Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Afganisztán - Kecskeméten katonai tiszteletadással fogadták a hősi halottat

A kecskeméti légi bázison katonai tiszteletadással fogadták a kedden Afganisztánban balesetben elhunyt Róth Orsolya posztumusz hadnagy és Dálnoki András posztumusz hadnagy földi maradványait szállító repülőgépet vasárnap.
A MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra vasárnap reggel nem sokkal 9 óra előtt érkezett meg a hamvakat szállító repülőgép Kölnből. A repülőgép a légi bázis egyik mellék kifutójáról 10.05 órakor gördült a katonai tiszteletadás helyszínére. A két hősi halott hamvait szállító AN 26-os szállítógépet a gyászoló családtagok, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor, a honvédség vezérkari főnöke, valamint a két katona debreceni és afganisztáni bajtársai fogadták.

Az AN 26-os szállítógépről a díszszázad sorfala mellett hozták le bajtársai a nemzetiszínű zászlóval letakart koporsókat, majd egy-egy szállító járműre tették, melyek a fogadás helyszínére gördültek. A családtagok közül többen zokogtak, amikor a katonák a szállító járművekre rakták a koporsókat. A Himnusz elhangzása után Hende Csaba honvédelmi miniszter gyászbeszédében hangsúlyozta: szolgálat közben érte a két hősi halált halt katonát a baleset.

"Szolgálat közben, melyet honvédként, a magyar zászló alatt, a nemzet érdekében végeztetek" - mondta a honvédelmi miniszter. Hende Csaba emlékeztetett arra, hogy a két posztumusz hadnagy sorsa katonasors, mert "mindenki, aki felölti az egyenruhát, nem csak számol vele, de szembe is néz vele", s arra teszi fel egyetlen életét, hogy "tűzön vízen, minden veszélyen át szolgáljon". "Csatlakoztatok ahhoz a közösséghez, amelyet a haza szolgálatában elesett katonák alkotnak" - fűzte hozzá a honvédelmi tárca vezetője.

Hende Csaba beszédében kiemelte: "Velünk vagytok, velünk lesztek, elkísértek azon az évezredes úton, amelyet a nemzetnek be kell járnia". "Hadnagy asszony, hadnagy úr Isten veletek. Találkozunk. Az út végén bizonyosan találkozunk" - fejezte be beszédét a miniszter. Ezután Erkel Ferenc Bánk bán című operájának Hazám, hazám című részlete csendült fel a hangszórókból, majd egy távoli hangárba vitték a két hősi halott koporsóját. A két katona temetése a család kérésére a nyilvánosság kizárásával történik.

Róth Orsolya és Dálnoki András az afganisztáni hadműveletekben részt vállaló magyar honvédség negyedik és ötödik áldozata. A két elhunyt katonát, miután műveleti területen, feladatvégzés közben veszítették életüket, Hende Csaba honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította. Dálnoki Andrást teljes katonai tiszteletadással csütörtökön délután helyezik örök nyugalomra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmeggyes temetőjében. Nyírmeggyes hétfőn díszpolgárává avatja Dálnoki Andrást és díszsírhelyet biztosítanak számára. Róth Orsolyát kedden egy Fejér megyei településen helyezik örök nyugalomra.

A két katona május 17-én szenvedett halálos balesetet az afganisztáni Baglán tartományban: az öt járműből álló magyar katonai konvoj Mazari-Sarifból Puli-Humriba tartott, amikor az egyik mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy MRAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult. A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt.

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész és Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy szakaszvezető életveszélyes, míg egy katona súlyos, de nem életveszélyes, kettő társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett, valamennyiüket hazaszállították, és a budapesti honvédkórházban gyógyítják.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2011. május 25. 21:01
  „Felakasztotta magát a Parlament kapujánál
  Hozzászólok!
  MTI
  2011.05.25. 17:49
  Értékelem a cikket!


  Felakasztotta magát egy 62 éves férfi szerda délután a Parlament I. kapuja közelében; a férfi könnyebb nyaksérülést szenvedett.

  1. janika 2011.05.25. 20:48
  Hát már idáig fajult az Magyar Igazságszolgáltatás? Csak, akkor foglalkoznak a kisember ügyével, ha a Parlament kapujára akassza föl magát? Látszik ennek az ügyét sem vállalta ügyvéd (Tábla és Legfelsőbb bíróság) és ezért lett kirúgva a hivatalokból!

  No Ő majdnem hősi hulla lett!”
 • 4. janika 2011. május 24. 05:36
  „Rosszul lett autójában és meghalt egy férfi a Margit hídon
  Hát igen. Fel sem borult ahhoz, hogy hősi halott legyen! No persze. Ha Afganisztánba történt volna ,akkor.......banzáj!”
 • 3. janika 2011. május 23. 20:40
  „Mitől is lett hős?”
 • 2. dundi08 2011. május 22. 20:23
  „Ugye Janika? Én is éppen ezt a kérdést akartam feltenni. Most már egy közlekedési baleset miatt is hősök a katonák??”
 • 1. janika 2011. május 22. 17:02
  „Nocsak mitől is lettek hősök?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év végéig privatizálják a LOT lengyel légitársaságot

Még az idén év végéig befejeződik a LOT lengyel légitársaság privatizációja a lengyel kincstárügyi… Tovább olvasom