Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Adatokat nyertek ki az Alpokban lezuhant gép sérült fekete dobozból

A gép adatait rögzítő másik fekete dobozt is megtalálták. A gép nem tobbant fel a becsapódás előtt.
  • Lezuhant a Germanwings német fapados légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata a francia Alpokban
  • A gép vészjelzést nem adott le
  • A roncsot megtalálták, a gépen utazó 144 utas és a 6 fős személyzet meghalt
  • Megtalálták mindkét fekete dobozt, az egyikből adatokat is tudtak már kinyerni 
  • Az áldozatok között csecsemők is vannak, a gépen utazott egy iskolás csoport és két operaénekes is
  • A KKM szerint nincs magyar áldozata a szerencsétlenségnek
  • A gép jó műszaki állapotban volt
  • Merkel alapos vizsgálatot ígér
  • Az AP cikkében azt elemzi, hogy mi okozhatta a tragédiát >>

Adatokat nyertek ki a fekete dobozból

18.20 - Értékelhető  adatokat sikerült kinyerni a légi baleseteket vizsgáló francia  hivatal(BEA) nyomozóinak a francia Alpokban történt légikatasztrófa  helyszínén megtalált első fekete dobozból, de a tragédia okaira  egyelőre nem tudnak magyarázattal szolgálni - közölte szerdán Rémy  Jouty, a hatóság vezetője.  

"Sikerült kiértékelhető adatokat kinyernünk a CVR-ből  (Cockpit Voice Recorder)", amely a pilótafülkében elhangzott  hangokat és beszélgetéseket rögzítette - mondta a BEA igazgatója. A  nyomozók ugyanakkor egyelőre a legkevesebb magyarázattal sem  szolgálhatnak a 150 áldozattal járó baleset okairól - tette hozzá.  

A hatóság azt is közölte, hogy nyomozása jelenlegi állása  szerint a gép nem robbant fel a becsapódás előtt, és a jelek  ellentmondanak annak a feltételezésnek is, miszerint a repülőgép  kabinnyomás-csökkenés miatt zuhant le.  

A BEA szerint néhány napon belül tudnak majd beszámolni arról,  hogy milyen következtetéseket lehet levonni az adatrögzítőn tárolt  kommunikációból.

Megtalálták a másik fekete dobozt is

17.35 - Megtalálták a  másik, a gép repülési adatait rögzítő fekete doboz külső burkolatát  a francia Alpokban történt légikatasztrófa helyszínén, magát a  berendezést azonban még nem lelték meg  - közölte szerdán Francois  Hollande francia államfő a Seyne-les-Alpes településnél kialakított  mentőközpontban.  

"A második fekete dobozt keresik, a burkolatot megtalálták,  az emberek továbbra is a helyszínen vannak és keresik tovább" -  fogalmazott az államfő. Hollande, aki Angela Merkel német  kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel tett  látogatást a helyszínen, ígértet tett arra, hogy "a katasztrófa  körülményeire fény fog derülni".

51 spanyol áldozatról tud a spanyol kormány

16.20 - A spanyol  kormány 51 spanyol áldozatról tud - jelentette honlapján az  Europapress spanyol hírügynökség szerdán.  

A kormány által létrehozott válságstáb ülése után még 49  áldozatról számolt be Francisco Martínez államtitkár néhány órával  ezelőtt, aki valószínűsítette már akkor is, hogy ez a szám még  változhat.  

Azóta az utaslistáról két újabb spanyolt azonosítottak - írta  közleményében a kormány.

Megérkeztek az állami vezetők a mentőközpontba

14.56 - Francois Hollande francia államfő Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel megérkezett szerda délután a francia Alpokban előző nap történt légikatasztrófa helyszíne közelében, a Seyne-les-Alpes településnél kialakított mentőközpontba.

A francia és német vezető együtt érkezett helikopteren, a helyszínen csatlakozott hozzájuk a spanyol kormányfő, aki gépkocsin érkezett.

Merkel, Hollande és Rajoy hosszan elbeszélgetett a mentőalakulatok tagjaival. Az előzetesen ismertetett program szerint ezt követően a helyi iskolánál kialakított kápolnánál és halottasháznál fogják leróni kegyeletüket a katasztrófa 150 áldozata előtt. A Germanwings legfrissebb adatai szerint többek között 72 német és 35 spanyol, továbbá két-két ausztrál, argentin, iráni, venezuelai és amerikai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa is volt az Airbus 9525-ös járatnak, amely kedden délelőtt a francia Alapokba csapódott.

72 német, 35 spanyol

13.57 - Germanwings legfrissebb adatai szerint többek között 72 német és 35 spanyol állampolgár volt a kedden Dél-Franciaországban az Alpokba csapódott Airbus A320-as fedélzetén.

Thomas Winkelmann vezérigazgató Kölnben szerdán azt mondta, további két-két ausztrál, argentin, iráni, venezuelai és amerikai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa is volt a 9525-ös járatnak.

Winkelmann szerint egyes utasok állampolgárságát még mindig nem sikerült megállapítani, és nehezíti a pontos adatok közlését, hogy a fedélzeten többen kettős állampolgársággal rendelkeztek.

A légitársaság csütörtökön három repülőgépet indít a dél-franciaországi térségbe: ezek a hozzátartozókat szállítják az Alpokba. Két gép Düsseldorfból, egy pedig Barcelonában indul majd.

Fotók a megtalált roncsokról


Rendben felszállt a szerdai Barcelona-Düsseldorf járat

11.56 - Rendben felszállt a Germanwings légitársaság szerda reggeli, Barcelonából Düsseldorfba közlekedő járata, 24 órával azután, hogy a társaság ugyanezen a vonalon közlekedő egyik gépe lezuhant a francia Alpok felett - közölték repülőtéri illetékesek.

