Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Agyontaposott egy nőt a tömeg az egyetemnél

Tömegpánik tört ki a Johannesburgi Egyetemre jelentkező diákok között. Egy asszonyt agyontapostak, további húszan pedig megsérültek.
Tömegpánik tört ki a Johannesburgi Egyetemre jelentkező diákok között; egy asszonyt agyontapostak, további húszan pedig megsérültek. Az oktatási intézmény kapuja előtt a pótfelvételi időszak végének közeledtével sok ezres tömeg gyűlt össze, sokan sátrat vertek és napokig álltak a több kilométeres sorban, hogy beadják kérelmüket a 800 szabad hely egyikére.

Az intézmény tájékoztatása szerint a tragédiát az okozta, hogy a jelentkezők tolakodni kezdtek a kapu előtt. A halálos áldozat az egyik diák édesanyja volt. Habár jelentkezési időszakot a pótfelvételire hetekkel ezelőtt megnyitották, sokan csak a múlt héten kapták kézhez érettségi bizonyítványukat továbbtanulásra feljogosító jegyekkel.

A tragédiához az is hozzájárult, hogy a rengeteg szegény, internet-hozzáféréssel nem rendelkező fiatal csak személyesen tudta beadni felvételi kérelmét. Az eset rávilágított a dél-afrikai oktatási rendszer hiányosságaira, valamint az ország társadalmi problémáira is.

A munkanélküliek aránya a fiatalok körében eléri az 50 százalékot, a diplomával nem rendelkezők elhelyezkedési lehetőségei pedig igen szűkösek. "A diákok kétségbeesése vezetett a pánikhoz, mivel az egyetemi felvételit tekintik az egyetlen esélyüknek a boldogulásra" - mutatott rá Ruskana Osman, a Wittwatersrand Egyetem oktatója.

A gondok mértékét szemlélteti, hogy a Johannesburgi Egyetem által kínált 800 helyre a tragédia bekövetkeztéig 4-6 ezren jelentkeztek. A szerencsétlenség napokkal azután történt, hogy a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus párt a megalapításának századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a tanulási lehetőségek kiszélesítését ígérte. Habár a Dél-Afrikai Köztársaság költségvetésének egyötödét költi oktatásra, a rendszer minősége és hatásfoka rendkívül alacsony, az ország iskolái rendre a globális összehasonlító-listák alsó soraiban szerepelnek.

Olvasóink írták

  • 1. Csetneky 2012. január 10. 21:14
    „A sorbanállási kultúrájuk még fejlesztésre szorul a jelek szerint.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hó temetett maga alá egy várost Alaszkában

Hó temette be az alaszkai Cordova városát. A mentési munkálatok még mindig tartanak. Tovább olvasom