Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Afganisztán - Külügyi szakértő: propagandaháború is folyik

Propagandaháború is folyik Afganisztánban, és a nemzetközi közösségben egyértelmű a vélemény: ebben a NATO vesztésre áll.

Wagner Péter szerint a tálibok propagandasikerét valószínűleg az is erősíti, hogy vannak jól felkészült szakembereik, akik követik a nemzetközi közbeszédet, és reagálnak minden olyan eseményre, amely érintheti Afganisztánt.

Magyarország esetében például az is látszik, hogy a tálibok ismerhetik és követhetik az afganisztáni misszióval kapcsolatos itteni eseményeket.

Mint emlékeztetett: a magyar katonanő halálát követően már másnap megjelent egy pakisztáni lapban a tálib fenyegetés, amely szerint további katonák halnak meg, ha Magyarország nem vonja ki csapatait a közép-ázsiai országból.

A fenyegetést helyén kell kezelni, és nem szabad félvállról venni, de nem is szabad túlértékelni a jelentőségét, mert sem az afganisztáni háború jellege, sem a tálib harcmodor nem olyan, hogy ezentúl a magyarokat érintő, célzott támadástól kelljen tartani - hangsúlyozta.

Egyébként a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) nem harcoló alakulat, ezért nem vonatkozhat rá az a tálib propaganda, amely előszeretettel "játszik rá" a NATO-műveletekben meghalt, ártatlan civil áldozatokra.

A magyaroknak így nem kell attól tartaniuk, hogy romlana a megítélésük a lakosság körében - fűzte hozzá.

A The Frontier Post című pakisztáni újság cikke szerint - amelyre blogjában Wagner Péter hívta fel a figyelmet - a tálib szóvivő kifejtette: a magyarok egy olyan ügy mellett kötelezték el magukat, amely számukra semmilyen haszonnal nem jár. A tálib szóvivő ezért felszólította a magyar kormányt, hogy vonja ki katonáit Afganisztánból, mert ellenkező esetben a magyar kontingens újabb tagjainak a halálára kell felkészülnie.

Magyarország eddig négy katonát vesztett Afganisztánban. Legutóbb két, a PRT-ben szolgáló, katona halt meg egy augusztus 23-i támadás következtében. Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester a támadás helyszínén életét vesztette. Három társa megsebesült. Egyiküket, Kolozsvári György zászlóst életveszélyes sebesülésekkel szállították a helyszínen lévő német katonai kórházba, majd hazahozták, és a budapesti Honvédkórházban ápolták, ott kedden reggel belehalt sebeibe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pandakölykök születtek Spanyolországban

Pandakölykök születtek Spanyolországban: ez az első alkalom, hogy Kínán kívül mesterséges… Tovább olvasom