"(A gép) felszállt" - közölte újságírói érdeklődésre a több diszkont légitársaság ügyfélkapcsolatait is kezelő Swissport ügyintézője a spanyolországi repülőtéren. A Germanwingsnek további öt járata indul szerdán Barcelonából: Hamburgba, Hannoverbe, Kölnbe, Stuttgartba és az esti órákban egy másik járat Düsseldorfba.

Tweetelők után nyomoztatnak

11.42 - Nyomozást rendelt el Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter azokkal szemben, akik az internetes közösségi oldalakon rasszista és gúnyolódó bejegyzéseket közöltek a Germanwings repülőgépének katasztrófájában elhunyt katalán áldozatokkal kapcsolatban - közölte a spanyol belügyminisztérium szerdán.

A tárca tájékoztatása szerint főként a Twitteren jelentek meg azok a bejegyzések, amelyek kifejezetten ünnepelték a katalán utasok halálát.

"Remélem, hogy a légi baleset minden áldozata katalán" - írta valaki, míg egy másik bejegyzés így szól: "ne csináljunk drámát, mert a gépen katalánok voltak és nem emberek".

Ezek a bejegyzések kimerítik a gyűlölet bűncselekmény fogalmát - hangsúlyozta a spanyol belügyminisztérium.

A versenytársak segítenek a Germanwingsnek

11.13 - Több tucat helyett csupán egy járatot kell törölni a Germanwings szerdai menetrendjéből, mert a versenytársak kisegítik a német légitársaságot.

A Germanwings szóvivőjének tájékoztatása szerint nagyjából 40 járaton más légitársaság szállítja az utasokat szerdán. Az anyavállalat Lufthansa mellett versenytársak, köztük az Air Berlin és a Tuifly is biztosít gépeket és személyzetet a cégnek, a több mint 200 járatból álló napi menetrendből így csupán egy Londonból Kölnbe közlekedő járatot kell törölni.

A légitársaság keddi balesete után több pilóta bejelentette, hogy a katasztrófáról érkező hírek miatt nincs olyan lelki állapotban, hogy repülhessen. A Lufthansa elnöke, Carsten Spohr közölte, hogy megérti a pilótákat. Nem szabad elfelejteni, hogy közülük sokan ismerték a lezuhant gép legénységét - emelte ki.

A pilóták beszélgetését rögzítő fekete dobozt találták meg

8.26 - A pilótafülkében elhangzott beszélgetést és hangokat rögzítő fekete dobozt találták meg a Germanwings légitársaságnak a francia Alpokban történt balesetének helyszínén, de a berendezés megrongálódott - közölték szerdán a nyomozás illetékesei.

"A fekete doboz a CVR (cockpit voice). De a CVR megrongálódott. A nyomozóhatóság ma reggel Párizsba küldte. A járat másik fekete dobozának, a gép adatait rögzítő berendezésnek (FDR) a keresése folytatódik" - tette hozzá a forrás.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter közölte: a rongálódás ellenére a fekete doboz használható, abból meg lehet tudni információkat.

A beszélgetéseken és az esetleges vészjelzéseken kívül a motorok működésére is tudnak esetleg következtetni a nyomozók a rögzített hangokból. A baleset körülményeinek pontos meghatározásához ugyanakkor mindkét fekete doboz adataira szükség van. Az FDR másodpercről másodpercre rögzíti a repülés minden fontosabb adatát (sebesség, magasság, irány).

A megtalált fekete dobozt vizsgáló nyomozóhatóság délután 4 órára hirdetett sajtótájékoztatót Párizsban.

A belügyminiszter azt is elmondta: a katasztrófa okaként minden lehetőséggel számolnak, de nem a terrorcselekmény az elsődleges.

"A repülőgép törmelékei egy másfél hektáros területen találhatók, ez elég jelentős terület, mert az ütközés óriási volt, de arra utal, hogy a repülő valószínűleg nem robbant fel" - hangsúlyozta a miniszter.

Fotók


Felszólították, hogy tartsa a magasságot

A Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Germanwings-járat Airbus A320-as típusú gépe fedélzetén 150 ember tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt egyelőre ismeretlen okokból nyolc percig tartó süllyedést követően egy hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén az Alpokban.

Ségolene Royal, a francia kormány tagja az I-télé hírtelevízióban elmondta: amikor a repülő előzetes engedély nélkül süllyedni kezdett, a légiirányítók azonnal hívták a pilótát, de nem érkezett válasz. Felszólították, hogy tartsa a 11 400 méteres magasságot. A gép azonban továbbsüllyedt. Négy perccel később a légiirányítás kiadta a vészjelzést, s rá négy percre, 2 ezer méteres magasságban a gép eltűnt a radarok képernyőjéről.

Royal is megerősítette, hogy a katasztrófa okaként a terrorcselekmény lehetősége "jelenleg egyáltalán nem elsődleges".

Nagy erőkkel keresik a holttesteket

A katasztrófa helyszínének közelében kialakított mentő- és sajtóközpontnál, Seyne-les-Alpes-ban szerda reggel ismét a csendőrség helikopterei köröztek.

A francia hatóságok nagy erőkkel kezdték újra a holttestek és a roncsok keresését a hegyvidéken, amelyet gépjárművel nem lehet megközelíteni. A 380 fős mentőalakulat és több, mint 300 csendőrnek egy közel négy hektáros szakadékos hegyoldalt kell végigkutatnia Digne és Barcelonnette települések között.

A baleset helyszíne felé - amelyet éjszaka katonák őriztek - a hajnali órákban gyalog is elindult egy ötven fős alakulat, hogy biztosítsa a helikopteren érkezők szakértők számára a veszélyes helyszínt, amely a legközelebbi műúttól hét kilométerre található.

A marseille-i ügyészség tájékoztatása szerint a helyszínre a nap folyamán tíz orvosszakértőt és három antropológust várnak, akik a holttesteket fogják azonosítani a csendőrség szakértőinek segítségével. Rajtuk kívül nagy számban pszichológusok és ápolók is érkeztek a helyszínre, akik az áldozatok hozzátartóit fogják fogadni egy iskolában kialakított halottasházban.

