Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Agyontaposták egymást a hinduk - hírek a világból

Hinduk taposták egymást halálra egy templomban. Kínában 25-en haltak meg, amikor petárdák robbantak. A tibeti szerzetesek megzavarták az újságírók látogatását.

Letaposott hinduk
Legkevesebb kilenc embert halálra tapostak, többen pedig megsérültek egy hindu templomban India középső részén, miután pánik tört ki egy vallási összejövetelen szerda éjjel - közölte a helyi rendőrség csütörtökön.Az eddigi információk szerint egy korlát tört le a templomban, majd a több mint 100 ezer hívő hirtelen a bejáratok felé vette az irányt. A hatóságok a tragédia után bejelentették: az összetaposott áldozatok családjai 2500 dolláros (407 ezer forintos) kártérítést kapnak.

Félre sikerült megsemmisítés
Megsemmisítésre váró petárdák robbantak be Kína északnyugati részén csütörtökön: 25-en meghaltak, kilencen megsérültek, öt embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A detonáció akkor történt, amikor 904 doboz petárdát öntöttek bele egy mély gödörbe a Góbi sivatag kínai részén.A detonáció ereje akkora volt, hogy több, a környéken parkoló autót felborított. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi vezetett a robbanáshoz.

"Tibet nem szabad" - kiabálták a szerzetesek
Körülbelül 30 szerzetes bekiabálásokkal zavarta meg a tibeti zavargások kezdete óta először a himalájai területre engedett újságírók látogatását - adta hírül a BBC közszolgálati médium internetes kiadása. A szerzetesek a dalai láma védelmében emeltek szót. Kína Tibet elűzött vallási vezetőjét vádolja azzal, hogy megszervezte a halálos áldozatokkal járó tiltakozó akciókat.

Ezt megelőzően az amerikai elnök arra kérte Pekinget: kezdjen tárgyalásokat a dalai lámával. George Bush telefonon hívta fel Hu Csintaot még szerdán és arra kérte a kínai vezetőt, hogy engedélyezzék újságírók és diplomaták bejutását Tibetbe. Külföldi újságírók a zavargások kezdete óta nem tudósíthattak a himalájai területről, szerdán azonban Kína engedélyezte, hogy egy kísérettel ellátott csoport három napra Tibet fővárosába, Lhaszába látogasson. Az újságírók útját akkor zavarták meg a szerzetesek, amikor a csoport Jokhang templomba, a tibeti vallás egyik legszentebb helyére ért. "Tibet nem szabad" - kiabálta egyikük. "Ennek semmi köze a dalai lámához" - mondta egy másik. A kínai kormányerők ekkor felszólították az újságírókat, hogy távozzanak és megpróbálták őket kitessékelni.

A csoport egyébként meglátogathatott egy klinikát és egy ruhaboltot is, ahol a kínai hatóságok szerint öt lány égett halálra a lázadók által meggyújtott tűzben. A Financial Times tudósítója szerint Lhásza a tibetiek lakta része kiégett épületeivel, bezárt üzleteivel és a minden sarkon ott álló katonákkal egy háborús zónára emlékeztet. A több mint félévszázados kínai elnyomás elleni tüntetések március 10-én kezdődtek a himalájai területen, majd átterjedtek a szomszédos régiókra is. Peking szerint "lázadók" 19 embert öltek meg, a száműzetésben élő tibeti kormány azonban 140, a kínai biztonsági erők által meggyilkolt áldozatról beszél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztatták a fagyasztóban talált gyermek anyját

Az anyát vádolják a mélyhűtőben talált csecsemő ügyében Franciaországban - közölte az AFP-vel… Tovább olvasom