Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Airbus: így élte túl a katasztrófát a 14 éves kislány

Tizenkét órán át lebegett egy roncsdarabba kapaszkodva a hétfői Airbus-tragédia egyetlen túlélője.
Csütörtök reggel megérkezett Párizsba Baya Bakari. A túlélőt Comore-szigetekről Alain Joyandettel, a francia közlekedési miniszterrel együtt szállította vissza Franciaországba egy hivatalos járat. Nem sokkal reggel 8 óra után érkeztek meg a párizsi Le Bourget repülőtérre, a lányt ezután mentővel egyenesen a kórházba vitték.

Baya Bakari összevagdalt arccal, törött kulcscsonttal, kihűlve szorongatta a fémdarabot, ami az életet jelentette az úszni nem tudó kislánynak a cápáktól hemzsegő tengerben. Még eszméleténél volt, amikor a teljes reménytelenség határán meghallotta a kereső helikopterek zúgását. Utoljára erőtlenül intett megmentőinek, s átadta magát a jótékony sötétségnek.

Amikor kihúzták, már ájult volt, de élt! Baya édesanyja a gépen lelte halálát, ám édesapja, aki Marseille-ből repült kimentett lányához, boldogan ölelte őt magához a kórházban. – Bakari elmesélte, hogy nem érzett semmit – mondta az apa, Kassim Bakari. – Mintha egy erő kitaszította volna a gépből. Azt mondja, hallotta, hogy körülötte emberek kiabálnak, sikoltoznak, de az éjszaka közepén nem látott semmit. Az óceán lassan elcsendesedett Baya körül, aki ösztönösen kapaszkodott a roncsdarabba, amit a kezével kitapogatott.

A hajnal első sugarainál már látta a körülötte lebegő holttesteket, az olajfoltot, amelynek a közepén úszott, s reménykedni kezdett, talán megmentik. Ám teltek-múltak az órák, s a lány csak arra várt, mikor gyűlnek a vérszagra a cápák, s vetnek véget a szenvedésnek. A Jemenia IY626-os járata Jemenből Comoro szigete felé keddre virradó éjjel, eddig tisztázatlan okokból zuhant az Indiai-óceánba. 141 utas és a 11 főnyi legénység a vízbe veszett.

Korábban:

- Jól van a jemeni légitársaság lezuhant gépének egyetlen túlélője. A franciaországi Marseille-ben élő, a Comore-szigetekről származó 14 éves lány csodával határos módon élte túl a katasztrófát: életét annak köszönheti, hogy kirepült a zuhanó gépből.

Baya Bakari anyjával utazott nyári vakációra a rokonokhoz. Az anya nem élte túl a szerencsétlenséget.

"Megkérdeztem tőle, mi történt. Annyit mondott: Papa, fogalmam sincs, a repülő a vízbe esett, hallottam, hogy körülöttem emberek beszélnek, de senkit nem láttam a sötétben. Megkapaszkodtam valamiben, aztán jött egy mentőhajó" - mondta a France Info hírrádióban az apa. Kassim Bakar hozzátette: nem hitte volna, hogy nagyon félénk lánya, aki nem is tud úszni, túlélhet egy ilyen katasztrófát.

A 14 éves lány hétfőn a párizsi Roissy-Charles de Gaulle repülőtérről indult anyja kíséretében a Comore-szigetekre. A jemeni fővárosban, Szanaában szálltak át a Yemenia légitársaságnak Moroniba közlekedő Airbus A310-es típusú gépére, amely nem sokkal a célállomás előtt kedd hajnalban az Indiai-óceánba zuhant.

A lány 12 órát töltött a vízben, mielőtt rátaláltak a mentőalakulatok. Jelenleg egy moroni kórházban ápolják, mert szervezete nagyon lehűlt.

A víz felszínén hánykolódott, amikor rábukkantak. Nem volt rajta mentőmellény, s annyi ereje sem volt, hogy a feléje dobott mentőövet elkapja. A mentőalakulat egy embere ugrott be a vízbe érte. A mentőhajón a lány nagyon reszketett, de teljesen tudatánál volt. Miután négy takaróba tekerték, és meleg cukros vízzel megitatták, a személyazonosságával kapcsolatos minden kérdésre válaszolni tudott.