Fotók


Megteltek a környékbeli szállodák

A környékbeli szállodákat és kiadó szobákat is lefoglalták a hatóságok a hozzátartók és a szakértők számára.

Francois Hollande államfő Angela Merkel német kancellárral Mariano Rajoy spanyol kormányfővel délután 2-kor tesz látogatást a katasztrófa helyszínén. A baleset legtöbb áldozata német és spanyol állampolgárságú volt, de a legfrissebb hírek szerint törökök, egy belga, két ausztrál, két argentin és két kolumbiai, és esetlegesen brit, két mexikói és két japán utasa is volt a szerencsétlenül járt repülőgépnek.

Háromnapos gyász Németországban
Háromnapos gyászt rendelt el a német belügyminisztérium a franciaországi repülőgép-szerencsétlenség német áldozatainak emlékére: szerdától péntekig a szövetségi kormány valamennyi intézményénél félárbocra eresztik a zászlókat.

A törvényhozás alsóháza, a Bundestag szerdai ülésén is megemlékeznek az áldozatokról. A Bundestag tagjait "mélyen megrázta" a Germanwings légitársaság barcelonai-düsseldorfi járatának katasztrófája, amely "a német repülés történetének egyik legnagyobb szerencsétlensége" - közölte Norbert Lammert, a Bundestag elnöke. A parlamenti képviselők "együtt gyászolnak az áldozatok hozzátartozóival és barátaival" - tette hozzá.

A Germanwings-járat fedélzetén 67 német állampolgár tartózkodott

Járatokat töröltek

06.06 - Hét Düsseldorfból induló járatot kellett törölnie a Germanwings légitársaságnak a keddi légi baleset után, mivel több pilóta bejelentette, hogy a katasztrófáról érkező hírek után nincs olyan lelki állapotban, hogy repülhessen.

Carsten Spohr, a Germanwings anyavállalatának, a Lufthansának az elnöke közölte, hogy megérti a pilótákat, nem szabad elfelejteni, hogy közülük sokan ismerték a lezuhant gép legénységét.

"Ennél fontosabb, hogy pszichológiai segítséget nyújtsunk nekik, ha erre szükségük van. Mihamarabb visszatérünk a teljes repüléshez. Számomra azonban ez másodlagos fontosságú" - mondta kedd este a légitársaság vezetője.

Carsten Spohr közölte, hogy "viszonylag gyorsan" rendelkezésre fognak állni az első információk a baleset lehetséges okairól, miután megvizsgálták a gép egyik fekete dobozát, amelyet kedd estére találtak meg a gép roncsaitól tíz kilométerre. A CNN hírtelevízió tudomása szerint a pilóták beszélgetését rögzítő berendezést találták meg, de hivatalosan ezt egyelőre nem erősítették meg.

Éjjel nem folyt kutatás a katasztrófa helyszínén, az időjárási körülmények ezt lehetetlenné tették, tíz rendőr azonban a becsapódás helyszínén őrködött. A kutatás várhatóan szerda reggel folytatódik.

Spanyol családanyák, gyerekek, üzletemberek az áldozatok között

Mintegy harminc spanyol utas személyazonosságát már lehet tudni, de nem hivatalos forrásokból; az adatokat hozzátartozók, cégek és önkormányzatok hozták nyilvánosságra - írja a spanyol sajtó szerdán.

A napilapok többségében fényképpel is szerepelnek sokan a Franciaországban lezuhant gép spanyol utasai közül, és röviden be is mutatják őket. Családanyák, gyerekek, üzletemberek voltak a repülőn.

Az 55 éves Pilar Vicente Sebastián tanárnőről azt írják, hogy gyerekeit készült meglátogatni, akik Erasmus ösztöndíjjal tanulnak Németországban.

A Manchesterben élő 37 éves Marina Bandrés López-Belio hét hónapos csecsemőjével utazott, mivel nem talált közvetlen járatot, ezért Düsseldorfban szállt volna át. Egy rokon temetésére igyekezett haza Zaragozába.

Egy kis katalán település, Sant Cugat polgármestere tette közé, hogy lakosaik közül hárman, egy kislány, édesanyja és nagymamája is az utasok között volt. Mint írta, osztoznak a család fájdalmában.

Az áldozatoknak írt üzenetek égő mécsesek mellett a düsseldorfi repülőtéren 2015. március 24-én. Fotó: MTI/EPA/Caroline Seidel
Az áldozatoknak írt üzenetek égő mécsesek mellett a düsseldorfi repülőtéren 2015. március 24-én. Fotó: MTI/EPA/Caroline Seidel

Carles Milla üzletember, a Milla Masanas nevű cég főigazgatója is a gépen volt - közölték a kollégái. A férfi egy nemzetközi vásárra utazott Düsseldorfba, hogy népszerűsítse a céget, amelynek igazgatását édesapja halála után vette át. Felesége és egy kislánya volt. A gép utasai közül mások is erre az élelmiszeripari eseményre tartottak Spanyolországból.

Egy fiatal nő, akinek csak keresztnevét közölték, Adriana, szintén munka miatt utazott a repülőn. Egy divatcégnek dolgozott. Férje az egyik katalán parlamenti párt, az ERC elnökének kabinetfőnöke. Oriol Junqueras pártelnök a Twitteren írt részvétnyilvánító üzenetet, ezzel egyben megerősítette az áldozat kilétét, akinek volt egy kislánya is.

A spanyol kormány hivatalos tájékoztatása szerint 45 spanyol utazott a gépen. Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes korábban azt mondta: ezt a következtetést az utaslistán szereplő nevekből vonták le, ám az utasok személyazonosságát éppen azért nem hozták nyilvánosságra, hogy előbb megállapítsák a nemzetiségüket.

