Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

A világ első érző művégtagját mutatták be Ausztriában

A világ első érző művégtagját mutatták be hétfőn Ausztriában, a lábprotézis segítségével viselője képes felismerni azt, hogy aszfalton, sóderen vagy gyepen jár, olyan érzése van, mintha két ép lábbal lépkedne a talajon.
 A lábprotézist a linzi Felső-ausztriai Főiskola szakemberei fejlesztették Hubert Egger vezetésével. A mesterséges talp "nyomáspontjai" szállítják az információt a levágott láb csonkjáig. A művégtag az ép lábat utánozza: a nyomás ugyanúgy oszlik el a mesterséges talpon a lábujjaktól a sarokig.

A talaj felismerését a csonk idegvégződéseinek reaktiválása teszi lehetővé, ezek szállítják tovább a művégtag szenzoraiból származó információt az agyba. Az 54 éves Wolfgang Rangger osztrák tanár 2007-ben veszítette el mindkét lábát, majd a fantomfájdalmak és az ennek következtében fellépő, állandó alváshiány és fáradtság miatt kénytelen volt abbahagyni a hivatását. Rangger hat hónapja használja a protézist. Azóta "érzi" a talajt, biztosabban jár, nem fél, hogy elesik a jeges úton vagy a járdát borító nedves leveleken.

"Úgy érzem, mintha újra lenne lábam" - mondta az AFP francia hírügynökségnek. A férfi jár, kerékpározik, lépcsőt használ, és mozgásán nem könnyű észrevenni, hogy sántít. A látványos eredményt az érzőidegek "elterelésének" technikájával és a beültetett protézis érzékelőinek bekapcsolásával érték el. A fantomfájdalmak is megszűntek. A linzi páciensnél az orvosok a csonk közepén lévő, eredetileg az amputált lábhoz vezető idegvégződéseket a comb felszínéhez vezették, ahol érintkeztek a protézis "bőrével".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heves viharok voltak Svájcban, két ember otthonában fulladt árvízbe

Heves viharok sújtottak több körzetet Svájcban vasárnap éjjel, egy 32 éves anya és ötéves lánya… Tovább olvasom