több, nemzetközi körözés alatt álló személyt, akik a gyanú szerint merényletre készültek közvetlenül a március 4-i elnökválasztás után - jelentette hétfőn az orosz állami tévé.

Az elnökválasztás legfőbb esélyese Putyin kormányfő.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője az ITAR-TASZSZ-nak nyilatkozva megerősítette a jelentést, de semmilyen részletet nem árult el az üggyel kapcsolatban.

Részleteket a televízió esti műsorában ígértek.

Az állami tévé jelentése szerint az ukrán különleges szolgálatok őrizetbe vettek egy embert - a kazah állampolgárságú Ilja Pjanzint - az ukrajnai Odesszában, egy bérelt lakásban január 4-én történt robbanást követően. Egy másik személy, Ruszlan Madajev a robbanásban meghalt. A kazah állampolgárságú Pjanzin égési sérülésekkel került kórházba, majd vallomást tett egy Oroszország területén készülő terrorcselekményekről.

Egy harmadik személyt, a 31 éves Adam Oszajevet később fogták el az ukrán hatóságok.

Olvasóink írták

  • 1. zeta62 2012. február 27. 15:20
    „A hír igaz, csak a lényeg "felejtődött ki":

    "megjegyzés: Nem lennénk meglepve, ha a szálak elvezetnének Soros Györgyig illetve a CIA-ig. Soros György korábban már lelepleződött, mint a csecsen terrorizmus támogatója, ezt maga Doku Umarov ismerte el. Az amerikaiak pedig vastagon benne vannak az Oroszország elleni aknamunkában."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisiklott egy vonat Kanadában: három vasutas meghalt

Kisiklott a kanadai Via Rail vasúttársaság egyik személyvonata Torontótól nyugatra. Három vasutas … Tovább olvasom