Időközben Argentina és Mexikó is megerősítette, hogy állampolgáraik utaztak a gépen, így elképzelhető, hogy a spanyol utasok becsült száma változni fog.

Kedden írtuk


Lezuhant a Germanwings diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata kedden a francia Alpokban, 150 emberrel a fedélzetén, túlélő valószínűleg nincs - jelentették különböző források.

Az Airbus A320-as típusú gépen 144 utas és hat fős legénység tartózkodott. Az utasok közül 45 spanyol volt, a többiek többségükben németek, de török áldozatokat is jeleztek. Francois Hollande francia elnök szerint a katasztrófának valószínűleg nem voltak francia áldozatai. Esetleges magyar áldozatról nincs értesülés.

Ez volt a német repülés történetének egyik legsúlyosabb balesete. A Germanwings még nem veszített utast. A cég anyavállalatát, a német Lufthansát legutóbb 1993-ban érte utasok halálát követelő katasztrófa, amikor Varsóban egyik szintén Airbus A320-as típusú gépe túlfutott a leszállópályán, egy utas és a személyzet egy tagjának halálát okozva.

A gép Alpes-de-Haute-Provence megyében Barcelonnette és Dignes-les-Bains nevű helységek között, Prads-Haute-Bléone falu mellett zuhant le délelőtt - közölte a francia csendőrség, amelynek helikopterei megtalálták a roncsokat.

Megtalálták a roncsot

A repülőgép az Alpes-de-Haute-Provence régióban, a Trois-Évechés mevű középhegységben, Digne és Barcelonnette települések között zuhant le.A francia belügyminisztérium szóvivőjének keddi közlése szerint "nagyon nehéz és sokáig tartó" lesz a mentés a Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-gép lezuhanása után, mert annak helye nehezen megközelíthető.

A katasztrófa helyszínére francia mentőalakulatok indultak.

A kutatási terület. Forrás: Twitter
A kutatási terület. Forrás: Twitter


Megtalálták az egyik fekete dobozt

Megtalálták a kedden az Alpokban lezuhant utasszállító egyik fekete  dobozát - közölte Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. A  francia elnöki hivatal bejelentette, hogy szerdán a baleset  helyszínére látogatnak a három érintett ország vezetői.  

A miniszter elmondta: a fekete dobozt néhány órával a  baleset után, a gép roncsaitól mintegy 10 kilométerre találták meg.  Tartalmát azonnal vizsgálni kezdik, hogy előmozdítsák a katasztrófa  okait kutató nyomozást - tette hozzá.  

Cazeneuve azt is közölte, hogy a Germanwings német diszkont  légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó gépének becsapódási  helyszínét biztosítják, és meg fogják oldani, hogy a kutatási és  mentési akcióban részt vevők könnyebben eljuthassanak a roncsokhoz,  amelyek egy külvilágtól elzárt hegyvidéki területen szétszóródva  fekszenek.  

A belügyminiszter azt mondta, hogy 300 csendőrt, ugyanennyi  tűzoltót, valamint tíz helikoptert és egy katonai gépet küldtek a  katasztrófa térségébe.  

A francia elnöki hivatal közölte, hogy szerdán a baleset  helyszínére látogat Francois Hollande francia államfő, Angela Merkel  német kancellár és Mariano Rajoy spanyol kormányfő.  

Az Airbus 320-as típusú gép a délkelet-franciaországi  Alpes-de-Haute-Provence megyében, a Barcelonnette és  Dignes-les-Bains nevű helységek között, Prads-Haute-Bléone falu  mellett zuhant le, nagyjából 2000 méteres magasságban, a népszerű  Pra Loup síterep közelében. A gépen hat fős személyzet és 144 utas  tartózkodott, köztük 67 német és 45 spanyol állampolgár.  

Egy helyi lakos a La Provence című lapnak azt mondta, hogy látta  a roncsokat, és nincs kétsége afelől, hogy a gép egy sziklafalnak  csapódott.  

Christophe Castaner, a régió nemzetgyűlési képviselője - aki  helikopterről megtekintette a baleset helyszínét - azt írta a  Twitteren, hogy a gép teljesen szétroncsolódott. "Nincs más (a  helyszínen), csak törmelék és holttestek" - írta.  

Bruce Robin marseille-i ügyész szintén arról számolt be, hogy "a  gép szó szerint darabjaira hullott, a holttestek összeroncsolódott  állapotban vannak, a szárny és a géptörzs egyetlen darabja sem  maradt egyben".   
A becsapódás helyszínén tartózkodó rendőrök azt mondták, senki  sem élte túl a balesetet, és a holttestek elszállítása napokba  telhet a helyszín nehéz megközelíthetősége, a hó, a rossz időjárás  és a közelgő viharok miatt. A kutatócsoportok a romló időjárási  körülmények ellenére az éjszakát a hegyekben töltik, de a holttestek  elszállítása várhatóan csak szerdán kezdődhet meg - mondta David  Galtier helyi rendőrfőnök.  

A Germanwings 2002-es indulása óta nem szenvedett halálos  balesetet. A cég anyavállalatát, a német Lufthansát legutóbb  1993-ban érte utasok halálát követelő katasztrófa, amikor Varsóban  egyik szintén Airbus 320-as típusú gépe túlfutott a leszállópályán,  egy utas és a személyzet egy tagjának halálát okozva.  

A most szerencsétlenül járt gép kifejezetten idősnek számított,  1991-ben állt szolgálatba, és azóta mintegy 58300 órát repült.  Ugyanakkor a légitársaság szerint korábban nem volt baj vele. A  pilóta is tapasztaltnak számított, tíz éve dolgozott a  légitársaságnál.  

Az Airbus 320-as a világ legtöbbet használt utasszállítójának  számít, jelenleg mintegy 3600 ilyen típusú gép van szolgálatban. A  típus kifejezetten biztonságosnak számít, átlagosan egymillió  felszállásra 0,14 halálos baleset jut; azaz több mint hétmillió  repülésenként éri katasztrófa a gépet.  