Az apa szerint lánya még nem tudja, hogy anyja meghalt a légi katasztrófában. Az ápolók azt mondták a túlélőnek, hogy anyja a szomszéd szobában fekszik. Baya Bakarinak három fiatalabb, egy 10, egy 8 és egy 3 éves testvére van, akik nem tartózkodtak a gépen, hanem apjukkal Franciaországban maradtak.

"Franciaország mielőbb hazaszállítja a lányt, és megvizsgálja, hogyan tudja segíteni az apát, aki a Comore-szigetekre kíván utazni felesége holttestének felkutatására" - mondta Alain Joyandet francia együttműködési államtitkár Moroniban tartott sajtótájékoztatóján. Megerősítette, hogy a túlélő - akit már kétszer meglátogatott a kórházban - fizikailag jól van.

Comore-szigetek alelnöke eközben azzal vádolta meg Párizst, nem tájékoztatta a volt francia gyarmat vezetését arról, hogy 2007-ben kitiltották a lezuhant repülőgépet Franciaország légteréből.

"Rengeteg légitársaságnak vannak Franciaországból kitiltott gépei. Furcsa, hogy Franciaországtól mi nem kaptuk meg a gépek listáját" - mondta Idi Nadhoim a France 24 hírtelevíziónak.

A lezuhant gép fedélzetén 142 utas és 11 fős személyzet tartózkodott, közülük 66-an comore-i származású francia állampolgárok.

Húszezer eurót ajánlott az áldozatok családjainak jemeni légitársaság
Az Indiai-óceánba zuhant utasszállító repülőgépet üzemeltető jemeni légitársaság szerdán 20 ezer eurót, átszámítva 5,3 millió forintot ajánlott minden áldozat családjának, illetve rokonának. Azt, hogy mikor utalják át az ígért összeget nem részletezte a Yemenia elnöke.

Mégsem találták meg a Comore-szigeteknél lezuhant utasszállító fekete dobozát

A francia együttműködési államtitkár szerdán cáfolta, hogy megtalálták a lezuhant jemeni utasszállító repülőgép egyik fekete dobozát. Alain Joyandet szerint egy segélykérő berendezés rádiójelzését észlelték az Indiai-óceánnak azon a részén, ahol kedden hajnalban lezuhant a Yemenia légitársaság Airbus típusú gépe.

"A frekvencia amelyen a katonai gépünk a rádiójelzést észlelte, kizárja, hogy a szignálokat küldő berendezés a lezuhant repülőgép fekete dobozaitól származna." - mondta Alain Joyandet. A mentésben és szerencsétlenség okainak kiderítésében segítséget nyújtó fekete dobozok utáni kutatásban a katonai repülőgépen kívül két francia hadihajó is részt vesz.


Korábban:

A legjelentősebb Comore-szigeteki kórház utasítást kapott szerdán arra, hogy készüljön fel a jemeni repülőgép előző napi katasztrófája egy újabb túlélőjének fogadására.

A nyilatkozó szerint a második megtalált túlélő is gyerek.

____
Azonosították a helyét a jemeni utasszállító gép fekete dobozának, amely kedden zuhant a tengerbe a Comore-szigetek közelében.

Alain Joyandet francia együttműködési államtitkár elmondta, hogy a repülési adatokat rögzítő berendezés jeleit még kedd délután fogta fel egy légi járőr negyven kilométerre a partoktól. A térségbe érkezik szerdán a Rieuse francia hajó, s megkezdi a fekete doboz kiemelését - tette hozzá az államtitkár, aki a helyszínre utazott.

