Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Adócsalás miatt két magyar állampolgárt ítéltek el Csehországban

Börtönbüntetésre ítéltek adócsalás miatt hétfőn két magyar állampolgárt Csehországban. Mindketten vashulladékkal üzleteltek, de a törvény által előírt forgalmi adót nem fizették be.

Kemény János Zoltánt (34) hat év és négy hónap, míg Geszler Istvánt (21) öt év szabadságvesztésre ítélte a zlíni regionális bíróság. A vád szerint a két magyar állampolgár nem fizetett forgalmi adót azért a vashulladékért, amelyet egy Kromerízben székelő cseh cégnek adott el. Mindkét férfi elismerte a törvénysértést, s megbánást tanúsított - közölte a bíróság.

Pavlína Nesvadbová államügyész szerint Kemény 25,7 millió koronás, míg Geszler mintegy 14,5 millió koronás kárt okozott a cseh államnak. A cseh hatóságok az egyik cég számláján 18 millió koronát találtak, ami lehetővé tette, hogy a magyarok által okozott kárt csökkentsék.

A magyarok azzal védekeztek, hogy más személyek utasítására cselekedtek, akiknek a megszerzett pénzt is átadták. A vádlottakat eredetileg tíz éves szabadságvesztés fenyegette.

A magyarok azt vallották: azért adták nevüket az üzlethez, mert akkoriban nem volt pénzük.

Az államügyész szerint az érintettek kihasználták azt a tényt, hogy a Európai Unió egyes országaiban másképp van szabályozva a forgalmi adó. A vashulladékot állítólag Magyarországon vásárolták adómentesen, majd Csehországban árát forgalmi adóval megemelve adták el. Az árak közti különbség jelentette a spekulánsok nyereségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bíróság úgy döntött, hogy Strauss-Kahn őrizetben marad

A védelem által felkínált, egymillió dolláros óvadék ellenére is őrizetben marad a Nemzetközi… Tovább olvasom