Az Airbus közölte, hogy szakértői csoportot küldött a  katasztrófa helyszínére, amely a francia hatóságokat fogja segíteni  a vizsgálat során.

40 perc után tűnt el a radarról, vészjelzést nem adott

A flightradar24.com adatai szerint a repülőgép utolsó ismert helyzete helyi idő szerint 10.40-kor volt. A járat fél óra késéssel, 10 órakor indult el Barcelonából, 40 perccel a felszállás után tűnt el.

Az adatok szerint a 38 ezer lábas (11 500 méter) utazómagasságot a Földközi-tenger fölött érte el 10.30-körül, majd pár perc után süllyedni kezdett, de folytatta útját Düsseldorf felé. Ennek mértéke 3-4 ezer láb volt percenként, amely normálisnak számít egy repülőtér megközelítése esetén. Az Airbus A320-as 10.47-kor jelentett veszélyhelyzetet, tíz perccel a süllyedés megkezdése után 6800 láb (2 ezer méter) magasságban tűnt el a radarról.

A gép sebessége nagyobb mértékben 20 ezer láb magasság alatt kezdett csökkenni, az utolsó ismert ponton 378 csomóval (700 kilométer óránként) repült.

"A legénység nem adott Mayday jelzést. A légiirányító  döntött úgy, hogy vészhelyzetben lévőnek nyilvánítja a repülőt,  miután minden kapcsolatot elveszített a repülő legénységével" -  közölte a francia polgári légiközelkedési igazgatóság.   

Nem zuhant, süllyedt

A gép 38 ezer lábról kezdett el süllyedni és 11-12 perc után szakadt meg vele a kapcsolat. Ez arra utal, hogy nem zuhant, hanem süllyedt a gép, igaz nagyon gyorsan. Ezt támasztja alá az is, hogy a gépnek nem csökkent érdemben a sebessége - írja az Origo.

Az utasok tehát nem vesztették el az eszméletüket, azaz érzékelték a problémát. Egy neve elhallgatását kérő szakértő úgy véli, hogy a süllyedés elején akár súlytalansági állapot is létre jött. Úgy gondolja, hogy valami komoly műszaki hiba történhetett a repülőgépen.

A lezuhant géppel hétfőn gondok voltak

A Germanwings német légitársaság kedden lezuhant gépével hétfőn technikai gondok adódtak, az Airbus A320-as órákig vesztegelt a düsseldorfi repülőtéren - írta a Spiegel Online hírportál, amelynek értesülését megerősítette a Germanwings anyavállalata, a Lufthansa.

A Spiegel Online beszámolója szerint a Germanwings repülőjén a Nose Landing Door nevű elem hibásodott meg. Ez egy billenő fedél a gép törzsének elején, az orrfutóműnek helyet adó üreget fedi, akkor nyitják ki vagy zárják be, amikor a kereket kiengedik vagy behúzzák.

A gép a meghibásodás miatt hétfőn órákig az úgynevezett AOG-státusban (Aircraft on Ground - repülőgép a földön) vesztegelt - írta a Spiegel Online.

A hírportál szerint az Airbus A320-as lezuhanása után megtagadta a munkát a Germanwings és a Lufthansa több Düsseldorfból indítani tervezett járatának személyzete, így törölni kellett egy madridi, egy londoni és egy stockholmi járatot.

A Lufthansa egy szóvivője megerősítette, hogy hétfőn meghibásodást észleltek a kedden lezuhant gép orrfutóművét fedő szerkezeten, de hangsúlyozta, hogy a meghibásodást elhárították és a gép már hétfő délelőtt 10 óra óta a szokásos rend szerint közlekedett.

Kiemelte, hogy a munkát megtagadó alkalmazottak személyes okokra hivatkoztak, és senki nem mondta közülük, hogy azért nem akar repülni, mert úgy érzi, valami nincs rendben a gépével.

Német hírportálok beszámolói szerint a Germanwings számos további járatát is törölték a katasztrófa után. Nem indult el egyebek között a Berlinből Londonba, Düsseldorfba, Koppenhágába és Stuttgartba közlekedő járat, a Lipcse-Halle repülőtéren pedig a stuttgarti és a köln-bonni járatot törölték.

A Germanwings nem tájékoztatott a járattörlések okáról.

Egy férfi nézi a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának útvonalát a flightradar24.com internetes portálon. Fotó: MTI/EPA/ZIPI
Egy férfi nézi a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának útvonalát a flightradar24.com internetes portálon. Fotó: MTI/EPA/ZIPI

A gépen két csecsemő is volt

A gépen 144 utas tartózkodott, közülük 67 német és 45 spanyol állampolgár volt. Philip Hammond brit külügyminiszter közölte, hogy több brit utas is lehetett köztük. Tokió szerint valószínűleg két japán állampolgár is volt a fedélzeten, valamint két-két argentin és kolumbiai, továbbá török, holland és belga utasokról is hírt adtak hírügynökségek. A spanyol miniszterelnök helyettes tájékoztatása szerint a gépen két csecsemő is volt.

Iskolás csoport is utazott a gépen

Egy németországi  gimnázium számos tanulója és két tanár is annak az utasszállító  gépnek a fedélzetén tartózkodott, amely kedden lezuhant  Franciaország déli részén.  

Észak-Rajna-Vesztfália oktatásügyi minisztériuma  megerősítette a sajtóhíreket, amelyek szerint egy csoport gimnazista  is a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba - a tartomány fővárosába  - tartó járatán utazott.  

Haltern város gimnáziumának tizedik osztályos tanulói egy  spanyol nyelvi kurzuson vettek részt két tanár kíséretében.  

A diákok száma bizonytalan. A halterni önkormányzat szóvivője  szerint a csoport 16 tanulóból állt, a tartományi oktatásügyi  minisztérium viszont 12 diákról tud. A Halterner Zeitung című helyi  lap az online kiadásában 16 tanulóról ír, a beszámoló szerint egy  Barcelona közelében fekvő településen töltöttek hét napot egy  diákcsereprogram keretében.