A Yemenia légitársaság Airbus A310-es típusú gépe a jemeni fővárosból, Szaanából tartott Moroniba, a Mozambiki-csatornában, Madagaszkártól mintegy 300 kilométerre északnyugatra és az afrikai kontinenstől is hasonló távolságra keletre fekvő Comore-szigetek fővárosába. Rossz időjárási körülmények - száz kilométeres széllökések - között zuhant le a célállomástól nem messze a kedd kora hajnali órákban. A fedélzetén 142 utas és 11 fős személyzet tartózkodott.

Egy tizenéves kislány az egyetlen túlélője a katasztrófának. A víz felszínén hánykolódva bukkantak rá. Annyi ereje sem volt, hogy a feléje dobott mentőövet elkapja. A mentőalakulat egy embere ugrott be a vízbe érte és segített neki kijutni a vízből. A lányt egy comore-i kórházban ápolják, jól van. Ápolója szerint az orvosok a nap folyamán további adatokat közölnek állapotáról.

____
Egy gyerek a csodával határos módon túlélte a jemeni légitársaság repülőgépének szerencsétlenségét. A gép kedden a Comore-szigetek partjainál zuhant az Indiai-óceánba, 152-en életüket vesztették.

Az Airbus A310-es típusú gép a jemeni fővárosból, Szaanából tartott Moroniba, a Mozambiki-csatornában, Madagaszkártól mintegy  300 kilométerre északnyugatra és az afrikai kontinenstől ugyancsak  hasonló távolságra keletre fekvő Comore-szigetek fővárosába. Rossz  időjárási körülmények - száz kilométeres széllökések - között zuhant  le a célállomástól nem messze a kora hajnali órákban. A fedélzetén  142 utas és 11 fős személyzet tartózkodott. A mentőalakulatok három  holttestet emeltek ki a tengerből. Megtalálták a repülőgép több  darabját, továbbá személyes tárgyakat, kézitáskákat és bőröndöket,  amelyek csak az utasokéi lehettek.    

A holttestek és a tenger felszínén úszó olajfolt Moronitól 16-17  tengeri mérföldre (30 kilométerre) volt. A túlélőről ellentmondásos  híreket közöltek különféle források: először azt mondták, hogy egy  ötéves kisfiú, később pedig azt, hogy egy 14 éves lány. A jemeni  polgári légiforgalmi hatóság alelnöke, Mohamed Abdel-Káder egy  lányról beszélt, akit kórházba szállítottak. Az áldozatok között 66  francia, comore-iak, jemeniek, etiópok, kanadaiak, indonézek és  fülöp-szigetekiek is voltak. Magyar utast nem említenek a jelentések.
   
Szemtanúk arról számoltak be, hogy a gép már a tengerparti  leszállópályához közelített, és amikor mintegy 50 méter magasan járt  hirtelen irányt változtatott a tenger felé, majd eltűnt. Valaki úgy  látta, hogy csak az egyik oldalon égtek a jelzőfényei, más a hajtómű  hangját találta furcsának. 
  
A lezuhant Airbus A310 típusú gépet tíz éve vásárolta meg a  Yemenia légitársaság. Korábban a gép az Air France kötelékébe  tartozott. A jármű 2007-es franciaországi felülvizsgálatán sok hibát  észleltek a francia hatóságok, és azóta a gép nem tért vissza újabb  vizsgálatra. A Yemenia nem volt rajta ugyan az Európai Unió által  összeállított, biztonsági szempontból veszélyesnek tartott  légitársaságokat felsoroló feketelistán, de ez a gép ki volt tiltva  Franciaország területéről. A France 2 közszolgálati televízió úgy  tudja: a franciaországi comore-iak többször figyelmeztették a jemeni  és a comore-i hatóságokat a balesetveszélyre, de megkereséseikre nem  kaptak választ.   

Franciaország és egykori gyarmata között egyedül a jemeni  légitársaság biztosít rendszeres - heti két - járatot. Az út több  mint 24 óra, a jegy átlagosan 1500 euróba kerül. A költséges jegyár  miatt a comore-iak viszonylag ritkán engednek meg maguknak  családlátogatást.   

