Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

Ahmedinedzsád győzött, összecsapások kezdődtek Iránban

Összecsapások törtek ki szombaton Teheránban rohamrendőrök és Mír Hosszein Muszavi, az elnökválasztások reformer-jelöltjének hívei között, miután a választási bizottság közölte: földcsuszamlásszerű győzelmet aratott Máhmúd Ahmedinedzsád államfő a pénteken megtartott elnökválasztásokon. Ezt az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója közölte.
Az AFP tudósítója szerint a rendőrök botokkal támadtak a tüntetőkre, akik azt kiabálták, hogy "tönkretették az országot, és még több kárt fognak okozni a következő négy évben."

Az iráni választási bizottság szombaton jelentette be a voksok 95 százalékának összeszámlálása alapján az 52 éves Ahmadinezsád a voksok 64,31 százalékát szerezte meg. Fő ellenfele, Mir Hosszein Muszavi 32,57, Mohszen Rezai, a nagyhatalmú Forradalmi Gárda korábbi vezetője 1,66, Mehdi Karubi volt parlamenti elnök pedig 0,83 százalékot kapott. A bejelentés szerint a szavazásra jogosult 46 millió emberből 36,8 millió adta le a voksát.

"Itt maradunk, itt halunk meg." - mondták Muszavi elkeseredett hívei a szombati megmozduláson. "Vége a táncolásnak, és a kiabálásnak, el lesz törve a lábatok, ha itt maradtok."- ezt egy rendőrtiszt mondta az egyik tüntetőnek az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója szerint. Egy tüntető nő szerint csaltak a voksokkal a hatalmon lévők. Maga Muszavi pénteken azt állította, hogy súlyos szabálytalanságok történtek. Az 1979-es iszlám forradalom utáni 10. elnökválasztását tartották Iránban pénteken. A szűk egyhónapos, ám annál intenzívebb kampány után két jelöltnek volt esélye arra, hogy az iszlám köztársaság államfője legyen.

Máhmúd Ahmedinedzsád
Máhmúd Ahmedinedzsád


Az 52 éves Máhmúd Ahmedinedzsád elnök az újabb négy évért szállt ringbe, míg az egykori kormányfő, a 67 éves Mír Hosszein Muszavi előtt nagy lehetőség állt, hogy a reformerek első embereként ismét fontos posztot töltsön be országában. A kampány idején számos kérdés került előtérbe az atomprogramtól a külpolitikán át egészen az egyre növekvő társadalmi, gazdasági különbségekig. Elemzők szerint a falvak és a kisebb települések lakói a jelenlegi, keményvonalas államfőt, míg a nagyobb városok, valamint a fiatalok az iráni keretek között reformernek számító Muszavit támogatták.

Olvasóink írták

 • 6. 13.István 2009. június 21. 10:38
  „Ez az ember a szeméből itélve valamit tud,és nagyon is akarja tudatni a világgal.
  Tudni illik neki is van olaja ,gáza, amiért mindent megkaphat csak a népét
  továbbra is kendő alatt akarja tartani! Tudni illik ott még a vallási szokásaikból
  nem engednek.”
 • 5. vonLichthofen 2009. június 17. 01:27
  „Mit nevezel te civilizált világnak, te aki egy egy ködburokbaln vegetálsz és nem látsz tovább/még közelebbre sem/ az orrod hegyénél.
  Szerinted az egy civilizált világ, ahol történelmileg három nemzetközi bűnöző terrorista is miniszterelnökké lett? Ben Gurion, Y Shamir és a legnagyobb barbár Ariel a véreskezű Sharon akikre gondolok és Deir Yasin, Tantura, Quibiya, al-Duwayma vagy Biram a lemészárolt gyerekekkel, asszonyokkal és földművelő férfiakkal.
  Van egy hírem számodra - Palesztina NEM csak a zsidóké, az a kiüldözött 4 milliónyi Muszlim, Keresztény és Arabé is. Legalábbis az UN 1947es deklarációja szerint amit be kellet volna foglalni az Israeli alkotmányba, de éppen ezért soha nem készítettek egy alkotmányt - ezt hívná meine Yiddische Grosmutter ijn richtige chutzpah.
  Tudod mi az az apartheid?
  Az amikor egy ország törvénybe foglalja, hogy ki lehet kizárólagosan egy törzs tagja. Zabigyerek nem lehet, mégha idesanyja a törzshöz tartozik is, nem lehet tag akinek ugyan mindkét szüleje a törzshöz tartozik de az illető más vallást vesz fel - és még sorolhatnám ellenérveimet a te civilizált világra való hivatkozásodra.
  Ugyanakkor ezek a törvények eleve kizárják, hogy az illető ország DEMOKRATIKUSnak legyen nevezhető.
  Egy demokratikus berendezkedés szintén nem egyeztethető össze a theokráciával - szóval ne beszélj nekem a civilizációról addig amig nem ismered a tényeket vagy csak tudatosan semmibe veszed azokat.