Két operaénekes is az áldozatok között van

Két német operaénekes, Oleg Bryjak és Maria Radner is a keddi franciaországi légikatasztrófa áldozatai között van - közölte Oleg Bryjak társulata, a Deutsche Oper am Rhein, valamint a barcelonai Gran Teatre del Liceu, ahol mindketten éppen vendégszerepeltek.

Az énekesek Wagner Siegfried című operájában énekeltek a barcelonai operaházban, és a vendégszereplés után a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatával akartak hazatérni.

Az 1981-ben született Maria Radner férjével és babájukkal utaztak a francia Alpokban, 150 emberrel a fedélzetén lezuhant gépen.

A düsseldorfi születésű énekesnő a New York-i Metropolitanben 2012 januárjában debütált Az istenek alkonyában, a milánói Scalában 2012 márciusában lépett színpadra Az árnyék nélküli asszonyban. Barcelonai vendégszereplése után áprilisban a Buenos Aires-i Teatro Colónban lépett volna fel, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon pedig idén augusztusban mutatkozott volna be.

"Oleg Bryjakkal egy nagyszerű interpretátort és egy nagyszerű embert veszítettünk el. Döbbenten állunk a történtek előtt" - fejezte ki együttérzését az 54 éves basszbariton énekes hozzátartozóinak Christoph Meyer, a Deutsche Oper am Rhein (Rajnamenti Német Opera) főintendánsa.

Oleg Bryjak (oroszosan: Brizsak) az egykori Szovjetunióban született. Kazahsztánban végzett énektanulmányai után 1991-ben szerződött el a karlsruhei Badisches Staatstheaterhez. A düsseldorfi és duisburgi székhelyű Deutsche Oper am Rheinnak az 1996/97-es évad óta volt tagja. Vendégszerepelt a Bécsi Állami Operaházban, a Bajor Állami Operaházban, több berlini operában, a párizsi operaházban és a londoni Covent Gardenben is. A legutóbbi Bayreuthi Ünnepi Játékokon is éppen Alberich szerepét énekelte, akárcsak most, Barcelonában.

KKM: a konzuli szolgálat nem kapott hivatalos értesítést magyar áldozatról

A Magyar Konzuli Szolgálat eddig nem kapott magyar állampolgár érintettségéről szóló hivatalos notifikációt az illetékes német krízisközponttól a franciaországi légi szerencsétlenséggel összefüggésben - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedd este 8 óra után az MTI-t.

A katasztrófával kapcsolatban nem érkezett konzuli védelem iránti hozzátartozói érdeklődés az érintett magyar külképviseletekhez és a konzuli szolgálathoz - olvasható a tárca közleményében. Hangsúlyozták: a rendelkezésre álló információk alapján a katasztrófának vélelmezhetően nincs magyar érintettje.

Közölték: a német külügyminisztérium válságközpontja helyettes vezetőjének hivatalos tájékoztatása szerint nem állnak rendelkezésre az áldozatok állampolgárságával kapcsolatos adatok. Nemzetközi jogi kötelezettségeik alapján a krízisközpont azonnal értesíti az állampolgárság szerint illetékes külképviseletet, ha az azonosítás során az adott állam állampolgárának érintettsége merül fel.

A Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-járat fedélzetén 150 ember - 144 utas és 6 fős személyzet - tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt eltűnt az Alpok felett, Franciaország területén. A szerencsétlenségnek valószínűleg nincs túlélője.

Lezuhant egy repülőgép az Alpokban

Merkelt megrázta a hír, és alapos vizsgálatot ígér

Angela Merkel német kancellárt "mélyen megrázta" a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófája - közölte kedden a német kormány.

A lehető legnagyobb alapossággal kivizsgálják a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófáját - mondta a német kancellár kedden Berlinben, hangsúlyozva, hogy a baleset okairól nem szabad spekulálni.

Közölte, hogy szerdán felkeresi a baleset helyszínét, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Alexander Dobrindt közlekedési miniszter pedig már kedden a repülőgép-szerencsétlenség helyszínére utazik.

Kiemelte: Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel megállapodtak abban, hogy a három ország hatóságai együttműködnek a baleset okainak feltárásában és a segítségre szorulók támogatásában.

A kormány Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint a kancellár lemondta hivatalos programjait. Hozzátették, hogy Németország párizsi nagykövete a baleset helyszínére indult.

VI. Fülöp spanyol király éppen kedden érkezett hivatalos látogatásra Franciaországba. Az uralkodó a tervezett programot megszakítva a katasztrófa helyszínére utazik - közölte a televízió.

Semmilyen feltételezés sem zárható ki

Egyelőre semmilyen  feltételezés nem zárható ki a Germanwings diszkont légitársaság  Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófájával  kapcsolatban  - mondta kedden Manuel Valls francia miniszterelnök a  nemzetgyűlésben.  

A kormányfő elmondta, hogy egy helikopter már le tudott  szállni a baleset helyszínén a francia Alpokban, s annak legénysége  megállapította, hogy a lezuhant repülőgépnek nincsenek túlélői.  

Az ügyben a marseille-i ügyészség indított vizsgálatot.   

A gépen 144 utas és hat fős legénység tartózkodott, francia és  spanyol források szerint az utasok közül 45 spanyol volt, a  Germanwings 67 német áldozatról tud, de török áldozatokat is  jeleztek.   

A francia képviselők egy perces csenddel adóztak az áldozatok  emléke előtt.   

A francia hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint a  polgárőrség, a légierő és a csendőrség tucatnyi helikopterei várnak  felszállásra Seyne-les-Alpes nevű település közelében. Itt  állították fel a mentőakció központját. Bernard Cazeneuve délután  megérkezett erre a helyszínre, innen fogja ezentúl tájékoztatni a  sajtót. Itt állítanak fel majd egy kápolnát is, ahol a hozzátartozók  fejet hajthatnak az áldozatok előtt.   