A járat jemeni átszállással közlekedik, s Szanaában az utasoknak  repülőgépet is váltaniuk kell. Az onnan Moroniba továbbinduló régi  repülőgépeken a rokonok elmondása szerint azonban már mindenki  szabadon foglal helyet a kilazult üléseken, a csomagok rendszeresen  leesnek a felső tartókból, a vécék nem működnek.  
  
A válságközpontba csoportosan érkezett emberek arról számoltak  be könnyes szemmel, hogy saját tapasztalataik alapján  előreláthatónak érezték a balesetet. Egyesek "repülő koporsóknak" és  "szemetesláda repülőknek" nevezték a Yemenia gépeit.   

Nicolas Sarkozy francia államfő parancsot adott a hadseregnek,  hogy a Franciaországhoz tartozó indiai-óceáni szigetről,  Mayotte-ról, illetve Réunionról nyújtson segítséget a mentési  munkálatokhoz. Ennek megfelelően két hadihajót és egy Transall  típusú katonai szállítógépet vezényeltek a baleset körzetébe, s a  helyszínre küldik a BEA francia polgári légiközlekedés-biztonsági  nyomozóiroda egy csoportját is.   

 Az Európai Bizottság a katasztrófa miatt azt javasolta, hogy az  Európai Unióban már használt minta alapján állítsanak fel  világszintű feketelistát a kockázatos járműparkot üzemeltető  légitársaságokról. Antonio Tajani közlekedési biztos jelentette be  ezt kedden, és elismerte ugyanakkor, hogy a Yemenia cég nem  szerepelt az unió feketelistáján. Az EU-szakértők többször  foglalkoztak ezzel a légitársasággal (legalább egy ízben állítólag  éppen a most lezuhant gép miatt), de az eredmény végül mindig  elegendő volt ahhoz, hogy ne kerüljön fel a listára - mondta.

Előzmények:

Egy gyerek a túlélője annak a légi katasztrófának, amely kedden a  Comore-szigetek közelében történt jemeni légitársaság utasszállító  gépével.  Állampolgárságát és nemét nem közölték. A terület fővárosa, Moroni egyik kórházának orvosa, Ben Imáni sebész telefonon elmondta, hogy a gyermek jelenleg egy mentőhajón tartózkodik.

Értesülését megerősítette Arfasád Szálim, a mentőmunkálatok koordinátora is. Hozzátette, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésükre áll a gyermek ellátásához, beleértve az infúziót és más berendezéseket.

Rasída Abdullah, a szigetek rendőrségének egyik munkatársa arról is beszámolt, hogy három holttestre bukkantak, valamint az utasszállító roncsdarabjaira. További túlélőt egyelőre nem találtak.

A mentési munkálatok folytatódnak a térségben, amelyben helyi halászok is segítenek. Ők is találtak roncsdarabokat, személyi tárgyakat, kézitáskákat és bőröndöket, amelyek csak az utasokéi lehettek.

Kiadták a lezuhant jemeni repülőgép utaslistájának egy részét

Az Indiai-óceánba zuhant jemeni repülő utasai közül 54-en a Comore-szigetek, 26-an pedig Franciaország állampolgárai voltak - jelentette be a jemeni védelmi minisztérium. Rajtuk kívül egy kanadai, valamint egy palesztin utas is volt a jemeni légitársaság az Airbus típusú gépen. A többi utas állampolgárságát egyelőre nem közölték.

A mentőcsapatok eddig egy 5 éves gyereket találtak meg élve, valamint több holttestet már kiemeltek a vízből. A repülő fedélzetén 142 utas és 11 fős személyzet volt - utóbbi tagjai közt két marokkói, két etióp, egy indonéz, valamint hat jemeni állampolgár volt. "A gép kora reggel zuhant le, utasai főleg a Comore-szigetek és Franciaország állampolgárai"- közölte kedden a Yemenia, a nemzeti légitársaság szóvivője. A társaság sajnálatát fejezte ki a tragédia miatt honapján. A jemeni állami légitársaság járata az arab ország fővárosából, Szánából szállt fel helyi idő szerint hétfő este fél tízkor, hogy az afrikai kontinens és a Madagaszkár között lévő szigetországba, Comore-ra vigye az utasokat.