  Iraq támadta meg iránt az Egyesült Államok buzditására és áldásával, Amerikai vegyi és egyéb tömegpusztitó fegyverekkel.

  Próbálj meg tájékozódni a tényekről, mielőtt hetet havat összehordasz.”
 • 4. asher07 2009. június 16. 10:17
  „-na es az Iraq-Irani haboru az mi volt?? akkor eppen iran tamdt ra husszeinre!! vagy ez valahogy kikerult az agyadbol?!!
  mellesleg eppen az USA ugat velunk a leghangosabban,az ellen hogy a legieronk "szarra bombazza" irant,mint azt mar az iraq-i atomreaktorral megtettuk!!!Ahmadinedjad nagyon is jol tudja,hogy sem legi,sem szarazfoldi ereje nem kepes megallitani egy tolunk jovo csapast!!
  termeszetesen az ujjabb fejlemenyek,tudataban,-(egy esetleges kormanyvaltas!)-megfontolando reszunkrol is
  hogy az uj kormany milyen lepeseket-(nyitast)-kivanna tenni a civilizalt vilag fele!!
  -"mint a falat kenyer"?? arra nekunk ott van a Hamas,a Hisb´allah,stb.,terrorista fergek!!!
  es tetszik nektek vagy sem, itt Mi vagyunk ITTHON!!!! Erets-Israel CSAK a Zsidoke,ez a MI HAZANK!!!
  itt meg a keresztenyek is CSAK vendegek lehetnek!!!”
 • 3. vonLichthofen 2009. június 14. 21:57
  „Mekkora lett volna a meglepetés, ha asher nem szól hozzá a tőle megszokott bölcsességgel, éleslátással és érett politikai megfontolással.
  asher, nektek ugy kell Ahmadinejad mint egy falat kenyér, félreállna a szátok, ha egy őnála gyengébb vezető került volna az elnöki posztra. Nem lenne olyan nyomós ok állandóan az Iráni fenyegetésre hivatkozni adómentes USA adományok reményében.
  Már irtam egyszer - és ahogy emlékszem éppen neked - hogy Irán NEM kezdett háborút a saját szakállára /elnézést a képzavarért/ hosszú évszázadokig és alig hiszem, hogy most akarná ezt elkezdeni.
  Nem lehet az, hogy Irán valóban a reálisan fennálló külső fenyegetés miatt fejleszti a fegyverzetét?
  Nem lehet az, hogy valóban meg akarja védeni az országot, az természeti kincseket/olaj/, a népet egy olyan terrortámadástól, mint ami Iraqot is érte? Nem lehet az, hogy az Iráni vezetés világosan látja az erre irányuló neocon törekvéseket egy olyan országgal az élen amelynek lételem az állandó háborúskodás és konfliktus.
  Ne feledjük azonban, hogy Kina és Oroszország akarhat egy szeletet a süteményből és ezeknek az országoknak is lesz szavuk Irán szarrá bombázásával kapcsolatban. /Jóllehet ezek sem kiabáltak gyilkost gazaval kapcsolatban - egyszerűen nem fűződött hozzá sem politikai sem gazdasági érdekük/

  Ugyanakkor nehéz lesz az egész világot megint becsapni a WMD hazugságokkal, a piszkos megelőző és utólagos propagandával.”
 • 2. asher07 2009. június 13. 21:34
  „Tsahal mar keszen all!!! majd jol raverunk arra a mutogatos kezere!! he-he-he!!”
 • 1. bugriskin 2009. június 13. 19:55
  „A képen az a szőrös ember nem Izrael felé mutogat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverrel csinált csendet: egy tinédzser meghalt

Egy francia férfi rálőtt egy tizenéves gyerekekből álló csoportra, mert állítása szerint a fiatalok… Tovább olvasom