A katasztrófához közeli Vernet település polgármestere a France  Inter közszolgálati rádióban elmondta: a tragédia helyszíne  szakadékokkal teli vidék, szinte függőleges mindenhol. Helikopterről  jól látszanak a roncsok. A holtestek kiemelését helikopterekkel  fogják megkezdeni, miközben az önkormányzati munkatársak gyalog  kísérik a katonákat és a csendőröket a helyszínre - mondta a  polgármester. A környéket egyébként teljesen lezárták.   

Vernet csendőrsége szerint is mindenki életét vesztette a  katasztrófában.   

A Haute-Provence régió információs honlapjának a csendőrség  egyik munkatársa azt mondta, hogy a holttestek kiemelése több napig  is eltarthat. A hatóságok tucatnyi nagy méretű roncsot számoltak  össze, ezenkívül a repülőgép sok apró darabra esett szét és  szétszóródott a nehezen megközelíthető helyeken.   

Az Airbus 320-as típusú gép Alpes-de-Haute-Provence megyében  Barcelonnette és Dignes-les-Bains nevű helységek között,  Prads-Haute-Bléone falu mellett zuhant le, a több mint kétezer méter  magas hegycsúcsok 1500-1800 méteres magasságban található  völgyeiben. Az Alpok déli oldalán jelenleg 2000 méteres magasságban  van a hóhatár, a északi oldalon, ahol a gép lezuhant, már 1700  méteres magasságtól havas a táj.   

A baleset pillanatában a meteorológiai körülmények nem voltak  különösebben rosszak, sütött a nap. Azóta viszont jelentősen  romlottak az időjárási viszonyok, esik az eső, s ezt nehezítheti a  szakértők és a csendőrök munkáját a helyszínen. 

A katalán kormány a helyszínre viszi azokat a hozzátartozókat, akik szeretnének odautazni

A katalán  kormányzat megszervezi, hogy Spanyolországból a katasztrófa  helyszínére utazhassanak busszal a lezuhant gép áldozatainak  hozzátartozói, amennyiben szeretnének - jelentette be a katalán  elnök kedden Barcelonában.  

"Nincs rosszabb, mint elveszíteni egy közeli hozzátartozót,  ráadásul ilyen tragikus módon" - fogalmazott Artur Mas.  

A spanyol sajtó úgy tudja, hogy többen élnek ezzel a  lehetőséggel, és hamarosan útnak is indulnak.  

Dél óta folyamatosan érkeznek az áldozatok hozzátartozói a  barcelonai El Prat repülőtérre, ahonnan délelőtt szállt fel a  Germanwings szerencsétlenül járt düsseldorfi járata.  

A családtagokat a bejárattól a repülőtér biztonsági emberei, és  rendőrök kísérik az utastértől elzárt terembe, ahol tájékoztató  központot alakítottak ki számukra, hogy a lehető leghamarabb  értesülhessenek a legújabb információkról, valamint szakszerű  segítséget kapjanak pszichológusoktól, hogy feldolgozzák az első  sokkot.  

A spanyol közszolgálati televízió felvételein rémült, síró  embereket látni, volt, aki egyenesen a munkahelyéről, munkaruhában  rohant ki a repülőtérre a tragédia hírére. A hatóságok folyamatosan  próbálnak elérni mindenkit, akinek hozzátartozója utazott a repülőn.  A spanyol áldozatok személyazonosságát egyelőre nem hozták  nyilvánosságra.  

Katalóniában a tragédia miatt félárbocra eresztették a katalán  zászlót.  

A düsseldorfi repülőtéren is gyülekezni kezdtek délután az  áldozatok hozzátartozói, ismerősei és próbáltak tájékoztatást kérni  a helyzetről - közölte a düsseldorfi spanyol konzul, aki ezért  néhány kollégájával a repülőtérre ment, hogy segítsen.  

Francisco Aguilera elmondta, többen úgy döntöttek, hogy  odautaznak a baleset helyszínére, mert a lehető leghamarabb  szeretnének biztos információt kapni.

Steinmeier: szörnyű látvány a katasztrófa helyszíne

Szörnyű látványt nyújt a Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-járat szerencsétlenségének helyszíne - mondta a német külügyminiszter kedden, miután tájékozódott a balesetről.

Frank-Walter Steinmeier a tárca Berlinben kiadott közleménye szerint a helyszínen tárgyalt a francia hatóságok képviselőivel és megtekintette a külvilágtól elzárt hegyvidéki területet, ahol szétszóródva fekszenek a lezuhant utasszállító roncsai.

A miniszter azt mondta: a térség "borzalmas képet mutat", az áldozatok hozzátartozóinak gyásza pedig "mérhetetlen". A francia hatóságok munkája "példamutató", amiért a német kormány köszönettel tartozik nekik - tette hozzá.

Frank-Walter Steinmeier mellett a német közlekedési miniszter, Alexander Dobrindt is a katasztrófa térségébe utazott kedden, és a repülőgép-szerencsétlenség körülményeinek feltárásán német szakértők is dolgoznak.

Szerdán Angela Merkel kancellár is felkeresi a baleset helyszínét.

Háromnapos gyász Spanyolországban

Háromnapos  hivatalos gyászt rendelt el a kormány Spanyolországban a  franciaországi repülőgép-katasztrófa spanyol áldozatainak emlékére -  jelentette be a miniszterelnök-helyettes a válságstáb ülése után  kedden kora este Madridban  

Soraya Sáenz de Santamaría elmondta: törvényszéki orvosokat  küldenek Franciaországba, hogy segítség a holttestek azonosítását.  

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerdán szintén a baleset  helyszínére utazik.