Az Airbus 310-es gép eredetileg a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről szállt fel, majd Szánában az utasok egy része kicserélődött. A Yemenia szerint a gép képe egy órával a Moroniban tervezett landolás előtt tűnt el a radarokról. A Charles de Gaulle repülőtéren válságközpontot állítottak fel.


____________________________________________________

Túlélőt találtak kedden a tengerben a Comore-szigetek közelében, abban a körzetben, ahol lezuhant a jemeni légitársaság utasszállító gépe - közölte egy jemeni tisztviselő.

Mohammed asz-Szumairi közölte, hogy három holttestet is kiemeltek a tengerből a mentőmunkálatok során.


Aggódó hozzátartozók várnak híreket a marseille-i repülőtéren 2009. június 30-án, miután hajnalban a Yemenia jemeni légitársaság egyik Airbus A310-es repülőgépe 142 utassal és 11 főnyi személyzettel a
Aggódó hozzátartozók várnak híreket a marseille-i repülőtéren 2009. június 30-án, miután hajnalban a Yemenia jemeni légitársaság egyik Airbus A310-es repülőgépe 142 utassal és 11 főnyi személyzettel a fedélzetén az Indiai-óceánba zuhant a Comodore-szigetek fővárosa, Moroni repülőterének közelében. A gép Párizsból Moroniba tartott a szerencsétlenség idején. (MTI/AP/Claude Paris)


_______________________________________________

Holttesteket találtak és emeltek ki a mentőalakulatok annak a jemeni utasszállítógépnek a roncsai közül, amely hajnalban zuhant le rossz időjárási körülmények között a Comore-szigetek közelében.

Azt egyelőre nem tudni, hogy vannak-e túlélők - tette hozzá. A jemeni polgári légiforgalmi hatóság egyik tisztségviselője pedig azt mondta: A Comore-szigetek fővárosától, Moronitól 16-17 tengeri mérföldre holttesteket láttak a víz felszínén, illetve hatalmas olajfoltot.

Az Airbus A310 típusú gép fedélzetén 153-an tartózkodtak. Franciaország két hadihajót és egy Transall típusú katonai szállítógépet vezényelt a baleset körzetébe.
________________________________________________

A Yemenia jemeni légitársaság közlése szerint 142 utas és 11 fős személyzet tartózkodott azon a repülőgépen, amely kedden hajnalban zuhant le a Comore-szigetek közelében.

A légitársaság névtelenül nyilatkozó tisztviselője azt mondta, hogy egy Airbus A310 típusú repülőgép veszett oda az Indiai-óceánba. Az utasok franciák és Comore-szigeteki állampolgárok voltak. Túlélőkről eddig nem érkezett jelentés.

A párizsi légiforgalmi hatóságok meg nem nevezett illetékesének közlése szerint a Yemenia egy A330-200-as típusú gépe hétfőn indult el a párizsi Roissy (Charles-de-Gaulle) repülőtérről, és Marseille érintésével Szanaába, a jemeni fővárosba ment. Utasai ott átszálltak ugyanennek a légitársaságnak egy A310-es gépére, amelynek célállomása Moroni, a Comore-szigetek fővárosa volt, de nem jutott el oda, kedden hajnalban eltűnt a radarokról.

Az Air France francia légitársaság egy Brazíliából Franciaországba tartó A330-asa az óceánba zuhant június elsején 228 emberrel a fedélzetén.

________________________________________________________

Korábban - Lezuhant egy Airbus - 150 ember volt a fedélzeten

Fedélzetén 150 emberrel az Indiai-óceánba zuhant a jemeni állami légitársaság utasszállító repülőgépe a Comore-szigeteknél kedden hajnalban. Nem tudni, hogy van-e túlélője a balesetnek.

A Yemenia légitársaság egyik Airbus A310 típusú repülője járt szerencsétlenül. Televíziós híradások szerint az utasok többsége az egykori francia gyarmat Comore-szigetek állampolgára volt - közölte Idi Nadhoim, a három nagyobb és több kisebb szigetből álló parányi ország alelnöke.

