Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

A Vatikán tudott egy amerikai pedofil papról?

Az egyesült államokbeli Milwaukee érseke figyelmeztette 1996-ban a jelenlegi pápa, XVI. Benedek által vezetett vatikáni hivatalt, hogy egy pap évtizedekkel korábban szexuálisan zaklatta egy iskola diákjait.

Mindez kínosan érintheti az egyházat, a papot mégsem fosztották meg reverendájától - jelentette csütörtökön a The New York Times című amerikai napilap.

A lap olyan egyházi dokumentumokra hivatkozik, amelyeket két ügyvéd kutatott fel. Az ügyvédek a dokumentumokat felhasználják abban a bírósági keresetükben, amelyben azt állítják, hogy Rembert G. Weakland érsek nem tett meg mindent a szóban forgó pap, Lawrence Murphy kizárásáért. Murphynek akár kétszáz diák is áldozatul eshetett a siketek számára fenntartott fiúiskolában St. Francis városában. Murphy 1950 és 1974 között szolgált az intézményben. 1998-ban elhunyt.

A szóban forgó dokumentumok között szerepel wisconsini püspököknek és Joseph Ratzinger bíborosnak, a Hittani Kongregáció akkori vezetőjének levelezése, amelyből kiderül, hogy a hivatal vezetése fontolóra vette Murphy kizárását, de fontosabbnak tartotta, hogy az egyházat megvédje a botránytól. A Vatikán egyik szóvivője közölte a lappal: Murphyt rossz egészségi állapota, tetteinek megbánása és amiatt nem taszították ki a papi rendből, hogy akkor már hosszú ideje nem érkezett rá panasz.

A Vatikán hivatalos lapja, a L,Osservatore Romano szerint szó sem volt az ügy eltussolásáról, és a felmelegítésének egyetlen célja "bármi áron lesújtani Benedek pápára". Federico Lombardi vatikáni szóvivő is nyilatkozatot adott ki, amely szerint a Murphy-ügy csak 1996-ban jutott el a Vatikánig, és a pap két év múlva meg is halt. "Az egyház eljárásában semmi sem volt, ami akadályozta volna a polgári pert" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy "annak idején a rendőrség is kivizsgálta a vallomásokat, de nem folytatott le eljárást".

A pedofil pap áldozatainak egy csoportja csütörtökön sajtótájékoztatót tartott a Szent Péter tér közelében Benedek pápa felelősségéről, és dokumentumokat osztogatott az újságíróknak. A rendőrség négy amerikait előállított, mert nem volt engedélyük a tájékoztatóra, és csak két és fél óra múlva engedték őket szabadon. "Több időt töltöttünk az őrszobán, mint Murphy atya egész életében" - kommentálta a dolgot Peter Isely, az áldozatokat képviselő SNAP szervezet igazgatója.

Olvasóink írták

 • 6. G.D 2010. április 02. 00:13
  „Mit miért Meir?
  Mind a ketten engem támadtatok meg. Illetve inkább elihu, te meg egyetértettél vele. -De csak egy dologban, hogy a zsidó rabbikról ilyesmi még nem került eddig a nyilvánosságra.- Mind a ketten tudtok olvasni és még mindig ott áll, amit én írtam! Katolikusnak neveltettem, de ez már a múlté, mert a KATOLIKUS EGYHÁZ HAZUG!!!! Nem állok a Ratzinger mellett! A hideg is kiráz, ahogy "áldásra " emelgeti a kezét.
  Az elihu a parányi agyamról beszélt, amihez sajnos nem jut el hogy itt a katolikus egyház lejáratásáról van szó, meg hogy én "szellemi világtalan" vagyok,- mindegy, hogy ő ezalatt mit ért.??-, meg hát sértegetem a hivőket!!---Hümm!
  Igen, a katolikus egyháznál nincs képmutatóbb és álszentebb "felekezet"!!!
  Egyenlőre ennyit.”
 • 5. meir 2010. március 28. 13:39
  „G.D.!!
  miert?,
  csak nem azt vartad hogy mi zsidok,terdre borulva rinyalni fogunk a Papaert???
  miert is tennenk????ratzinger meg csak biboros volt amikor mar tudott "dolgokrol"es megis melyen szegyenlosen hallgatott!!!
  Alszentebb kepmutatobb nepseg tolukl nincs!!”
 • 4. G.D 2010. március 27. 17:41
  „Na örülök, hogy akkor legalább ti ketten végre "egy húron pendültök". Legalábbigy volt értelme az írományomnak. -- A többi következményeket majd át fogjuk élni!-- Veled ellentétben elihu, én nem bonyolódok sértegetésekbe.!!! Annál inkább is nem, mert te engem nem ismersz, tehát nem is tudhatod, hogy hiszek-e valamiben, -és ha igen, akkor miben.!!
  Na szép napot nektek!!”
 • 3. meir 2010. március 27. 14:19
  „2-es!!
  Ez egyszer Egyetertunk!!!
  Vajon miert nincsen olyan hir sehol a vilagon,hogy egy Yeshiva-ban a Rabbi ezt vagy azt mondana tenne a rabizott Yeshiva Bocherrekkel???
  Ja kerem!!! A Zsido vallas Annyival Erkolcsosebb is!!!!
  Meg a Moslim-oknal sincsen ilyen megrontosdi sosem!!talan a Kereszteny egyhaznak tobb mindent kellet volna megtartania a zsido erkolcsi nevelesbol!!?”
 • 2. elihu 2010. március 26. 09:57
  „G.D! Ez nem felekezet, hanem egyház! Nagy különbség! Beteg emberek pedig mindig voltak és lesznek! És ami a legfontosabb mindenhol, vallástól függetlenül. A tény akkor is sajnálatos, de ami nekem szemet szúr az az hogy csak a Katolikus Egyházzal összefüggésben. Hát ennyire ostoba naiv mindenki? Te is azt gondolod, hogy ez csak is a Katolikusoknál lehetséges? Hát az nem jut el a parányi agyadig, hogy ez szándékos lejáratáshadjárat?! A Katolikus Egyház mindig is a legtámadottabb vallási intézmény volt és lesz is! Minket (hithű zsidó vallásuakat) miért nem támadnak (most nem a politikára gondolok)? A muszlimokat, hindiket miért nem támadják? Nem akarom védeni a papokat, de akkor legalább tárgyilagosan közöljük a dolgokat és minden egyes esetet cikkezzünk!!! Ja, hogy csak az egyházi pedofília a hír!!! Ha nem is hiszel semmiben, mert szellemi világtalan vagy, azért még a hívőket ne sértegesd!”
 • 1. G.D 2010. március 25. 22:08
  „Hát persze, hogy tudott róla. - De nekik az nem volt fontos, csak az, hogy hogyan tudják beseperni a dolgot a szőnyeg alá.- Most a tömeges eseményeknek köszönhetően szerencsére már nem megy ez a dolog, ott állunk, hogy ennek a hazug felekezetnek (katolikus egyház) állást kell foglalnia. Hát ez nehezükre esik, de ha teszik, ha nem, ebbe mindenképpen bele fognak bukni!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élőben láthatóak az interneten az izlandi vulkánkitörések

Az interneten élőben is követhetik az érdeklődők a hétvégén Izland déli részén aktívvá vált vulkán… Tovább olvasom