A düsseldorfi repülőtér érkező járatait mutató kijelző 2015. március 24-én, köztük a lezuhant járat (felülről a második), státuszjelzés nélkül. Fotó: MTI/AP/Frank Augstein
A düsseldorfi repülőtér érkező járatait mutató kijelző 2015. március 24-én, köztük a lezuhant járat (felülről a második), státuszjelzés nélkül. Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

Segélyvonalat hoztak létre

A düsseldorfi repülőtéren helyszíni beszámolók szerint elkülönítették a VIP várótermet mindazoknak, akik a lezuhant gépre vártak. Pszichológusok próbálnak segíteni nekik a tragédia feldolgozásában. Berlinben a külügyminisztérium válságstábot állítottak fel, a hozzátartozók egy külön segélyvonalon érdeklődhetnek a tárcánál.

Washington segítene

Az Egyesült  Államok felajánlotta, hogy segít kideríteni a  Germanwings-utasszállító lezuhanásának okát - közölte kedden  Washingtonban Bernadette Meehan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági  tanácsának szóvivője.  

Meehan szerint amerikai hivatalos személyek ebben az ügyben  felvették a kapcsolatot a francia, a német és a spanyol  hatóságokkal.   

"Jelenleg nincs jele annak, hogy (az esetnek) köze lenne a  terrorizmushoz" - jegyezte meg a szóvivő, és kormánya nevében  kinyilvánította részvétét az áldozatok hozzátartozóinak.  

Barack Obama elnököt Lisa Monaco belbiztonsági és  terrorelhárítási ügyekben illetékes tanácsadó folyamatosan  tájékoztatja a 150 halálos áldozattal járó katasztrófa  fejleményeiről - tette hozzá a szóvivő.

Áder részvétét fejezte ki

Magyarország  és az egész  magyar nép nevében fejezte ki részvétét Áder János  államfő VI. Fülöp spanyol királynak, valamint Joachim Gaucknak,  Németország szövetségi elnökének, és a keddi franciaországi légi  szerencsétlenség áldozatai hozzátartozóinak.  

"A gyász nehéz óráiban mélyen együttérzünk Spanyolország  népével, és osztozunk annak fájdalmában" - fogalmazott az államfő a  spanyol királynak írt részvéttáviratában, amelyet az MTI-hez is  eljuttatott.   

Áder János Joachim Gaucknak azt írta: mély megrendüléssel  értesült a számos emberéletet követelő dél-franciaországi  repülőgép-szerencsétlenségről.   

A Barcelonából Düsseldorfba tartó Germanwings-járat fedélzetén  150 ember - 144 utas és 6 fős személyzet - tartózkodott, amikor a  repülő kedd délelőtt eltűnt az Alpok felett, Franciaország  területén. A szerencsétlenségnek valószínűleg nincs túlélője. A  légitársaság első adatai szerint a fedélzeten 67 német állampolgár  tartózkodott.

Jó műszaki állapotban volt a gép

Jó műszaki  állapotban volt a francia Alpokban lezuhant Germanwings Airbus  A320-as, a baleset szempontjából nem volt fontos a gép kora -  közölte Thomas Winkelmann, a Germanwings vezérigazgatója Kölnben  kedd délután tartott sajtótájékoztatóján.  

Elmondása szerint a gépet 1991-ben vette át a Lufthansa, a  legutóbbi rutinellenőrzésen hétfőn esett át a gép Düsseldorfban,  nagyobb átvizsgáláson (úgynevezett C-Check-en) 2013 novemberében  volt.  

A Germanwings és a Lufthansa szakértői a helyszínre utaztak,  hogy minél hamarabb kiderítsék, pontosan mi is történt - közölte a  vezérigazgató.   

A pilóta több, mint tíz éve dolgozott a Lufthansa, illetve a  Germanwings kötelékében, a típuson több mint 6 ezer repült órája  volt - hangzott el a sajtótájékoztatón.  

Arról egyelőre ellentmondó információik vannak, hogy a pilóták  adtak-e le vészjelzést a légiforgalmi irányításnak. A légiforgalmi  irányítást nem tájékoztatták arról, hogy süllyedni szeretnének, és  arról sem, hogy miért - hangzott el.  

Elmondta, hogy a gép 38 ezer láb magasságban repült, egy perce  volt az utazó magasságon, majd süllyedni kezdtek, amely 8 percig  tartott, majd 10.53 perckor szerencsétlenséget szenvedett.  

2014. október 16-i kép a Germanwings német diszkont légitársaság egyik Airbus A320-as gépéről a kölni repülőtér kifutópályáján. Fotó: MTI/AP/Martin Meissner
2014. október 16-i kép a Germanwings német diszkont légitársaság egyik Airbus A320-as gépéről a kölni repülőtér kifutópályáján. Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

Az utaslistát csak az után adják ki, hogy minden hozzátartozót értesítettek a holttestek azonosítása után - mondta a vezérigazgató hozzátéve, jelentések szerint 67 német állampolgár, köztük két csecsemő is a fedélzeten volt.

Az Airbus keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a 147-es gyártási számú A320-211-esnek körülbelül 58 300 repült órája volt 46 700 repüléssel.

A Germanwings a Lufthansa-csoport diszkont leányvállalata, 1997-ben az Eurowings divíziójaként alapították, majd 2002-től önálló cégként működik. A kölni székhelyű társaság Köln-Bonnból, Hamburgból, Berlinből, Dortmundból és Düsseldorfból üzemeltet német belföldi és nemzetközi járatokat, köztük Budapestre is. A Lufthansa a frankfurti és müncheni járatait leszámítva az összes járat üzemeltetését 2013-ban átadta a Germanwingsnek.

A cégnek 81 gépes flottája van, a gépek átlagos életkora 9,2 év. A társaságnak eddig egyetlen gépével sem történt légi katasztrófa.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétéves börtönbüntetésre ítélték egy pedofil papot

Egy lengyel bíróság hétéves börtönbüntetésre ítélt szerdán egy volt katolikus papot, aki a vádak… Tovább olvasom