Párizsból érkeztek és Jemen fővárosában, Szanaában szálltak át a Comore-szigetek fővárosába, Moroniba induló jemeni járatra.
Nadhoim elmondta, hogy a katasztrófa kedden a kora hajnali órákban történt. Szanaában azt közölték, hogy leszállás előtt 15 perccel zuhant le az Airbus.

A pontos helyszín még nem ismeretes, de a fő szigeten fekvő Mitsamiouli városban mozgósították a kórházat.

Az Airbus Industries repülőgépgyártó archív képe egy Airbus A310-esről. A Yemenia légitársaság egy ezzel azonos típusú gépe 142 utassal és 11 főnyi személyzettel a fedélzetén az Indiai-óceánba zuhant
Az Airbus Industries repülőgépgyártó archív képe egy Airbus A310-esről. A Yemenia légitársaság egy ezzel azonos típusú gépe 142 utassal és 11 főnyi személyzettel a fedélzetén az Indiai-óceánba zuhant a Comodore-szigetek fővárosa, Moroni repülőterének közelében 2009. június 30-án hajnalban. A gép Párizsból Moroniba tartott a szerencsétlenség idején. (MTI/EPA/Airbus)


A helyi rendőrség névtelenül nyilatkozó alkalmazottja megerősítette, hogy a repülőgép feltehetően az óceánba zuhant. Hozzátette, hogy az országnak nincsenek tengeri mentőalakulatai.

