Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Afganisztánban egy népes család több tagjával végzett egy út menti pokolgép

Út menti pokolgép végzett szombaton egy népes család legkevesebb tizennégy tagjával és sebesített meg további nyolc családtagot Afganisztánban, amikor hazafelé tartottak otthonukba, ahonnan egy tervezett katonai hadművelet miatt menekültek el - közölték a hatóságok.
A család furgonja Hilmend tartomány Marja körzetében robbant fel, amely az afganisztáni tálibok egyik fellegvárának számít.

Nabil Dzsan Mullahhail, a tartomány rendőrfőnöke 16 halálos áldozatról és három sebesültről számolt be, és úgy vélte, a halálos áldozatok száma a sebesültek válságos állapota miatt tovább emelkedhet. A tartományi kormányzó helyettese 14 halottról tett említést.

A család nemrég menekült el a térségből, miután tudomására jutott, hogy a kormányzat katonai hadműveletet tervez a környéken - mondta Mohamed Szaleh, az egyik családtag. A férfi azt mondta, rokonai közül legalább 21-en eshettek áldozatul a robbantásnak.

A merénylet elkövetését egyelőre senki nem vállalta magára.

A tálibok gyakran helyeznek el robbanószerkezeteket a közutak szélén, és ezekkel elsősorban az afgán biztonsági erőket veszik célba. Hasonló pokolgépek azonban gyakorta lépnek működésbe polgári járművek elhaladásakor.

Néhány nappal korábban kezdődött a muzulmánok szent hónapja, a ramadán, a tálibok azonban visszautasították az afgán vallási vezetők követelését, hogy az ünnep idejére függesszék fel a harcokat.

Az ENSZ afganisztáni támogató missziója februárban közölte, hogy 2014-ben 10,5 ezer civil vesztette életét erőszakos cselekedetek miatt, ami 2009 óta a legmagasabb érték. A világszervezet hozzátette, a tálibok és más felkelőcsoportok a civil halálos áldozatok 72 százalékáért tehetők felelőssé, miközben a kormányerők és a külföldi csapatok a 14 százalékáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezren tüntetnek Pozsonyban Európa iszlamizálódása és az EU menekültpolitikája ellen

A megmozdulás résztvevői főként fiatalok, számuk néhány ezerre tehető. Tovább olvasom