Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Adóztatják a borravalót Romániában

Romániában megadóztatják a borravalót - döntötte el szerdán a bukaresti kormány, amely sürgősségi rendeletet fogadott el erről.
A rendelkezés szerint a kereskedelmi egységeknek külön  nyugtatömbön kell regisztrálniuk a borravalót, amit 16 százalékkal  adóztatnak meg. Romániában ennyi ugyanis a társasági adó, és ezentúl  a borravaló is adóköteles bevételnek számít.  

A borravaló ugyanakkor áfa-mentes és amennyiben az alkalmazottak  között szétosztják, nem kell magasabb társadalombiztosítási  járulékot sem fizetni utána.  

Ez a rendelet része a román kormány azon intézkedéssorozatának,  amit az adócsalás visszaszorítása érdekében hozott meg az elmúlt  hetekben.  

A vendéglátó-ipari egységekben az alkalmazottak saját pénzét  naponta nyilvántartásba kell venni, ugyanis amennyiben az  adóellenőrök eltérést tapasztalnak a vizsgált üzletben lévő pénz és  a leszámlázott összegek között, szigorú büntetéseket rónak ki.  

Ezeket a szankciókat enyhítette szerdán a bukaresti kormány,  hiszen több tucatnyi üzletet bezártak már az említett különbségek  miatt, amit később maga a miniszterelnök is túlzásnak nevezett az  általános közfelháborodás hatására.  

A kormány most főleg az üzletek ideiglenes bezáratásának  feltételeit enyhítette, így ezzel a szankcióval a két éven belül  "visszaesőket" büntetik, és nem sújtják a tulajdonosokat ilyen  drasztikusan már az első kihágásnál.  

A román kormány arra számít, hogy a borravaló megadóztatása  nyomán az idén 154 millió lej (1 lej 67,75 forint), a jövő évben 300  millió lej, három és fél év alatt pedig összesen 1,11 milliárd lej  folyik be az államkasszába.
  
A román kormány az elmúlt hetekben adócsökkentést jelentett be,  meghirdette a nyugtalottó elnevezésű szerencsejátékot, és korlátozta  a készpénzzel való kifizetéseket, mindezt az adócsalás  visszaszorítása érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrortámadást akadályozott meg a rendőrség Párizsban

Egy 24 éves informatikus-hallgató egy vagy két templom ellen tervezett merényletet. A férfi Szíriába… Tovább olvasom