A Comore-szigetek a Mozambiki-csatornában, Madagaszkártól mintegy 300 kilométerre északnyugatra és az afrikai kontinenstől ugyancsak hasonló távolságra keletre fekszik.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. extradagadt 2009. július 06. 08:23
  „elemér mondja (42): ... mert a gép nem tört darabokra...
  extradagadt mondja (41): ... NEM TÖRT DARABOKRA...
  A kettő nem ugyanaz?
  És ugye arról volt szó, hogy a levegőben nem tört darabokra.
  Persze, hogy nem vagyok repülőgéptervező. Laikus utas vagyok. Ezért fogalmaztam feltételes módban.
  "Kis tudás az veszéjes". Annyira azért mégsem. Megfelelő érzékkel, aprócska jelekből ki lehet találni, hogy ki a kis tudású és el lehet kerülni nagy ívben...”
 • 42. elemér 2009. július 03. 14:11
  „Ne könyörögj és ne erölködj mert a gép nem tört darabokra. Akkor sincs igazad és kis tudás az veszéjes. Te nem vagy egy repülötervezö.”
 • 41. extradagadt 2009. július 03. 12:42
  „DE AZ AZ A330-AS NEM TÖRT DARABOKRA, KÖNYÖRGÖM!!! EGÉSZBEN CSAPÓDOTT A VÍZBE! Az világos, mint a Nap, hogy a nagy sebességtől szétszakadhat a gép! De egy ilyen szétesésnek vannak előjelei is, pl. iszonyatos rezgés, furcsa zajok, jobbra-balra-föl-le imbolygás, repedések a borításon, túlnyomás elvesztése, stb-stb... Ma már nem úgy van, hogy csak gondol egyet a gép, oszt´ kipukkan (ha mégis, akkor lehet szó bombáról). Ha pedig a pilóta észleli az ilyen súlyos előjeleket, akkor szól rádión a toronynak, hogy baj van, szól az utasoknak, hogy haladéktalanul kössék be az övüket. Tenger felett repülünk, szól az utaskísérőknek, hogy osszák ki a mentőmellényeket! Nem így volna logikus? Megvizsgálták, hogy vannak-e a holttesteken olyan jelek, sérülések, melyeket nagy valószínűséggel biztonsági öv okozhatott? Megvizsgálták, hogy volt-e az utasokon felfújt/lapos mentőmellény? Ugyanezt megvizsgálhatják a Comore-szigeteki balesetnél is. Még szemtanú is van!
  Az pedig lehetetlennek tartom (én), hogy a robotpilóta EGYETLEN sebességmérő által szolgáltatott nyers, ellenőrizetlen adat alapján kalkuláljon és adjon utasításokat a szervó- és hidraulikus rendszereknek. Legalább két sebességmérő jelét vezetném bele a robotba, és úgy szólna a program, hogy üvöltsön a robot, ha a két sebességmérő által szolgáltatott adat nem egyezik meg (vagy az eltérés a két mért érték között több, mint pl. 5%). Ha mind a két mérő elromlik, akkor pech. Ezért a mérőt úgy tervezném, hogy bármilyen meghibásodás esetén már ránézése is hamis adatokat adjon ki magából, pl csupa nullát. És olyan műszert raknék csak repülőbe, ami eleve százszor megbízhatóbb, mint egy átlagos. Ez nehéz munka, de ezért kell Dr. Prof. meg ilyen címeket adni és nem a seggnyalásért. Üdv!”
 • 40. elemér 2009. július 03. 12:10
  „Látom az utat ez a gép Sanaa, Yemenböl indult. Ott felvett utasokat akik Párizs és Marseill-böl érkeztek. 2007-óta ez a gép nemjárt franciában.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/8125664.stm#map”
 • 39. elemér 2009. július 03. 11:55
  „Ha van valami zavaros nékem az a gép körül van. Eredetileg azt állitották a franciák a 2007 vizsgálat után a BBC-nek, hogy nagyob ellenörzés vagy megfigyelés alá helyezték a gépet. Nem tiltották ki az Eu. légi térségböl. Késöb pedig azt mondták hivatalbol hogy franciábol kivolt tiltva. Úgy néz ki hogy a gép Párizsbol indult és késöb, leszált aztán utascserét csinált és folytatta az utat. Miröl van most akkor itt szó, 2 gépröl vagy egy és ugyanazrol. Szerintem ez valami hivatali szépitgetés lehet.”
 • 38. elemér 2009. július 03. 11:19
  „Most kiderült hogy a sebességmérönek volt köze hozzá, de nem az volt az egyedüli okozója a balesetnek. Sokkal komplikáltab ez mint amit idáig tudtak. Ne szaporitsd a szót, mert ez nem azt jelenti hogy a sebességmérö nem lehet az egyedüli okozója egy balesetnek. Mégegyszer és lassan, ha a pilóta nemtudja a sebességet a viharban a gép a levegöben darabokra törhet. Ezt idáig is tudták, és ez nem változott. Ezt a gépet nem a plilóta, hanem kompi és elektromosan irányitják. Sebesség és magasság kombináció érdekli a nyomozókat. A Yemeni gép az pedig hyraulikus irányitott.

  33. hozzászólás asher11 2009.07.02. 16:58

  Te metéltfarku, angolul egy ovodás szintjén tartasz. A 2007-es vizsgálat eredménye az amit én leforditottam a BBC-töl. A használt gépet pedig a franciáktol vették és nem a temetöböl.”
 • 37. extradagadt 2009. július 03. 08:28
  „elemér, rossz hírek érkeznek az A330-as Atlanti-óceáni katasztrófájáról. Tessék elolvasni (immediately) a BBC mai vezércikkét! Most, hogy kiderült, nem a levegőben tört szét, és nem a nagy sebesség miatt, ugye nem fog a kardjába dőlni?
  Üdv!”
 • 36. Truder 2009. július 02. 20:27
  „Csoda történt,ennek a kislánynak küldetése van még a Földön..
  Remélem felépül lelkileg is,nem semmi trauma,amin átesett-”
 • 35. elemér 2009. július 02. 20:13
  „Asher te nem érted mi megy ott. Franciáknak elegük volt már a feketékböl.”
 • 34. s.margit 2009. július 02. 17:54
  „Mielőbbi gyógyulást a gyermeknek.”
 • 33. asher11 2009. július 02. 16:58
  „Elemer,edes fiam mar megint hulye vagy!!!
  2007-es Francia muszakivizsgalat eredmenye szerint; az az Airbus A-310 repulesre ALKALMATLAN bizonyitvanyt
  kapott!!
  a Grand-Comore i utazasi iroda viszont ezt figyelmen kivul hagyta!!Majd minden gepuk a Mauritania-i sivatagban
  allomasozo repulogep temetokbol szarmazik!!”
 • 32. elemér 2009. július 02. 12:39
  „Franciák nem adták át a listát. Itt van egy nagyon jó amcsi lista a repülö világrol. Ezt megnézem mielött jegyet veszek.

  http://aviation-safety.net/index.php”
 • 31. elemér 2009. július 02. 04:49
  „moderálva off”
 • 30. gömbi05 2009. július 01. 22:23
  „moderálva off”
 • 29. lolita 2009. július 01. 22:08
  „Amit felajanlanak a Franciak az nem sok,szegyelhetik a pofajukat!”
 • 28. lolita 2009. július 01. 16:31
  „Ez valoban csoda hogy egy fiatal lany tulelte a nagy katasztrofat,örangyalok vele voltak!”
 • 27. elemér 2009. július 01. 16:29
  „Hmmm..., nehéz vitatkozni egy emberrel aki még olvasni se tud.”
 • 26. extradagadt 2009. július 01. 15:34
  „Mondom, nagy buli lesz még itt! Egy cikkben három tökeltérő infó...

  1) "Az Airbus 310-es gép eredetileg a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről szállt fel, majd Szánában az utasok egy része kicserélődött. A Yemenia szerint a gép képe egy órával a Moroniban tervezett landolás előtt tűnt el a radarokról. A Charles de Gaulle repülőtéren válságközpontot állítottak fel."

  2) "A párizsi légiforgalmi hatóságok meg nem nevezett illetékesének közlése szerint a Yemenia egy A330-200-as típusú gépe hétfőn indult el a párizsi Roissy (Charles-de-Gaulle) repülőtérről, és Marseille érintésével Szanaába, a jemeni fővárosba ment. Utasai ott átszálltak ugyanennek a légitársaságnak egy A310-es gépére, amelynek célállomása Moroni, a Comore-szigetek fővárosa volt, de nem jutott el oda, kedden hajnalban eltűnt a radarokról."

  3) "Az Airbus Industries repülőgépgyártó archív képe egy Airbus A310-esről. A Yemenia légitársaság egy ezzel azonos típusú gépe 142 utassal és 11 főnyi személyzettel a fedélzetén az Indiai-óceánba zuhant a Comodore-szigetek fővárosa, Moroni repülőterének közelében 2009. június 30-án hajnalban. A gép Párizsból Moroniba tartott a szerencsétlenség idején. (MTI/EPA/Airbus)"”
 • 25. krisztian75 2009. július 01. 13:45
  „Sajnos nincs újabb túlélő, cáfolták az értesülést. Amúgy úgy tudott felszállni, hogy NEM ez a gép indult Párizsból, hanem a társaság egy másik gépe, és Jemenben átszáltak ERRE a gépre.”
 • 24. extradagadt 2009. július 01. 12:31
  „De ha hivatalból ki volt tiltva "frnciábol" (BBC), akkor hogy szállhatott fel hétfőn Párizsban és Marseille-ben? És ugye hétfő elött le is kellett szállnia Párizsban! Mégsem volt kitiltva? Vagy a franciák kitiltották, de az Unió felülbírálta a döntést? És ha a franciák utálják a Yemeniá-t, akkor most miért sietnek olyan segítő szándékkal hadihajóstul a Comore-szigetekhez (remélem vittek élelmet és vizet is az esetleges túlélőknek)? Ezek nagy rejtélyek. Többezer kilométer távolságból nem fognak megoldódni. Illetve megoldódnak, de ahány út Győr és Comore-szigetek között, annyi verzió, annyi elmélet fog napvilágot látni...”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Víz alatt Ausztria - Bécsújhelyen földcsuszamlástól tartanak

Újabb területek kerültek víz alá kedden Ausztria északi részén az előző esti heves esőzések után.… Tovább olvasom